De Spellenhoek Recensies Links Wie zijn wij?


Uitgever: Alea / Ravensburger Dld
Auteurs: Jeffrey D. Allers & Bernd Eisenstein
Aantal spelers: 2 tot 5
Speelduur 60-90 minuten
Vanaf 9 jaar

Review door Leonie (september 2009)

De Spellenhoek bedankt Alea / Ravensburger Dld voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Alea Iacta Est

De beoordeling:
BEKORINGSFAKTOR:
SPELMATERIAAL:
BEGINNERS?:
GEVORDERDEN?:
SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
STRATEGIE/GELUK:

TOTAAL

 

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Alea iacta est nu op Bol.comAlea Iacta Est is een dobbelspel dat je terug wil voeren naar de Romeinse Tijd. Iedere speler moet met zijn 8 (!) dobbelstenen zoveel mogelijk roempunten verzamelen om uiteindelijk de nieuwe Caesar te worden. Roempunten worden vergaard in het Templum, het Castrum, de Senatus, het Forum Romanum en zelfs in de Latrina.

Al deze gebouwen  hebben zo hun eigen voorwaarden om roempunten uit te delen, patriciërs en gebieden toe te wijzen en bonustegels en herhaalfiches. In het ene gebouw draait het om de langste rij (denk aan een grote straat in Yahtzee) dobbelstenen, een ander gebouw wil juist een set dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen erop.  Aan het eind van het spel worden de eindscores bepaald. Dit hangt af van de provincietegels, hoe ze bevolkt zijn, en de bonusfiches en tegels.

Totaalcijfer:

Alea Iacta Est vond ik er direct leuk uitzien. Vrolijke kleuren en veel dobbelstenen. Het is een spel dat zeker niet zwaar op de maag zal liggen en voor de speelduur genoeg inhoud heeft. De verschillende regels die per gebouw gelden hebben even tijd nodig om te bezinken. Als je ze echter eenmaal doorhebt dan lukt dat wel. Wat het spel minder toegankelijk maakt voor het grote publiek zijn de speciale SPQR-tegels. Deze zijn ook na een aantal keer spelen niet overduidelijk. De spelregels zijn voor een spel van deze zwaarte echter wel wat lang. Al met al wel een leuk spel.

 

Onze aanraders

  1. Ticket to Ride Europe
  2. Escape Room The Game spel
  3. Patchwork
  4. 30 Seconds Nederlandse editie
  5. Dominion Kaartspel
  6. Catan Basisspel
  7. Codenames
  8. De Legenden van Andor
  9. Puerto Rico
  10. Camel Up