De Spellenhoek

Tantrix

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (oktoberr 2007)

De Spellenhoek bedankt Phalanx Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

In Naam van de Koning

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 3 Beginners? 3 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 3 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1388)

In Naam van de Koning, een intrigerende titel van een spel waarin de spelers rondwaren in de 15 en 16e eeuw. In opdracht van de koning moeten we de grote ontdekkingsreizigers als Columbus en Francis Drake bijstaan in hun tochten. Hoe? Door de expedities te voorzien van schepen en deze toe te wijzen aan de verschillende expedities. Door te voldoen aan handelsopdrachten worden er dubloenen vergaard waar meer schepen mee gekocht kunnen worden.De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft behaald wint het spel.

[]Materialen: 1 scorebord, 60 munten (bestaande uit munten van 1 dubloen en van 5 dubloenen), 50 scheepskaarten (waaronder jokers), 12 ontdekkingstegels, 24 handelsorders, 12 speciale orders, 12 actiekaarten, 88 markeerblokjes en uiteraard de spelregels.

**[]Speltype: ** nautisch, kaartspel, meerderhedenspel

**[]Speluitleg: **De bedoeling is door middel van handelsorders dubloenen te verdienen waarmee schepen kunnen worden gekocht en schepen kunnen worden ingezet bij expedities. Door schepen bij expedities te plaatsen kunnen bij de tussen- en eindtelling punten worden verkregen. In het spel worden er per keer enkele acties uitgevoerd. Daarbij kan worden gekozen uit vier verschillende acties. Deze acties zijn:

  1. Twee dubloenen pakken. Deze actie spreekt voor zich.
  2. Een handelsorder trekken, dit kost 1 dubloen.
  3. Schepen kopen, dit kost minimaal drie en maximaal vijf dubloenen per schip
  4. Schepen aan ontdekkingsreizen toevoegen of  aan een handelsorder toevoegen. Dit kost 1 dubloen per schip. Een joker hier inzetten kost 2 dubloenen.

Per beurt mag je twee acties uitvoeren. Het is niet toegestaan om dezelfde actie twee maal te verrichten in dezelfde beurt. Met slechts 2 dubloenen pakken per beurt kom je niet echt aan het grote geld. Hiervoor moet je handelsorders vervullen.

Een handelsorder trekken kan door één van de vier open orders te pakken of één van de gesloten stapel. Deze order heeft een kleur en symbool, bijvoorbeeld geel als kleur en kanon. Erop vermeld staat een getal, bijv. 5 en dat is dan de capaciteit van die order. Deze moet je precies vullen met schepen van bijv. 2 en 3. Niet meer en niet minder. Het aantal handelsorders dat je in je hand mag hebben is beperkt tot vier. Hier tellen handelsreizen die reeds op tafel liggen niet mee.

Er zijn verschillende schepen te koop, variërend van 3 tot 5 dubloenen als kostprijs. Deze hebben ieder een eigen kleur, symbool en waarde. Het aantal schepen dat je mag kopen is alleen beperkt door de omvang van je voorraad dubloenen. Er liggen twee rijen schepen open. De eerste rij mag je uit kopen. De tweede rij zorgt er voor dat je weet wat voor schepen er nog aankomen. Als een schip uit de eerste rij gekocht wordt, schuift het schip uit de tweede rij een rij naar voren. Dit schip kan dan ook direct gekocht worden door de speler die het vorige schip gekocht heeft. Gekochte schepen liggen open voor je op tafel.

Door eigen schepen aan een order toe te kennen (alles tegen betaling in dit spel) kan je geld verdienen. De kleur van de order en de schepen die je eraan toewijst dient hetzelfde te zijn. Hoe langer (meer rondes) je schepen op de order blijven liggen, hoe meer dubloenen je uitgekeerd krijgt. Zodra de order vervuld is krijg je je schepen weer terug. Deze schepen kunnen dan of bij een andere order worden aangelegd of bij een expeditie. Aanleggen bij orders levert geld op, aanleggen bij expedities levert bij de tellingen punten op. Je krijgt meer punten als je schepen de kleur van de expeditie hebben dan als het een andere kleur is. Het eerste schip dat aanlegt bij een expeditie bepaalt de kleur. Hierna volgende schepen zijn in beginsel verplicht kleur te volgen. Ook heeft elke expeditie een maximumcapaciteit (2,3,4,5,6,7 en 8) die niet volledig vervuld dient te worden maar in ieder geval niet overschreden mag worden.

Punten worden verkregen in de tussentelling en in de eindtelling. Voor de tussentelling hoeft alleen gekeken te worden naar de schepen die zich hebben aangesloten bij de expedities. De eindtelling is echter een uitgebreider verhaal. Behalve de punten uit expedities zijn er meer punten te verkrijgen. Ieder schip dat niet ingezet is voor expeditie, is één punt waard. De meeste punten zijn echter te vergaren via je speciale order. Deze variëren in moeilijkheid. Bijvoorbeeld minimaal één schip bijdragen aan een expeditie of als enige bijdragen aan een expeditie. Uiteraard is deze laatste veel moeilijker te vervullen. De beloning voor deze is echter ook groter indien er aan de eisen voldaan wordt. Hoe meer handelsopdrachten je in de loop van het spel vervuld hebt, hoe meer punten je via de speciale opdracht krijgt. De speler met de meeste punten wint het spel.

**[]Speelduur: **: Voor dit spel staat 45 minuten op de doos vermeld. Een eerste keer ga je hier uiteraard overheen maar als je dit dan een volgende keer speelt kan je al aardig in de buurt komen van de tijd die hier voor staat.

[]Integratie van het thema: Vrij groot. Op de expeditiekaarten staan de routes van de afgelegde expedities, dit werkt mee aan de sfeer. De schepen zien er ook erg mooi uit en helpen mee bij het "beleven" van de reizen.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 3 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen: 2 spelers - 4     3 spelers - 4 4 spelers - 3

[]Herspeelbaarheid: 4, In naam van de koning ziet er mooi uit. Zodra je de regels doorhebt is het ook vrij snel te spelen. Wel is het iedere keer voordat er een spel kan beginnen een heel werk om alle onderdelen op zijn plaats te leggen.

[]Spelerinteractie: 4, De speciale opdrachten zorgen ervoor dat je elkaar altijd in de weg zit. Een van de spelers dient namelijk als enige aan handelsreizen bij te dragen terwijl de anderen er de meerderheid, de helft of zelfs slechts 1 schip aan bij hoeven dragen. De schepen die je nodig hebt, de handelsopdracht die jij wilt vanwege de schepen die je al hebt kunnen door de andere spelers al gepakt worden.

[]Prijs(/Kwaliteit): 3,  De winkelprijs ligt zo rond de 25 euro. Het uiterlijk van de doos ziet er goed uit, het spel is goed (alhoewel een beetje rommelig voelt het eerst wel aan). Maar de kwaliteit van de expeditiekaartjes en de overige kaarten is mager. De expeditiekaarten zijn vrij dun en krommen al gauw.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 4 **Het onderwerp spreekt mij zeker aan. De doos ziet er ook best mooi uit (gebouw/schepen) maar het personage erop had van mij eerlijk gezegd er beter uit kunnen zien. Ieder zijn eigen smaak.

**[]SPELMATERIAAL: 3 **Zoals eerder vermeld ben ik niet erg enthousiast over de kwaliteit van de expeditiekaarten. Dat ze erg snel kromtrekken vind ik ronduit jammer en had ik ook niet verwacht van deze uitgever. Wel hebben de kaarten mooie illustraties erop. De houten blokjes en de geldstukken zijn goed. De handleiding echter, dat had in duidelijkere taal gekund. De illustraties bij de spelregels helpen gelukkig wel.

**[]BEGINNERS?: ** 3 Iemand die echt beginnend is in het bordspelen en dus net monopoly of levensweg achter zich heeft gelaten doet er beter aan met een ander spel de wereld van bordspellen te ontdekken. Door de spelregels zullen zij zich moeilijk heen kunnen worstelen. De hoeveelheid verschillende aspecten ("gewone" handelsorders, "speciale" handelsorders, scheepskaarten, verschillende actiekaarten) is gewoon nog veel te veel om te overzien voor een beginner.

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 De spelers die al meer gewend zijn aan een grote hoeveelheid van mogelijkheden en spelonderdelen kunnen hier vrij snel een overzicht van krijgen. Zodra het een keer is gespeeld zal het een volgende keer al veel vlotter gaan.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 4 Met dit spel is wat spelplezier betreft niks mis. Het ziet er leuk uit, je kan altijd wel wat doen. Dit is best een leuk spel voor de korte termijn.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 3 **Vanwege het nautische thema is dit voor mij best een spel dat nog wel eens vaker op tafel zal komen. Maar niet al te snel na elkaar. Dit vanwege de grote hoeveelheid andere spellen die net zo goed dan wel stukken beter in elkaar steken. Ook dat een van de speciale opdrachten veel lastiger te vervullen is dan de andere speciale opdrachten waardoor het spel niet helemaal gebalanceerd lijkt zorgt voor een verminderd speelplezier op den duur.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 3 Als je de pech hebt om de speciale opdracht te hebben dat je punten krijgt indien je bij de expedities als enige schepen moet hebben liggen kan je het erg lastig in dit spel hebben. Het vereist per opdracht een andere tactiek. Je bent ook afhankelijk van in welke volgorde de schepen komen te liggen voordat je ze mag kopen. En van de handelsopdrachten liggen er steeds maar vier open. Het is van allebei wat. Strategie is niet onbelangrijk maar enig geluk is toch wel aanwezig.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer =** 4**** **In Naam van de Koning is een leuk spel om te spelen met een leuk thema. Het zal wel vaker op tafel komen te liggen. Alleen het uitzoekwerk aan het begin is wat vervelend.