De Spellenhoek

Iguazu

Auteur: Thomas Liesling, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (oktober 2005)

De Spellenhoek bedankt 999Games voor het ter beschikking stellen van een demonstratie-exemplaar.

Materialen Speltype Speluitleg Speelduur: Integratie van thema Geschiktheid voor spelerniveau's Geschiktheid voor speleraantallen Herspeelbaarheid Spelerinteractie Prijs(/Kwaliteit)

Iguazu

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 6 Handleiding/materialen 5 Beginners? 6 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 6 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 5 *TOTAAL 5

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=924)

Iguazú is een groot natuurpark in het noorden van de Argentijnse provincie Misiones, vlak bij het drielandenpunt tussen Brazilië, Paraguay en Argentinië, waar de rivieren de Paraná en de Iguaçu samenvloeien. Hier vind je ook de Iguazu-watervallen. Vandaar ook de benaming voor dit spel. (ook al was als ik het goed heb de titel oorspronkelijk Niagara). Dit spel is in Duitsland Spiel des Jahres 2005 geworden, en dat wordt je niet zomaar. Het spel is ook genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs 2005 en voor speelgoed van het jaar 2005 in de categorie 8 tot 12 jaar. Je gaat je geluk beproeven op deze rivier. Het doel is om diamanten langs de rivier op te pakken. Dit doe je met twee boten die je tot je beschikking hebt. Hiermee dien je met gevaar voor eigen leven op diamanten te jagen die langs de rivier die naar de waterval leidt liggen. Ook dien je uit te kijken voor je medespelers die onverwacht kunnen veranderen in nietsontziende bandieten die je beroven.

[]Materialen: 10 kano's in 5 kleuren, 1 houten ring (zwemband), 1 houten wolkje, 12 doorzichtige riviervelden, 40 edelstenen (8 stuks per kleur) en 35 peddelkaarten in de kleuren van de kano's.

[]Speltype: avonturenspel / verzamelspel

[]Speluitleg: In Iguazu jagen de spelers op edelstenen, die langs de rivier te vinden zijn. Om deze edelstenen in veiligheid te brengen heb je twee kano's, waarin je één edelsteen per keer kan meenemen. Doel van het spel is om een bepaald aantal edelstenen (er zijn drie winstvarianten) veilig terug naar de aanlegsteiger te brengen. Dit lijkt makkelijk maar dat valt toch wel wat tegen. De rivier kan erg wispelturig zijn, voor je het weet heeft de waterval je te pakken. De rivier bestaat uit plexiglas schijven, die in een smal kanaal liggen. Aan het einde splitst de rivier zich en begint de waterval. De kano's worden over deze schijven verplaatst met bewegingskaartjes, genummerd van 1 tot 6. Iedere speler kiest er in per keer een uit die daarna een voor een worden gespeeld. Je moet je kano's precies zoveel schijven verplaatsen als het getal dat je speelde. Dit mag echter maar één kant op. stroomopwaarts of stroomafwaarts. Geen combinatie.. Naast de rivier bevinden zich de vijf vindplaatsen voor de edelstenen. Daar kan je de edelstenen in- dan wel uitladen. Nadat iedereen zijn kano's verplaatst heeft, begint de rivier te stromen. De rivier stroomt net zoveel schijven als de laagst gespeelde kaart plus dan wel min de invloed van het weerwolkje., Door de weerwolk beweegt de rivier sneller of minder snel. Indien een van de kano's in de waterval belandt kan je deze alleen terugkrijgen door een edelsteen in te leveren. Het in veiligheid brengen van een edelsteen is door de stroming nog best een karwei. Je moet vooral je hoge bewegingskaarten niet te vroeg uitspelen. Eenmaal gespeeld krijg je je kaarten pas terug als je ze alle zeven hebt gespeeld. Ook kunnen je edelstenen door de bandieten die je medespelers zijn gestolen worden. Als je er ondanks alles in slaagt om als eerste speler vier dezelfde, vijf verschillende of in totaal zeven edelstenen te bergen, eindigt het spel en heb je gewonnen. Je kunt het ook met 2 spelers spelen als je in plaats van 7 diamanten er 4 of 5 van elke kleur speelt.

**[]Speelduur: **: In principe voor 3-5 spelers maar met een variant ook voor 2 spelers. Speelduur: voor 2 spelers 25 minuten, voor 3 spelers 30 minuten en voor 4 spelers ca. 35 minuten voor 5 spelers 40 minuten.

[]Integratie van het thema: Hoog. Het feit dat de kano's echt van het speelveld af kunnen vallen geeft je echt een idee van een waterval. Het thema komt hierdoor echt naar voren. Het verhaal komt goed naar voren tijdens het spelen van het spel.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen: 2 spelers- (m.b.v. variant): 4 het spel is met behulp van de genoemde variant waarschijnlijk ook voor 2 toch nog een leuk en speelbaar spel. Alhoewel hier opgaat, hoe meer hoe beter. 3 spelers - 5 4 spelers - 5 5 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: 5** makkelijk opgezet, duidelijke uitleg en gewoon lekker spelen

[]Spelerinteractie: 5 je kunt de andere spelers benadelen door het sneller laten stromen van de rivier en het roven van hun edelstenen. Het spel kan snel omslaan, vooral als je opeens de kano's van je tegenstander de waterval kan laten uitproberen.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 de winkelprijs ligt zo tussen de 35 en 40 euro. Op internet al gevonden voor rond de 31 euro. Als je bedenkt dat je hier vrij veel speelplezier van krijgt kan dat toch de doorslaggevende factor zijn. Het is altijd nog goedkoper dan de meeste computerspellen..

[]BEKORINGSFAKTOR: 6 De doos ziet er vrolijk uit en nodigt uit tot spelen. De opvallende en heldere kleuren zullen zeker de jongere spelers aanspreken. De naam van het spel zegt je niet veel tenzij je weet dat de Iguazu echt bestaat. De handleiding heeft vrolijk taalgebruik is duidelijk en niet te lang.

[]SPELMATERIAAL: 5 De bootjes zijn stevig en leuk om te zien. De diamantjes zijn ook leuk om te zien. De cijferkaartjes en het kaartje van de wolk zijn stevig. De plastic schijven die door raken wel bekrast maar dat valt niet te veel op. Inventief gebruik van de speeldoos.

[]BEGINNERS?: 6 Het is een redelijk simpel spel waar je toch veel plezier mee kan hebben. In het begin moet je wel opletten wanneer je welk nummerkaartje je gebruikt omdat je anders van de waterval valt.Een leuk spel voor beginners.

[]GEVORDERDEN?: 4 Het spel biedt tactische mogelijkheden voor gevorderden. De stroming zal beter benut worden door gevorderden Zodra het spel vaker gespeeld wordt zal het wellicht wat minder uitdagend worden alhoewel de strategiefactor wel meer van belang gaat worden.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 6 Het spel is makkelijk opgezet en eenmaal begonnen speelt het vrij vlot. Leuk spel om gezellig met vrienden een fijne spelavond te beginnen.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 Het zal een tijdje duren voordat je je gaat vervelen met dit spel. Als dat wel gebeurt leg je het een poosje in de kast en haal je het er na een tijdje gewoon weer uit.

[]STRATEGIE/GELUK: 5 Strategie is belangrijker in dit spel dan je zou denken. Afhankelijk van de cijfers stroomt de rivier snel of minder snel, kan je wel of niet bij de gewenste diamanten komen en kunnen je medespelers wel of niet bij je roven (waardoor je soms zowat overnieuw kan beginnen). Wat geluk betreft, tja de rivier stroomt netjes om en om in de vangarmen zodat de schijven netjes links en rechts de waterval afstorten. Strategie is belangrijker in dit spel dan geluk.

**[]Mijn cijfer = 5

Eindcijfer =** 5 Iguazu ziet er uitdagend en vrolijk uit. Dit spel heeft een grote aantrekkingskracht voor relatief jonge spelers maar oudere spelers kunnen hier zeker ook een hele leuke avond mee beleven. Het lijkt erop dat dit spel wel een topper gaat worden. Een echt leuk spel.