De Spellenhoek

Lost Valley

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (juni 2005)

De Spellenhoek bedankt die Herren Goslar hartelijk voor het ter beschikking stellen van een recensie/exemplaar!

Lost Valley

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 4 Beginners? 4 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL 4

[Ga naar dit spel op Spellink.nl ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=741)

In dit legspel (met opmerkelijke, ruitvormige tegels) zijn de spelers pioniers in het Wilde Westen, die op zoek zijn naar goudklompjes, en ze starten met hun pion(ier) allemaal op dezelfde handelspost bij een waterval. Wanneer een speler aan de beurt is dan mag deze eerst een beweging maken met de eigen pion: staat de pion vervolgens op de rand van het speelveld, met andere woorden aan de rand van onbekend terrein, dan worden er ter plaatse nieuwe tegels aangelegd. Vervolgens mag de speler nog één aktie doen, waarover later meer.

Elke pionier heeft beperkte mogelijkheden om spullen, waarvan er in dit spel vele zijn, met zich mee te dragen. Om het de spelers bij de start iets makkelijker te maken krijgen zij elk 1 hout, 1 voedsel, 2 werktuigen en 2 flessen whiskey mee. Hout krijgt men door bomen om te hakken (wanneer de pion bij een bos staat) en is nodig om een mijn te bouwen of te ontginnen, een kanaal te bouwen, of om een paard, boot of kar te kopen. Vlees krijgt men door te jagen (wanneer de pion staat bij een tegel met een dier-fiche erop) of te vissen (wanneer de pion staat bij een tegel met een vis-symbool erop) en is nodig om goud -essentieël voor de overwinning- te winnen (wanneer de pion staat bij een tegel met goud-fiches erop) en een mijn te bouwen. Werktuigen kan men kopen op de handelspost en zijn nodig om een zagerij (te bouwen op een bostegel, levert meer hout op), een visfuik (te bouwen in een rivier/meer, levert meer vlees op) of mijn te bouwen.

Het ontginnen, bouwen, verplaatsen en dragen van spullen kan vergemakkelijkt worden door een groot aantal objekten, die -meestal tegen betaling van gevonden goudklompjes- gekocht kunnen worden in de handelspost. Zo kan men bijv. met whiskey een extra aktie of beweging maken, met een bijl kan men meer hout hakken, met een hengel meer vis vangen, met een paard verder verplaatsen over land, en met een kar meer spullen bij zich houden, etc.. Eigenlijk alles wat men doet in het spel staat voor één aktie: jagen is één aktie, vissen is één aktie, bouwen is één aktie, houthakken is één aktie, kopen is één aktie, etc.. Aangezien er maar één aktie per beurt uitgevoerd mag worden is het verloop van een beurt heel simpel: verplaatsen, één aktie en klaar is Kees. Er is echter een zodanig ruime keus aan akties dat men toch nog wel eens de nodige tijd nodig heeft tijdens een beurt, zeker wanneer men een whiskey-fles inzet.

Grofweg komt het er in Lost Valley op neer om vlees en hout te verkrijgen met het doel goud te vinden. Met dit goud kan men vervolgens nieuwe zaken kopen die de zoektocht naar vlees/hout en goud vergemakkelijken. Maar men moet wel zorgvuldig afwegen of men de vergaarde goudfiches (met daarop 1 tot 4 goudklompjes, welke verborgen worden gehouden voor elkaar) inderdaad gebruikt om hulpmiddelen te kopen of dat men besluit het goud te bewaren, want de speler die zich als eerste met tien goudfiches meld bij de handelspost kan besluiten het spel te beëindigen (er is nog een andere manier van speleindiging, het ijsblok, ingebouwd om een grens aan de spelduur te geven). De speler met de meeste goudklompjes op zijn fiches is de winnaar. Deze laatste persoon hoeft natuurlijk niet noodzakelijkwijs diegene te zien, die zich als eerste meldt bij de handelspost.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 4 **Warme bruinteinten overheersen op de doos van Lost Valley, en geven het behaaglijke gevoel dat ik mij inderdaad bevind in het Wilde Westen. Op de zijkant van de doos bevindt zich informatie over leeftijd, speleraantal en tijdsduur: deze staat in tekst afgedrukt, terwijl het handiger zou zijn geweest als er symbooltjes waren gebruikt. De tekst en de illustraties op de achterzijde van de doos zijn rijkelijk aanwezig, hetgeen naar mijn smaak te veel van het goede is om echt pakkend te zijn voor een consument.

**[]SPELMATERIAAL: 4 **Aan spelmateriaal geen gebrek in Lost Valley, er is werkelijk een veelheid aan legtegels en verschillende fiches aanwezig. De tegels en fiches, en ook de andere materialen zijn van goede kwaliteit. De informatie op de fiches, zoals bijv. de dierfiches, is wat klein en priegelig. De informatiekaarten zijn meertalig: twee Duits, één Engels en één Frans, hetgeen niet echt handig is tijdens een eerste potje. Er zijn te weinig zakjes aanwezig voor de vele verschillende fiches, waardoor het een enorm uitzoekwerk is voordat het spel op te zetten is. Raadzaam is het dus om wat extra zakjes voor dit spel aan te schaffen. En dan de handleiding, die de waardering in deze kategorie helaas laat zakken. Alle regels zijn voor het grootste deel netjes aanwezig, maar ze staan zo op en in elkaar gepropt dat het een ergernis is om ze te lezen. Het lijkt wel alsof de makers een dunne handleiding ambieerden, met een op het oog hogere toegankelijkheid. Dit laatste is echter mislukt, dus zeg ik: gooi er bij de volgende editie een extra blaadje tegenaan!

**[]BEGINNERS?: ** 4 Hoewel het avontuurlijke aspekt en de dikke thematische laag van dit spel zeer zeker beginners zou moeten aanspreken, zijn er gewoonweg te veel handelingen en te veel objekten om tot een goed overzicht, laat staan een hoog speelplezier, te komen voor beginners.

**[]GEVORDERDEN?: ** 5 De veelheid aan keuzes zou gevorderde spelers moeten aanspreken. Verwacht echter geen spel als Amon-Ra, Puerto Rico of Maharadja: Lost Valley is zwaar thematisch en bevat geen ingewikkelde speelmechanismen: "what you see is what you get".

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 4 Onduidelijke, drukke regels en de enorme hoeveelheid aan aktiemogelijkheden en materialen belemmeren enigzins het speelplezier, maar al reeds in het eerste potje zal men toch verrast zijn door het feit dat men al aardig uit de voeten komt met dit spel.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Liefhebbers van het Wild West-thema of van spellen met een exploratief karakter zullen zich goed thuis voelen bij dit spel. Het liefdevol aangebrachte thema zal ook diegenen die niet tot eerder genoemde groepen behoren van tijd tot wijle aanspreken.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 4 Als men geluk heeft dan ontvouwt zich vlak voor de neus een landschap met heerlijke hebbedingetjes, die eenvoudig in te pikken zijn. En tja, dan heb je wel een streepje voor op de anderen.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4 **Lost Valley vult met zijn warme thematische sfeer zeer zeker een niche in spellenland en is dan ook absoluut het spelen waard. Het ontbreken van uitdagende spelmechanieken, een rommelige handleiding en een onoverzichtelijke hoeveelheid spelfiches zorgen ervoor dat dit spel niet de knaller is die het zou kunnen zijn.