De Spellenhoek

Genius

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Genius

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoring: 4 Handleiding/materialen: 5 Beginners: 5 Gevorderden: 5 Korte termijn: 5 Lange termijn: 5 Strategie/geluk: 4 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=777)

Men neme een zak met tegeltjes en een speelbord en zie, men heeft een geweldig abstrakt bordspel met de titel Genius.

In Genius wordt gespeeld op een groot zeshoekig speelveld, met daarin weer kleine zeshoekige vakjes. De zeshoekige vorm vinden we ook terug in de legtegels: twee zeshoekjes zijn tegen elkaar geplakt en vorm samen één legtegeltje. Op elk legtegeltje vinden we twee kleuren -soms dezelfde, soms verschillende kleuren- in allerlei combinaties. Er zijn zes kleuren in het spel, met daaraan gekoppeld (voor de kleurenblinden onder ons) zes symbolen: geel (zon), rood (12-puntige ster), blauw (6-puntige ster), paars (cirkel), groen (gevulde cirkel) en oranje (zeshoek). De spelers proberen in alle zes de kleuren te scoren, maar uiteindelijk wordt de eindscore bepaald door de minst scorende kleur (vergelijkbaar met het eveneens door Knizia ontworpen spel Eufraat en Tigris). Elke speler pakt aan het begin van het spel zes legtegels uit de zak en zet deze op zijn plankje neer. Wanneer een speler aan de beurt is legt deze één van zijn tegels op het bord neer. Het scoren gaat als volgt: één van de twee symbolen op de gespeelde tegel wordt gekozen. Vanaf dit symbool zou men 5 lijnen kunnen trekken. Langs elke lijn telt men nu het aantal identieke symbolen op het bord en op andere tegels, totdat men een leeg veld of een veld met een ander symbool tegenkomt. De optelsom van de score uit de 5 rijen geeft de totale score in dit symbool. Bepaal dan op dezelfde manier de score van het andere symbool op de gespeelde tegel. Wanneer met een kleur een score van 18 of hoger bereikt wordt roept met "Genius!", en vervolgens mag men direkt nog een tweede tegel uitspelen (en een derde wanneer weer Genius, etc..). Zodra er geen tegel meer gelegd kan worden op het speelveld eindigt het spel. De minstscorende kleur van een speler is de eindscore van deze speler. Bij gelijke stand wordt de op één na minste kleur vergeleken etc.. De speler met de hoogste eindscore wint het spel.

**BEKORINGSFAKTOR: 5 SPELMATERIAAL: 5 BEGINNERS?: ** 5 **GEVORDERDEN?: ** 5 **SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: ** 5 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 STRATEGIE/GELUK: 5

**[]Mijn worp = 5

Eindworp = 5 **Genius is een uitstekend abstrakt bordspel, fantastisch voor twee, drie en vier spelers en zelfs leuk voor één speler (de in de handleiding vermelde solitaire-variant). Het is snel uit te leggen, het speelt lekker weg en het is leuk voor iedereen (beginners/gevorderden). Het moet gewoon naast het eveneens geweldige Blokus in je kast staan. Maar.....soms moet je gewoon vergelijken, en daarom scoren Genius en Blokus geen 6 maar 5 dobbelsteenoogjes. Spellen als schaken,Yinsh en Dvonn scoren vanwege een nog grotere taktische rijkheid hoger, maar hebben overigens wel als beperking dat zij slechts met twee spelers gespeeld kunnen worden.


[![Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller](http: //m1.nedstatbasic.net/n?id=ADWb/wKdqCd+z7cLQj0dvzgiCe6w)](http: //www.nedstatbasic.net/stats?ADWb/wKdqCd+z7cLQj0dvzgiCe6w) [Gratis teller](http: //www.nedstatbasic.net/)