De Spellenhoek

Fjord

Auteur: Franz-Benno Delonge, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (maart 2006)

Fjord

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 3 Handleiding/materialen 4 Beginners? 4 Gevorderden? 3 Spelplezier Korte Termijn 3 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL 4

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1057)

De spelers ontdekken en ontginnen als concurrerende stamhoofden een onherbergzaam fjordenlandschap. Zij zoeken de beste plekken om boerderijen te stichten, waarna ze proberen zoveel mogelijk vruchtbare grond in bezit te nemen. Wie aan het eind van het spel de meeste akkers in gebruik heeft, wint het spel.

Fjord is een legspelletje voor twee personen. Een spelletje bestaat uit drie gelijke rondes, en elke ronde valt uiteen in twee delen. In het eerste deel breiden de spelers beurtelings het landschap uit door een gesloten tegeltje te pakken en -volgens zekere regels- aan te leggen. Lukt het niet om de getrokken tegel aan te leggen, dan legt men deze open naast het speelveld en pakt men een nieuwe. De openliggende tegels mogen dan, wanneer het weer kan, ook gebruikt worden om aan te leggen in een spelerbeurt. Elke speler heeft vier boerderijen tot zijn beschikking, die men ergens in de eerste fase moet plaatsen op een zojuist neergelegde tegel. Het landschap bestaat uit akkerland, gebergte en zee, en het moge duidelijk zijn dat de boerderijen zo strategisch mogelijk over het akkerland verdeeld dienen te worden. In het tweede deel, dat start wanneer alle tegels gelegd zijn en dus wanneer het landschap compleet is, leggen de spelers beurtelings claimfiches neer op lege tegels. Een claimfiche wordt neergelegd op het akkerland en moet -via dit akkerland-aansluiten op een eerder neergelegd claimfiche van dezelfde kleur of op een eigen boerderij. Zodra er geen claimfiches meer neergelegd kunnen worden eindigt de ronde. De speler, die de meeste claimfiches heeft neergelegd, wint de ronde.

De speler, die twee van de drie ronden wint, mag zich winnaar noemen.

**[]Mijn cijfer = 3

Eindcijfer =** 3 Ik kan niet warm worden van Fjord. Het begint al met de handleiding, die minder vloeiend is dan gebruikelijk bij 999Games het geval is . De tekening op de voorzijde van de doos is aardig, maar geeft me een gevoel van leegheid, iets wat me niet pakt. Dan het spel zelf. Het eerste gedeelte van elke ronde mist vanzelfsprekendheid door de beperkende legregels en het niet goed kunnen zien of men een tegel nu wel of niet aan kan leggen (de tegels zijn zeshoekig en dus kunnen scheidingen tussen akkerland, berg en zee zich op 0 tot 4 randen van de tegel bevinden). Het plaatsen van de boerderijen is geregeld een schot in het donker, zeker bij de eerste boerderijen: door het zich ontpoppende landschap verwordt een strategisch geachte plaats soms tot een miserabel oord. Het tweede gedeelte van het spel vind ik wel leuk. De regels zijn eenvoudig, maar toch sterk genoeg om het spannend te houden. Helaas duurt het eerste gedeelte veel langer dan het tweede gedeelte -zeker drie keer zo lang-, en het kost mij dan op deze manier ook veel moeite om met Fjord nog een tweede en dan nog een derde rondje te spelen. Tevens is het jammer dat 999Games met dit formaat doos een andere lijn inzet met spellen voor 2 spelers. Waarom niet bij het zelfde formaat blijven, a la Babel en Lost Cities,en doorgaan met een veel betere titel als Jambo?