De Spellenhoek

Mamma Mia!

Auteur: Uwe Rosenberg, Uitgever: PS Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Mamma Mia!

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoring: 4 Handleiding/materialen: 4 Beginners: 4 Gevorderden: 4 Korte termijn: 4 Lange termijn: 4 Strategie/geluk: 3 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=406)

In dit smakelijke spel ben je pizzabakker in een restaurant. Je krijgt bestellingen van de ober en ingrediënten van de leverancier en deze voeg je samen voordat je ze in de oven stopt. Als alle ingrediënten zijn verwerkt, wordt de oven leeggehaald om te kijken welke pizza's zijn gelukt. Deze gaan naar de klanten in het restaurant. De mislukte pizza's zullen opnieuw moeten gemaakt. Wie na 3 rondes de meeste geslaagde pizza's heeft geleverd, is de beste pizzabakker.

Elke speler krijgt in dit kaartspel verdekt een zestal ingrediëntenkaarten, waarop één van de volgende ingrediënten staan: peper, salami, ananas, champignon en olijf. Daarnaast trekt iedere speler een oberkaart van zijn aparte stapel oberkaarten. Op deze oberkaart staat een pizza met een bepaalde samenstelling (de bestelling): bijv. een pizza met vier peper en één salami. Beurteling leggen de spelers ingrediënten op de aflegstapel: men mag in zijn beurt een onbepaald aantal ingrediëntenkaarten afleggen, zolang de kaarten maar hetzelfde ingrediënt bevatten. Naast het neerleggen van een aantal ingrediëntenkaarten van één soort mag de speler aan beurt ook nog een bestelling neerleggen. Aan het eind van de beurt mag men zijn handkaarten aanvullen met ofwel ingrediëntenkaarten van de algemene trekstapel ofwel bestellingen van de eigen oberstapel.

Wanneer de trekstapel met ingrediëntenkaarten op is wordt de oven , lees aflegstapel, leeggehaald. De aflegstapel wordt omgekeerd, en van onderaf worden de ingrediëntenkaarten soort bij soort open neergelegd. Zodra nu een bestelling tevoorschijn komt dan wordt er gekeken of deze bestelling gemaakt kan worden aan de hand van de neergelegde ingrediënten: indien dit niet lukt, dan gaat de bestelling terug naar de oberstapel van de eigenaar. Indien dit wel lukt dan mag de eigenaar deze als overwinningspunten voor zich neerleggen. Als er overigens onvoldoende ingrediënten liggen op tafel dan mag de speler zijn bestelling toch nog afronden door de missende ingrediënten vanuit zijn handkaarten te spelen. En zo wordt de hele aflegstapel langsgelopen, op zoek naar bestellingen die voldoen kunnen worden. Alle ingrediënten die over zijn gaan terug in de oven, waarna een tweede ronde begint, en zo ook een derde ronde.

De speler die de meeste bestellingen succesvol weet te bereiden, is de winnaar. Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste ingrediënten in de hand.

[]Mijn worp = **4

Eindworp =** **4 **auteur Uwe Rosenberg heeft het weer voor elkaar: een origineel idee in het traditionele kaartspel weten te verwerken. Was dat in Boonanza de volgorde van de kaarten in jouw hand, in Mamma Mia! wordt de doorgaans onbetekenende aflegstapel nog eens doorlopen. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen bezig bent te kiezen wat neer te leggen op de aflegstapel, maar ook nog eens moet onthouden wat erin zit, en dat verheft Mamma Mia! van een doorsnee naar een bovengemiddeld leuk kaartspel.