De Spellenhoek

Beste dobbelspellen van mei 2021

Onze top 5 dobbelspellen

De afgelopen tien jaar was de terugkeer van het dobbelspel. Iedereen kent wel Yahtzee, het welbekende campingspel. De echte spellenliefhebber speelt het wellicht graag, maar hij weet ook dat er genoeg spellen die net zo ontspannen zijn - maar net even iets interessanter. Want Yathzee is vooral een geluksspel. Dat het dobbelspel een comeback zou maken, dat had wellicht niet iedereen voorzien.

De comeback heet Roll and Write-spellen. Dobbel en schrijf dus. Men dobbelt en aan de hand van de uitkomst kruist men bepaalde dingen op zijn blaadje aan. Klinkt net zoals Yahtzee, maar de moderne dobbelspellen zijn een stuk interessanter. Dat betekent, meer taktische keuzes en hoewel er dobbelstenen in voorkomen en kleinere portie geluk.

Spellenfanaten kunnen hun hart ophalen, want wie houdt er nou niet van dobbelstenen gooien. Echter, was de dobbelsteen altijd verbonden met veel geluk en dus ook pech, maar met de nieuwste dobbelspellen van de laatste tijd - is dit geen probleem. UIteraard is er nog een hele portie geluk bij nodig, maar bij de betere dobbelspellen kun je dit - als je slim speelt - een beetje omzeilen.

Uiteraard zijn er ook bij dobbelspellen gradaties. Je hebt roll and write spellen die eenvoudiger zijn en sommige die complexer zijn. Maar de eenvoudige blijven stukken beter dan Yahtzee.