De Spellenhoek

Kniffel Duel

Auteur: Maureen Hiron, Uitgever: Schmidt, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

.

Kniffel Duel

De beoordeling :

BEKORINGSFAKTOR: 4 SPELMATERIAAL: 5 BEGINNERS?: 5 GEVORDERDEN?: 4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 STRATEGIE/GELUK: 4


TOTAAL***

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=878)

Wellicht ligt mijn beoordeling van Yahtzee/Kniffel u nog vers in het geheugen. Zo niet, dan ga ik er van uit dat u tot de overgrote meerderheid behoort die het spel kent. Welnu, de relatief onbekende Maureen Hiron (die vrij onlangs het alleraardigste dobbelspel Zippy ontwierp) heeft eens aan het aloude Kniffelconcept mogen sleutelen en het resultaat is geweldig: Kniffel in touwtrekvorm!

Het meest gebruikelijk speleraantal bij Kniffel Duel is twee. Een langwerpig speelbord wordt tussen de spelers ingelegd. Van de ene speler naar de ander lopen 9 sporen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, Kniffel, (kleine of grote) straat, (klein of groot) geluk. Op elk spoor staat een pion, precies in het midden. Aan de uiterste zijden van het bord hebben de beide spelers hun thuisbasis, rood van kleur. Het is nu de bedoeling drie pionnen in de thuisbasis te krijgen. Degene die dit voor elkaar krijgt is direkt de winnaar.

Wederom wordt er geworpen met vijf dobbelstenen, waarmee drie maal geworpen mag worden en waarbij gunstige dobbelstenen opzij gelegd mogen worden. Wanneer men aan het einde van de beurt twee of meer dezelfde getallen heeft, dan mag de speler de pion van dat getal twee of meer vakjes naar zich toehalen. Eeen voorbeeld: Speler A eindigt met een worp van 2-4-4-5-5. Hij mag nu de 4-pion twee vakjes en de 5-pion eveneens twee vakjes naar zich toehalen. Speler B gooit een grote straat. Hij mag de straat-pion 4 vakjes naar zich toehalen. Zo gaan de pionnen heen en weer, totdat de speler met het meeste geluk en inzicht drie pionnen binnenbrengt.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4** Ik ben erg enthousiast over deze Kniffel variant. Persoonlijk vind ik dit spel beter dan Kniffel (of Yahtzee) zelf, omdat:

  1. er geen pen en papier nodig is.
  2. hier niet ieder zijn eigen spelletje speelt en aan het eind de scores met de ander(en) vergelijkt
  3. de stand van zaken erg zichtbaar is, en dus
  4. het spel erg spannend is

Jammer alleen dat dit spel niet in Nederland uitgekomen is. Het is voor twee spelers een perfekt tussendoortje op een avond gevuld met zwaardere spellen, maar ook buiten zijn rol als tussendoortje is Kniffel Duel een goede "tension tamer". Dit spel weet de 5 dobbelsteenoogjes net niet te verdienen door het wat zakelijke uiterlijk en de duidelijk aanwezige geluksfaktor, maar verder zeg ik: aanrader.