De Spellenhoek

Grote Dalmuti

Auteur: Richard Garfield, Uitgever: PS Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

De Grote Dalmuti

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoring: 4 Handleiding/materialen: 4 Beginners: 4 Gevorderden: 4 Korte termijn: 4 Lange termijn: 4 Strategie/geluk: 4 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=400)

De Grote Dalmuti is een kaartspel voor vier tot acht personen en is in feite een abstrakt spel gegoten in een luchtig concreet jasje. Het concrete jasje: er is een middeleeuwse maatschappij is van een twaalftal ambachten en beroepen, waarbij geldt hoe hoger de functie hoe hoger de inspraak.

Laat ik dit even verder in de abstrakte vorm uitleggen. Er zijn twaalf kaarten met de waarde twaalf, elf met waarde elf, tien met waarde tien, etc. tot aan de hoogste kaart, de Grote Dalmuti, waarvan er maar 1 is en met waarde 1. Verder zijn er nog twee jokers in het spel. De Grote Dalmuti, dat is de winnaar van de vorige ronde of -aan het begin- een gekozen speler, legt een aantal kaarten met dezelfde waarde op tafel. Daarna moet de volgende speler eenzelfde aantal, eventueel aangevuld met 1 of 2 jokers, kaarten, maar met een lagere waarde neerleggen. Als deze speler niets kan of wil neerleggen dan past hij. Dit gaat zo door tot niemand meer iets kan of wil neerleggen. De speler, die als laatste iets neergelegd heeft, begint het volgende rondje. Wanneer 1 van de spelers als eerste al zijn kaarten heeft neergelegd dan krijgt hij punten, het aantal spelers min 1. Diegene die als tweede eindigt krijgt een puntje minder. De winnaar wordt de Grote Dalmuti in de volgende ronde, de tweede plaats de Kleine Dalmuti, de speler met de laagste score in deze ronde wordt de Grote Dienaar. De spelers wisselen van plaats en gaan volgens rangorde zitten -eerst de Grote Dalmuti, naast hem de Kleine Dalmuti etc.. Om de sfeer compleet te maken wordt geadviseerd om de Grote Dienaar op een krakkemikkig houten stoeltje te laten zitten en alle hapjes en drankjes te laten verzorgen. Bovendien moeten de Grote en Kleine Dienaar hun beste twee resp. een kaarten geven aan de Grote en Kleine Dalmuti, om de vernedering compleet te maken. Ook is het mogelijk om als Grote Dienaar direkt alle rollen om te draaien als je bij het delen de beide jokers in de handen krijgt en vervolgens een paleisrevolutie uitroept.

**[]Mijn worp = 4 Christine's worp = 5 Arno's worp= 4

Eindworp = 4 **De grote Dalmuti is een simpel doch effectief kaartsspelletje, waarbij de sfeer die door het spel opgeroepen wordt (rangen en standen) doorslaggevend is. Met het juiste gezelschap is dit een geweldig spel, dat tussendoor, maar even zo makkelijk de hele avond door kan worden gespeeld. Een aantal faktoren halen de beoordeling iets wat omlaag. De doos ziet er wat serieuzer uit dan het spel in feite is, en dat is jammer. De handleiding is duidelijk maar oogt van een afstandje wat amateuristisch. En, ten slotte, de kansfaktor is groot, want je bent geheel afhankelijk van de aan jou gedeelde kaarten. Maar verder niets dan lof voor dit fantastische feest-kaartspel !