De Spellenhoek

Isis en Osiris

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (mei 2005)

Isis en Osiris

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 3 Gevorderden? 3 Spelplezier Korte Termijn 3 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=33)

Probeer je speelstukken zo op het bord neer te zetten, dat ze door de goden gunstig beinvloed worden! Maar eenmaal geplaatste stenen trekken ook de afgunst van andere spelers aan!

Isis en Osiris is lang niet zo thematisch als de hierboven vermelde, uit de handleiding geciteerde, tekst suggereert. Sterker nog, Isis en Osiris is een zuiver abstrakt spel, en verwacht bij het kopen van deze doos dus geen ingewikkelde Egyptische toestanden. Het spel wordt gespeeld op een speelbordje, met daarop een rooster van 6 bij 6 vierkanten veldjes. Elke speler beschikt over een stapeltje speelstukken en een aantal Isis-tegels (8, 6, en 5 spellstukken bij resp. 2, 3 en 4 spelers, en 11, 7 en 5 Isis-tegels bij resp. 2, 3 en 4 spelers). Op de Isis-tegel staat een waarde lopend van -4 tot +4, waarbij de - natuurlijk voor strafpunten en de + voor pluspunten staan. Elke speler heeft zijn Isis-tegel verdekt en geschud voor zich liggen.

Wanneer een speler aan de beurt is dan moet hij of een eigen speelstuk of een eigen Isis-tegel neerleggen. Een Isis-tegel wordt gesloten neergelegd, maar de waarde wordt vòòr het neerleggen eerst luid en duidelijk aan alle spelers verkondigd. Zo wordt beurtelings doorgespeeld tot alle 36 vakjes van het bord gevuld zijn: de score wordt nu opgemaakt.

Elk speelstuk op het bord wordt nu langsgelopen, waarbij de punten van Isis-tegels, die horizontaal of vertikaal naast een speelstuk liggen, worden bijgeteld of afgetrokken. Getelde speelstukken worden van het bord verwijderd. De speler met de meeste punten, of in een ongunstiger geval de minste minpunten, wint het spel.

**[]Mijn worp = 3

Eindworp = 3 **Tja, ik kan niet echt enthousiast worden over Isis en Osiris: het spelidee is grappig, maar heeft te weinig om het lijf om er een volwaardig bordspel van te maken. En dan wordt er nog eens een volstrekt irrelevant Egyptisch laagje aangebracht, een laagje dat mij alleen maar teleurstelde, omdat het Egyptische thema van de doos mij enorm aansprak. Wellicht zal dit spel in mijn ooit op te richten website De Kinderspellenhoek hoger scoren, omdat het inderdaad kinderen vanaf 7 jaar goed weet te bekoren en weet in te wijden in de wereld van de strategische bordspellen. En tot slot is nog vermeldenswaardig dat dit spel zich veel beter met twee spelers laat bespelen dan met drie of vier spelers: de grip op het verloop is in het laatste geval veel minder groot. Speltip voor Egyptofielen: probeer de 999-Games' spellen Ra en Amon-Ra eens, beiden beslist de moeite waard.