De Spellenhoek

M

Auteur: Martin Schlegel, Uitgever: Abacus, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (december 2006)

**M **Mega-Spass Mit Mini-Regeln

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 4 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL 4

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=668)

M is het spel van Mega-Spass Mit Mini-Regeln. Het is een abstract en strategisch spel waarbij je jouw tegels zo tactisch mogelijk moet plaatsen om aan het eind van het spel de meeste punten te hebben. Het is een vrij simpel spel, ware het niet dat de verschillende facetten (vorm, kleur en waarde) van de tegels het moeilijk maken. Ook je medespelers kunnen je het heel moeilijk maken.

Het spel begint met het schudden van alle tegels. Afhankelijk van het aantal personen dat meedoen worden de tegels en fiches die teveel zijn terug in de speeldoos gelegd. Van de tegels die meedoen worden de eerste vijf open op tafel gelegd in de vorm van de M. Iedere speler trekt zelf vier tegels en de speler met het meest de letter M in zijn naam begint. Zodra je aan de beurt bent moet je een tegel aanleggen. Hierna vul je je hand weer aan. Je mag ook passen maar dan dien je wel een fiche aan je rechterbuurman betalen. Het speelveld mag maximaal 6 x 6 tegels groot worden. Tijdens het spel kan een speler rijen waarderen indien er minimaal twee overeenkomsten zijn met een tegel naast zijn laatst geplaatste tegel. Op dat moment móeten er tegels weggenomen worden uit die rij. Zodanig dat de resterende tegels horizontaal of verticaal verbonden blijven. Het spel eindigt zodra de trekstapel op is en er daarna nog een waardering is geweest. Iedere speler mag twee kleuren kiezen die voor hem pluspunten zijn. Zijn kaarten van de overige kleuren zijn minpunten. De fiches tellen ieder als tien punten. Degene met de meeste punten uit fiches en kaarten is (uiteraard) de winnaar.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer =** **4 **M is een spel dat makkelijk te leren is. Tactiek is belangrijk, maar je moet wel geluk hebben met de tegels die je van de trekstapel neemt. Het is prima speelbaar met 2 personen, met drie is het al leuker. Het is wel zo dat hoe meer spelers er mee doen, hoe leuker het wordt.