Burgers Zoo - Recensie door De Spellenhoek
De Spellenhoek Recensies Links Wie zijn wij?


Uitgever: 999 Games
Auteur:Michael Schacht
Aantal spelers: 2 tot 5
Speelduur ca 45 minuten
Vanaf 8 jaar

Review door Leonie (januari 2009)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

 

Burgers' Zoo


De beoordeling (kies een onderwerp):
Bekoringsfaktor
Handleiding/materialen
Beginners?
Gevorderden?
Spelplezier Korte Termijn
Spelplezier Lange Termijn
Strategie/Geluk
TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Burgers Zoo nu op Bol.com


Introductie:
Burgers’ Zoo is de Nederlandse versie van Zooloretto (Spiel des Jahres 2007) wat weer de bordvariant is van het kaartspel Coloretto. De spelers zijn hier de baas in de dierentuin. In die dierentuin wil je zoveel mogelijk mensen jouw dierentuin in krijgen. Dit doe je door je dierentuin zo gewild mogelijk te maken met volle  kooien met dieren en veel verschillende attracties als een speeltuin en een souvenirwinkel. Let wel op! Het aantal kooien is beperkt en per kooi mag er maar één soort dier staan.

Materialen: 112 vierkante tegels ( 11 x 8 diersoorten), 16 ronde fiches met jonge dieren ( 2 x 8 diersoorten), 12 munttegels, 12 attractietegels (4 x 3 soorten), 5 transportkooien, 30 houten munten, 1 houten rode schijf, 5 tableaus met dierentuinen, 5 uitbreidingstableaus, de spelregels

Speltype:plaatsen van tegels, verzamelen soorten tegels

Speluitleg: Iedere speler ontvangt aan het begin van het spel twee munten, een dierentuintableau en een uitbreidingstableau dat in eerste instantie nog niet te gebruiken is. Van de dierentegels worden er 15 getrokken en deze worden gedekt opzij gelegd met de rode schijf er boven op. Er worden zoveel transportkooien neergelegd als er spelers zijn.

Het spel verloopt als volgt,  in zijn beurt moet een speler één van de volgende acties uitvoeren:

1 - een tegel in een transportkooi plaatsen
2 - een transportkooi nemen en de tegels in de dierentuin plaatsen (in een kooi of het tijdelijke verblijf)
3. een te betalen actie uitvoeren

Actie 1: het plaatsen van een tegel in een transportkooi: de speler pakt een tegel van een van de gedekte stapels en plaatst deze in een transportkooi naar keuze. Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Actie 2: een transportkooi nemen: de tegels die erop liggen moeten in de dierentuin of de tijdelijke verblijfplaats geplaatst worden. Per verblijf mag er maar één diersoort zitten. Dit geldt niet voor het tijdelijke verblijf. Elke soort die aan het eind van het spel nog in de tijdelijke verblijfplaats is zorgt voor 2 minpunten. Attractietegels mogen op een leeg veld daarvoor naast de verblijven of in de tijdelijke verblijfplaats geplaatst worden. Munttegels tellen als geld.
Actie 3: een te betalen actie uitvoeren: hier heeft de speler meerdere mogelijkheden. In plaats een van de vorige acties kan een speler één van vier betaalde acties uitvoeren. Dit zijn:

1 - het verplaatsen ( één dierentegel) of het van plaats wisselen (alle dierentegels van één soort van één locatie) van de dieren. Dit kost 1 munt.
2 - een dierentegel bij een medespeler wegkopen. Dit kost 2 munten. 1 munt voor de bank en 1 voor de andere speler
3- een dierentegel wegdoen. Dit kost 2 munten aan de bank.
4 - de dierentuin uitbreiden. Dit kost 3 munten.

Zodra iedere speler een transportkooi genomen heeft is de ronde afgelopen. De speler die het laatste een kooi genomen heeft, begint de volgende ronde.

 

Als er tijdens het spel (maar niet door een verplaats / wisselactie!) een mannetjes- en vrouwtjesexemplaar van een dierensoort bij elkaar komen in een verblijf (niet het tijdelijke) wordt er meteen een kleintje geboren. Zo komen de verblijven eerder vol. Ieder nieuw koppeltje levert een kleintje op. Als een verblijf vol raakt ontvangt de speler het aantal munten dat erbij afgebeeld is.

De laatste ronde begint zodra de eerste fiche van de stapel genomen wordt waar de rode schijf op ligt. Deze ronde wordt helemaal uitgespeeld. Hierna wordt aan de hand van de puntentelling bepaald wie er gewonnen heeft. Bij de verblijven zijn twee waarden vermeld. Een vol verblijf levert de hoogste waarde op. Is er één vakje leeg, dan levert dit de laagste waarde op. Zijn er meer plekken vrij, dan levert het verblijf alleen een punt per dier op als er een attractie naast ligt. Per soort attractie zijn er 2 bonuspunten. Per soort attractie en soort dier dat nog in het tijdelijke verblijf bivakkeert zijn er 2 minpunten.

Speelduur: De speldoos vermeld als tijdsduur 45 minuten. In dit tijdsbestek is het spel wel goed te spelen.

Integratie van het thema: Zeer goed. Deze versie van 999 Games is op het lijf van de Burgers Zoo geschreven, hierdoor komen o.a  de namen van de gebieden in Burgers’ Zoo ook op het spelbord terug.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers:
Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers:
Geschiktheid voor zware bordspel-spelers:

Speleraantallen:
2 spelers -
3 spelers -
4 spelers -
5 spelers -

Herspeelbaarheid:   Dit spel is een leuk tussendoortje voor de veelspeler en een zeer leuk spel voor de familiespeler.

Spelerinteractie: Door veel verschillende diersoorten op een en dezelfde transportkooi te plaatsen kan je andere spelers leuk dwars zitten.

Prijs(/Kwaliteit): De winkelprijs ligt rond de 30 euro. Aangezien de materialen goed verzorgd zijn en het spel leuk wegspeelt is dit een goede verhouding.

BEKORINGSFAKTOR:
De oorspronkelijke versie had een uiterlijk dat meer “knuffelig” was. Maar al deze levensecht getekende dieren zien er ook prachtig uit. 

SPELMATERIAAL:
Het spelmateriaal ziet er prima uit. Alleen de transportkooien zien er uit als een apart stuk hout. de spelregels zijn heerlijk kort en duidelijk.

BEGINNERS?:
Dankzij de bekoring van de dieren en de duidelijk geschreven spelregels kunnen beginners hier toch al snel mee aan de slag.

GEVORDERDEN?:
De gevorderde speler zal wellicht meer plezier halen uit Coloretto. Toch is Burgers’ Zoo ook leuk om eens ter afwisseling te spelen.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:
Dit is dik in orde. Leuke dierentegels, een interactief spel en het duurt ook niet zo lang.

SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:
Er zijn flink wat concurrenten voor op de speltafel bij veelspelers tegenwoordig maar bij families kan dit spel wel wat vaker op tafel terecht komen. Het plezier blijft.

STRATEGIE/GELUK:
Het is altijd afwachten welke tegels je op een kooi zet. Op deze geluksfactor heb je geen invloed.

Mijn cijfer =  
-----------------------------
Eindcijfer =
Burgers’ Zoo is een leuk spel dat leuk wegspeelt en heel toegankelijk is. Met prima verzorgde spelmaterialen en een goed werkend spelmechanisme zet je dit graag op de speltafel.

 

 

 

 

 

Onze aanraders

  1. Ticket to Ride Europe
  2. Escape Room The Game spel
  3. Patchwork
  4. 30 Seconds Nederlandse editie
  5. Dominion Kaartspel
  6. Catan Basisspel
  7. Codenames
  8. De Legenden van Andor
  9. Puerto Rico
  10. Camel Up