De Spellenhoek

Geschenkt

Auteur: Thorsten Gimmler, Uitgever: Amigo, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Geschenkt ... ist noch zu teuer !

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 6 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 6 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 4

TOTAAL

[ ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=822)[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=125)

Ik heb besloten dit spel net zoveel tekst, maar ook net zo veel waardering te gunnen als een ander spel van Amigo, te weten 6 Nimmt!( in Nederland: Take 5). Waarom, zult u zich afvragen ? Welnu, een deel van het antwoord vindt u terug in de onderstaande eindbespreking, maar ik kan alvast melden dat Geschenkt, net als Take 5, gebruik maakt van een stapel kaarten met daarop simpelweg een getal. In het geval van Geschenkt zijn er 33 kaarten in de waarden 3 tot en met 35. Verder zijn er nog fiches, waarvan iedere speler er 11 krijgt en die verdekt in de hand dienen te worden genomen. De kaarten worden geschud, en vervolgens worden er negen afgenomen en ongezien in de doos teruggelegd. De startspeler legt nu de bovenste kaart van de verdekte trekstapel open neer en beslist of hij a) de kaart neemt of b) daarvan afziet door er een fiche bij te leggen. Wanneer a) geschiedt dan moet deze speler de volgende kaart omdraaien en de keuze a) of b ) weer maken. Wanneer b) geschiedt dan moet de volgende speler (kloksgewijs) weer de keuze a) of b) maken. Wanneer de spelers er steeds weer van afzien om een kaart te pakken, dan zullen er steeds meer fiches bij deze kaart komen te liggen. Wanneer een speler uiteindelijk de kaart neemt, dan mag hij alle ernaast liggende fiches op handen nemen. De genomen kaarten zijn strafpunten en de fiches zijn pluspunten. En dan komt het leuke: een kaart van 16 plus een kaart van 18 geeft 34 strafpunten, maar wanneer men een reeks bezit, dan telt slechts het laagste getal van die reeks als strafpunten: dus 16-17-18 is slechts 16 strafpunten.

Het spel eindigt zodra een speler de laatste kaart met de eventueel daarbij horende fiches heeft genomen. De speler met de minste strafpunten wint!

Mijn worp = **5

Eindworp = 5 **Nogmaals, waarom een vergelijking met Take 5 ? Omdat Geschenkt een knaller van een tussendoortje is, en dat aan de hand van simpele materialen en een "simpel" spelidee. En omdat het, ook op de lange termijn, altijd weer populair is bij allerlei soorten spelers. Een stayer en een absolute toppper dus in de categorie kleine kaartspellen! ....en natuurlijk verwed ik heel veel dat 999Games als eerste in de rij staat om dit spel binnenkort uit te geven in Nederland en Belgiƫ. (een half uur na dit geschreven te hebben lees ik op bordspel.com dat dit inderdaad het geval is!)