De Spellenhoek

Beste kaartspellen van mei 2021

Onze top 10 kaartspellen

Ter verduidelijking zijn dit spellen zoals Bridge of Canasta. Geen variaties van spellen die je met een standaard kaartspel kunt doen. Dit betekent niet dat dit slechte spellen zijn, maar slechts dat dit niet het idee van de lijst met beste kaartspellen is.

Bij deze lijst van beste kaartspellen staan de spellen die bedacht zijn door spellenauteurs en geen gebruikmaken van het standaard kaartspel. De term kaartspel is trouwens niet een erg solide categorie. Van sommige kaartspellen zou je bijna zeggen dat het een bordspel is, in die zin dat het spel de spelers voor net zo komplexe keuzes zet als een volwaardig bordspel dat zou doen.

Bij deze lijst van beste kaartspellen staan dus goede spellen die je met kaarten speelt. Soms is de lijn tussen een bordspel en een kaartspel moeilijk te trekken. Wij proberen ons hier te concentreren op reine kaartspellen, die dus geen bord nodig hebben. Sommige kaartspellen in de lijst hebben wel een bord, maar het gebruik hiervan is zo miniem dat het in wze een kaartspel is. Een voorbeeld is het spel Trains, een Dominion-variant met een bord. Het bord heeft wel nut, maar het belangrijkste is de kaartmanagement, net zoals bij Dominion. Het andere uiterste is El Grande. Daarbij speel je eigenlijk ook alleen maar met kaarten, maar het bord is dermate belangrijk dat het een bordspel is.

Wat de meeste kaartspellen gemeen hebben is dat ze vaak van een korte speelduur hebben en minder complex dan bordspellen. Er zijn uiteraard altijd uitzondering op de regel (ik kijk naar Race for the Galaxy), maar het feit dat de spellen geen bord nodig hebben, zegt al iets over de complexiteit. Behalve dat lopen de kaartspellen qua inhoud enorm uit elkaar.

Je hebt zogenaamde slagenspellen, waarbij je met behulp van je kaarten rondes moet winnen. Deze spellen lijken nog het meest op de kaartspellen met het traditionele kaartspel. Onder deze categorie kun je ook de biedspellen zetten. Je biedt met je handkaarten op een kaart of kaarten in het midden, degene die het hoogste biedt is de winnaar. Hier zijn meer varaties te bedenken, dan het winnen van slagen. Dan bestaat er nog de categorie van “draften”. Iedereen heeft de keus uit dezelfde kaarten, je kiest er een en geeft de rest door. Dit zijn spellen zoals 7 Wonders en Sushi Go. Bij deze spellen speel je de kaart meteen uit. Draften kan echter ook betekenen dat je je eigen deck van kaarten samenstelt, dit doe je bijvoorbeeld in Dominion en de vele variaties hierop.

Een goed kaartspel heeft iets magisch. Hoe kun je met alleen maar kaarten een dergelijk mooi spel bedenken? Er zijn hele prachtig mooie bordspellen, maar het betere kaartspel is ook niet weg te denken uit een goede spellenverzameling.