De Spellenhoek

Die Fürsten von Florenz

Auteur: Richard Ulrich en Wolfgang Kramer, Uitgever: Alea / Ravensburger, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (december 2005)

Materialen Speltype Speluitleg Speelduur: Integratie van thema Geschiktheid voor spelerniveau's Geschiktheid voor speleraantallen Herspeelbaarheid Spelerinteractie Prijs(/Kwaliteit)

Die Fürsten von Florenz

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 4 Beginners? 4 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 5 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1041)

Die Fürsten von Florenz is een "Alea-oudje" uit 2000 en komt van de hand van de auteurs van het geweldige spel El Grande, Kramer en Ulrich. Ik zal het niet onder stoelen of banken steken: ik vind FvF, zoals dit spel vaak kortweg (en ook in deze recensie) wordt genoemd, eveneens fantastisch. Ik heb het onderhand zo vaak gespeeld dat ik met een gerust hart mijn enthousiasme voor dit spel aan de lezer dezes kan overdragen.

[]Materialen: 1 speelplan, 5 plattegronden, 30 gebouwen, 18 landschappen, 12 vrijheden, 6 bouwmeester, 7 goochelaars, 60 speelkaarten (21 personenkaarten, 14 prestigekaarten, 20 bonuskaarten en 5 wegkoopkaarten), speelgeld, 6 speelfiguren, 6 speelstenen.

**[]Speltype: ** economisch ontwikkelingsspel

**[]Speluitleg: ** Gedurende 7 rondes richten drie tot vijf spelers in hun vorstendom gebouwen op, leggen parken en landschappen aan, halen kunstenaars en geleerden naar hun hof en zorgen voor de vereisten en de omstandigheden die deze personen tot grote werken inspireren. Elke rond bestaat uit 2 fasen, fase A en fase B. In fase A worden een zevental verschillende producten geveild, waarbij elke speler maar één product per ronde kan aanschaffen. De producten zijn: 1) een bos, 2) een park, 3) een meer, 4) een goochelaar, 5) een bouwmeester,6) een wegkoopkaart en 7) een prestige-kaart. De producten 1 t/m 6 geven extra voordelen in fase B, en de prestige-kaart geeft extra punten bij de eindtelling. In fase B krijgen de spelers, en te beginnen met de startspeler, beurtelings de gelegenheid om twee acties te doen, tegen betaling van een aantal Florijnen

Afb: missiechips (de linker missiechip is een joker)

Afb: wapenfiches, alias de zegepunten

Afb.: de rugzijden van de verschillende kaarten in Louis XIV

Na vier ronden eindigt het spel. Zowat alles wat de speler nog heeft aan materialen wordt nog omgezet in wapenfiches. Iedere speler sorteert nu zijn wapenfiches. Degene die in één soort de meeste fiches heeft krijgt een extra zegepunt. Geactiveerde opdrachtskaartjes geven 5 zegepunten. De speler met de meeste zegepunten wint.

**[]Speelduur: **: Voor 2 spelers 60 minuten, voor 3 spelers 90 minuten en voor 4 spelers 120 minuten.

[]Integratie van het thema: Laag. Het artwork is werkelijk prachtig, maar in feite is Luois XIV een abstract meerderheden-spel. Nergens in het spel bekruipt je maar enigzins het gevoel dat je aan het hof van de Zonnekoning zou verkeren.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 2 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen: 2 spelers- (m.b.v. variant): 4, het spel is met behup van een in de handleiding vermelde variant goed te pruimen, en nog beter wanneer men de variant gebruikt die op de Alea-site vermeld staat. 3 spelers - 5 4 spelers - 5, bij 4 spelers kwamen wij één keer wapenfiches tekort ! Hierover later meer.

[]Herspeelbaarheid: 4, veel opzetwerk, relatief veel uitleg, en enkele regelirritaties.

**[]Spelerinteractie: ** 5, je kunt de andere spelers benadelen door het benutten van extra actiemogelijkheden, die je verkrijgt via de opdrachtskaartjes of als prijs.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, de winkelprijs ligt zo rond de 20 euro. Veel voor een relatief kleine doos? Gezien de veelheid aan materialen in de doos is het antwoord negatief.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **Een mooie blauwe doos, in een aantrekkelijk formaat. De foto op de achterzijde geeft een aanstekelijke weergave van het spel.

**[]SPELMATERIAAL: 4 **Zoals al eerder aangegeven heeft Louis XIV een prachtig en kunstzinnig uiterlijk, waarin geel- en goudteinten overheersen. Ondanks de schoonheid van de graphics vind ik het spel toch niet duidelijk. De missie- en wapenchips zijn van een afstandje moeilijk van elkaar te onderscheiden. De informatie op de personentegels is klein en priegelig. De materialen zitten wel netjes in de kleine doos, en.... wat zijn het veel materialen in zo'n klein doosje!

**[]BEGINNERS?: ** 4 Het opzetwerk en de geringe overzichtelijkheid zullen veel startende spelers weerhouden om aan dit spel te beginnen. Ook moet er redelijk wat tekst gelezen worden (de opdrachtskaartjes), die dan ook nog in het Duits is.

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 De gevorderde speler smult aanvankelijk bij dit spel, maar tegen het eind van Louis XIV steken toch vaste irritaties de kop op: het tekort aan wapenfiches, de willekeur van de wapenfiches meerderheden en onevenredige voordelen van bepaalde opdrachtskaartjes vormen de grootste irritaties.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 4 Wanneer men over het bezwaar van Duitse teksten op de opdrachtskaartjes heen is, dan heeft men in Louis XIV een vlot wegspelend meerderheden-spel.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Het lange termijn spelplezier is matig, vanwege het niet beklijven van de spelregels, het flinke opzetwerk, en de eerder genoemde irritaties aan het eind van het spel.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 5 Er zijn kleinere gelukselementen aanwezig in dit spel, maar strategie heeft duidelijk de overhand.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer =** **4 **Louis XIV heeft een prachtig uiterlijk en zal daarmee, terecht, veel spelers aantrekken. Het is een onderhoudend meerderheden-spel dat gehinderd wordt door enkele duidelijke minpunten (zie 'gevorderden"), en dan vooral de eindtelling. Dat is jammer, want Louis XIV had beslist de mogelijkheden om een topspel te kunnen zijn, en dat is het nu net niet. Op [Boardgamegeek](http: //www.boardgamegeek.com/game/13642) worden er -middels varianten- oplossingen geboden voor het eindspel. Op de website van Alea zijn niet alleen voor Louis XIV, maar ook voor de andere Alea-spellen, uitstekende vertalingen in pdf-formaat te vinden. Jammer daarvan vind ik wel dat zelfs de materialen met Duitse tekst daarop, zoals de opdrachtskaartjes, in de handleiding zijn vertaald: dat maakt het echter voor de wat minder taalknobbeligen onder ons lastig om de Duitstalige materialen, waarmee je het spel uiteindelijk wel moet spelen, terug te vinden.