De Spellenhoek

Lost Cities

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Lost Cities

[Ga naar dit spel op spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=139)

De spelers stellen uit hun speelkaarten expedities samen, die de uithoeken van onbekende continenten en oceanen doorzoeken naar legendarische lokaties. Wie kent ze niet ? De Mijnen van Koning Salomon, de gouden Stad Eldorado, het verzonken Atlantis.... Je declareert expedities en bouwt ze verder uit, in de hoop op een flink rendement. De stoutmoedigse speler kan nog een gokje wagen en de inzet verdubbelen. Maar pas op! Ook verlies kan verdubbeld worden. De speler met de meeste roem wint dit makkelijk te leren spel met grote diepgang.

Lost cities is een kaartspel. Van elke kleur kaarten zijn er negen (in de waarden 2 tot en met 10), en er zijn ook van elke kleur drie weddenschapskaarten. . De spelers, twee in getal, leggen om de beurt één van hun acht handkaarten aan in vijf gebiedjes (geel, blauw, wit, groen en rood) aan de eigen zijde van het spelbord. De getalkaarten moeten in oplopende volgorde neergelegd worden (in een neerwaartse rij), en voordat een getalkaart neergelegd wordt mag men in eerdere beurten 1 of meer weddenschapskaarten neerleggen. Men mag, in plaats van een kaart aan een rij aan te leggen, ook gewoon een kaart op de aflegstapel van de juiste kleur in het midden neerleggen. Als een speler een kaart neergelegd heeft dan mag hij een nieuwe kaart trekken van de gesloten trekstapel of van de openliggende aflegstapels (in vijf kleuren). Wanneer een speler de laatste kaart van de gesloten trekstapel trekt dan eindigt het spel direkt.

Voor wat betreft de telling begint elke speler zodra die aan een rij begint direkt met 20 strafpunten. Wanneer een speler met blauw de kaarten 2,4,5,8 en 10 heeft neergelegd, totaal 29 punten dus, dan levert dit 29-20=9 punten op. Lag er evenwel 1 weddenschapskaart aan het begin van de rij, dan worden de laatste punten verdubbeld: 2 maal 9= 18. Bij twee weddenschapskaarten worden de punten verdriedubbeld en bij drie kaarten zelfs vervierdubbeld. Op deze manier worden alle vijf de rijen geteld. Hierna wordt nog eens een tweede en een derde ronde gespeeld. De speler met de meeste totaalpunten aan het eind van de derde ronde wint Lost Cities.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4 **Lost Cities is een pakkend kaartspel, dit komt door de lage instapdrempel qua regels, de snelheid van het spel en overzichtelijkheid van de handelingen. Het gebruikte thema slaat werkelijk nergens op: evenzogoed kan men om Lost Cities te spelen een spel klassieke kaarten gebruiken. Vanwege de laatste overweging zakt de beoordeling van aanvankelijk 5 naar 4 dobbelsteenoogjes. Maar toch een ideaal spel voor stellen en paren.


[![Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller](http: //m1.nedstatbasic.net/n?id=ADWcHge1/EjKMA30PYLl1wYcR7bw)](http: //www.nedstatbasic.net/stats?ADWcHge1/EjKMA30PYLl1wYcR7bw) [Gratis teller](http: //www.nedstatbasic.net/)