Welk spel past bij jou ? Jacou helpt je op weg, dus klik op de beschrijving die het meest bij je past en zie waar je belandt!

1. Ik heb niets met spellen, vroeger niet, nu niet en later niet !
2. Ik hou van gezelligheid, maar weet niets van gezelschapsspellen, maar ik ben benieuwd.
3. Ik heb vroeger met veel plezier Monopoly, Stratego en Rummikub gespeeld en daar is het tot op de dag van vandaag ook bij gebleven!
4. Ik ben thuis in een spel als Kolonisten van Catan of Carcassone en wil meer!
5. Ik ben een ervaren bordspellenspeler en ben voortdurend op zoek naar meer nieuwe spellen!

 

 

 

 

 

 

 

1. Ik heb niets met spellen, vroeger niet, nu niet en later niet !:

Bent U daar helemaal zeker van?
Hebt U onlangs nog iets gespeeld, of zegt U dat misschien naar aanleiding van een nare ervaring met "mens erger je niet" uit uw jeugd?

Wij kunnen alleen aangeven dat u enorm veel mist met zo'n harde stelling.
Maar het feit dat u nu surft op deze site bewijst toch al een beetje het tegendeel. Er is toch al minstens een greintje interesse in spellen, anders zat u dit niet te lezen.
Maar gaat u rustig voort met lezen; in het volgende punt vindt U misschien toch interessante zaken. Laat ons u overtuigen dat een goed spel mensen van elke slag en iedere leeftijd zou kunnen boeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ik hou van gezelligheid, maar weet niets van gezelschapsspellen, maar ik ben benieuwd:

Tot deze categorie behoor je als (jong) volwassene die wel inziet dat ganzenbord en Levensweg niet echt spelinhoud hebben; en daarbij open staat om eens iets nieuw te proberen. Maar de uitleg mag misschien toch niet te lang duren, en het moet gezellig blijven voor heel de familie. Dus wel met een dosis nadenken, maar zeker ook geschikt om met kinderen te spelen. Uiteraard mogen de spellen ook niet te exotisch zijn, en moeten ze dus in een gewone spellenzaak op de plank beschikbaar zijn.
Dan is eigenlijk de eerste vraag of het iets met een thema moet zijn, of dat je ook graag abstract zou spelen.

Eerst met thema, want dat is toch luchtig:

Coloretto een kaartspelletje waarbij men moet proberen een reeks te vormen in een beperkt aantal kleuren. De uitleg is eenvoudig, maar tijdens het spelen zal je wel merken dat dit eenvoudige doel niet altijd evident te bewerkstelligen is.

Bohnansa een hilarisch handelspel met alle soorten bonen. "Als jij die koffieboon van me aanneemt, krijg je er een rode boon erbovenop. Maar dan wil ik wel een andere boon in de plaats" kan een citaat zijn.

Pueblo een bouw-puzzelspel dat qua moeilijkheid kan meegroeien als je er bedrevener in wordt.

Kolonisten van Catan; misschien al iets meer uitleg (even aandacht!), maar eens je ze gehoord hebt, is het variëteit alom.

Villa Paletti een behendigheidsspel met vele tactische en ballistieke diepgang

Verder kunnen we hier nog tientallen spellen toevoegen. Maar we sluiten nu af met nog enkele leuke kaartspelletjes: Foodie; Mamma Mia of take 5

En abstract zijn er ook zoveel goede spellen. Met twee of in groep; al dan niet goed geschikt om te spelen met kinderen:

4 op een rij: kent iedereen, maar zetten we er al bij om aan te geven in welke categorie we de spellen bedoelen. Makkelijk van uitleg maar redelijk veel diepgang

Fits: een puzzelspel met vormen en kleuren van Ravensburger dat erg leuk is, zelfs met jonge kinderen. Maar evengoed kan een koppel volwassenen er zich geweldig mee amuseren.

Quoridor een spel waar je een doolhof maakt voor je tegenstander(s) en ieder probeert om zo snel mogelijk aan de overkant te geraken.

Blokus probeer zo veel mogelijk eigen spelstukken op het bord te plaatsen. Lijkt het alsof je vast ligt? Oh neen, er is nog een opening. Erg verslavend...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ik heb vroeger met veel plezier Monopoly, Stratego en Rummikub gespeeld en daar is het tot op de dag van vandaag ook bij gebleven!:

Hoog tijd dat u zich begint te verdiepen in de nieuwe generatie bordspellen.
Waar moet u die zoeken? Wel, kijk vooral eens naar dozen met een venijnige nar op van het merk 999. Deze Nederlandse uitgeverij heeft zich gespecialiseerd in de vertaling van erg goede bordspellen. Kolonisten van Catan; Carcassone; Machiavelli; Andromeda; Morgenland; ...
Het zijn allemaal spellen waarbij je even een paar bladzijden spelregels moet lezen, maar daarna zal je merken dat ze toch van een heel ander niveau zijn dan de genoemde spellen uit de titel.
Nog even en u bent verkocht voor véél meer!

NB: Let wel dat u zoekt bij de nar van 999. Ze hebben ook een collectie kinderspellen maar dan met een clown als logo.

In verband met abstracte spellen, kunnen we aangeven dat spellen van Gigamic erg goed zijn. Ook de reeks van Gipf is erg diepgaand. Beide reeksen zijn vooral gericht op tweepersoonsspellen, en eigenlijk zijn de abstracte spellen een soort apart. Erg goed om geïnteresseerd te raken als je graag met veel tactisch doorzicht wil spelen; maar op deze site zullen wij er niet specifiek verder op ingaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ik ben thuis in een spel als Kolonisten van Catan of Carcassone en wil meer!:

Nu raden we toch aan dat je eens binnenstapt in een spellenspeciaalzaak of club. Vergis u niet, niet elke speelgoedwinkel heeft echt gezelschapsspellen op de plank staan.

In het vorige puntje spraken we al van de nar van 999. Er zijn natuurlijk ook andere uitgevers. Jumbo is (nog) niet echt gericht op de tactische spellen; en van Ravensburger moet je het weten dat die meer hebben dan puzzels.
Kijk goed naar de leeftijdscategorie op de doos. Spellen vanaf 10jaar kunnen wel eens interessant zijn.
En dan begint het eigenlijk pas; want de speciaalzaken zullen zich zeker ook richten op andere uitgeverijen; vaak van Duitse origine.

Een lijstje van wat goed is, is moeilijk op te maken. De verkopers van speciaalzaken kunnen er vaak al wat uitleg bij geven. Maar om er echt in te geraken raden we aan dat je er eens een paar speelt. Bezoek eens een spellenavond van de vele spellenclubs in het land. De ervaren spelers wijden u graag in in de wondere wereld van de echte spellen!

Ook deze site richt zich erop om u toch een beetje zicht te geven op wat er beschikbaar is. Met een beschrijving en een recensie kan u zich misschien al een beeld vormen van de variëteit in spellenland. Dus lees vooral wat meer over wat we over al die spellen te vertellen hebben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Ik ben een ervaren bordspellenspeler en ben voortdurend op zoek naar meer nieuwe spellen!:

Het kan zijn dat u hier net de bespreking vindt van dat spel waarover u twijfelt voor een aankoop. Zoniet, weet u ook dat er buiten deze site nog legio andere referenties zijn met besprekingen van spellen en nieuwtjes.
Wij hopen dat u toch onze spelbeschrijvingen kan appreciëren, en misschien komen we elkaar wel eens tegen op een spelevenement!

SPEEL ZE!