De Spellenhoek

Manilla

Auteur: Franz-Benno Delonge, Uitgever: 999 Games / Zoch, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (november 2006)

Materialen Speltype Speluitleg Speelduur: Integratie van thema Geschiktheid voor spelerniveau's Geschiktheid voor speleraantallen Herspeelbaarheid Spelerinteractie Prijs(/Kwaliteit)

Manilla

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 6 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1209)

Manila / Manilla is een gezellig en leuk spel voor 3 tot 5 spelers. In dit spel zijn de spelers handelaren in de Filippijnen van 1821 onder de Spaanse overheersing. Het is hun er alles aan gelegen om zoveel mogelijk winst te behalen. Vanwege de Spanjaarden moet dit in hun bamboeboten via smokkelroutes naar omliggende eilanden. De boten zijn niet erg zeewaardig, piraten liggen op de loer, loodsen en de havenmeester zijn niet betrouwbaar. Op de zwarte markt bereiken handelswaren hierdoor gigantische prijzen. De speler die hier het beste op in weet te spelen wint!

[]Materialen: 1 spelbord, 3 boten, 20 handlangers in vijf kleuren, 20 aandelen in vier soorten handelswaar, 4 handelswaarplankjes (nootmuskaat, zijde, ginseng en jade), 4 dobbelstenen, 4 fiches in de kleuren van deze handelswaren en 48 munten in 5 verschillende waardes (1, 2,5,10 en 20).

**[]Speltype: ** avonturenspel / bied- en gokspel.

**[]Speluitleg: ** Het aantal rondes is afhankelijk van wanneer een handelswaar 30 peso's waard wordt. Iedere ronde bestaat uit meerdere (3) fases. In de eerste fase wordt de positie van havenmeester geveild. De hoogste bieder wint uiteraard. Als enige mag de havenmeester een aandeel kopen. Daarnaast bepaalt hij welke handelswaren in de boten geladen worden en op welke positie de boten starten. De startpositie van de boten is in totaal maximaal 9 en per stuk maximaal 5. De havenmeester heeft een zeer grote invloed op het spelverloop. De tweede fase bestaat uit het plaatsen van handlangers op het speelveld. Dit mag in de boten, in de haven, in de werf (voor het geval dat de boten de haven niet halen), bij de piraten als loods of in het verzekeringskantoor. Bij 4 of 5 spelers krijgen de spelers 3 keer de mogelijkheid om een handlanger te plaatsen. Bij 3 spelers gebeurt dit zelfs 4 keer. De havenmeester mag als eerste plaatsen! Nadat iedere speler 1 handlanger heeft geplaatst wordt er met de dobbelstenen gegooid waarmee bepaald wordt hoe ver de boten varen. De loodsen kunnen voordat er een derde maal gegooid wordt met de dobbelstenen de boten nog voor of achteruit plaatsen. De piraten kunnen indien de boten op 13 komen in de 2e ronde de boten enteren dan wel indien dit in de 3e ronde gebeurd de boten plunderen. In de 3e fase worden de opbrengsten uitgekeerd. Dit is afhankelijk van waar de boten zich bevinden na de 3e ronde. Indien de handlangers zich op de juiste plaatsen bevinden wordt er geld uitgekeerd. Het verzekeringskantoor moet de kosten vergoeden van schepen die de haven niet bereikt hebben aan handlangers die zich op de juiste plek in de werf bevinden. De koerswaarde van de aandelen van de binnengekomen handelswaren stijgt op de zwarte markt. Het spel is ten einde indien een van de handelswaren de maximale waarde van 30 peso's heeft. De waardes van de aandelen en de resterende geldvoorraad worden bij elkaar opgeteld. De speler met het hoogste vermogen wint.

**[]Speelduur: **: Circa 60 minuten.

[]Integratie van het thema: Hoog. Zodra je de spelregels hebt doorgelezen komt het hele verhaal tot leven. Het thema is goed verwerkt in dit spel. Het bord met het piratenschip, de haven, de golven op de te varen route geven het verhaal echt kleur.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen: 2 spelers- 4


3 spelers - 5 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: 5, snel opgezet, duidelijke uitleg en speelt lekker weg

**[]Spelerinteractie: ** 4, bij het bieden op de positie van havenmeester heb je interactie en bij het plaatsen van de handlangers heb je te maken waar de anderen hun handlangers plaatsen. Er is geen sprake van onderhandelen.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, de winkelprijs ligt zo tussen de 30 en 35 euro. Aangezien het makkelijk te spelen is en veel spelplezier biedt is het zijn geld zeker waard. Ook omdat dit spel steeds weer leuk is om te spelen.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 6 **De doos heeft een mooi en gekleurd uiterlijk. Ook dit spel nodigt uit om te spelen vanwege dit vrolijke uiterlijk. De naam van het spel geeft al een indicatie waarin dit afspeelt. Smokkelen in de Filippijnen van de 19e eeuw spreken toch de fantasie aan. De (Engelse en Duitse) handleiding heeft een leuke introductie en is ook duidelijk. Zeker met de afbeeldingen van spelsituaties erbij zodat het spel snel duidelijk wordt

**[]SPELMATERIAAL: 5 **De bootjes zijn (in tegenstelling tot wat het verhaal je doet geloven -- bamboe bootjes) stevig en leuk om te zien. De handelswaren hebben duidelijke kleuren. Zeker de handlangers van alle spelers zijn zeer kleurrijk en vrolijk om te zien. Ook kunnen ze goed tegen een stootje. Het speelveld ziet er ook zeer verzorgd uit.

**[]BEGINNERS?: ** 5 Het is een redelijk simpel spel waar je toch veel plezier mee kan hebben. In het begin is het nog uitvinden waar je handlangers plaatsen interessant kan zijn. Dit is absoluut een heel leuk spel voor beginners.

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 Het spel biedt wel wat tactische mogelijkheden voor gevorderden. Een element van het spel is wel dat de dobbelstenen een grote invloed hebben. Oftewel, er is een relatief grote kansfactor. Aangezien er echter na een dobbelsteenronde weer handlangers geplaatst moeten worden is de strategiefactor toch ook nog steeds van belang. Dit spel blijft ook aan gevorderde spelers toch veel speelplezier bieden.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 5 Het spel is makkelijk opgezet en speelt lekker weg. Leuk spel om gezellig met vrienden op een spelavond te spelen.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 **Als je er niet mee zit dat de kansfactor aardig aanwezig is, is dit een spel waar je heel veel plezier aan kan beleven.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 4 Strategie is belangrijker in dit spel dan je zou denken. Afhankelijk van de dobbelstenen varen de boten wel of niet veilig naar de haven met de handelswaren.En eventuele piraten die je kan plaatsen kunnen natuurlijk roet in het eten gooien. Strategie en geluk zijn in dit spel beide belangrijk maar geluk heeft nog net de overhand..

**[]Mijn cijfer = 5

Eindcijfer =** **5 **Manilla / Manila is een vrolijk en leuk bied- en gokspel. Bij dit spel zit je toch actief op je stoel om mee te doen. ziet er uitdagend en vrolijk uit. Dit spel heeft een grote aantrekkingskracht voor relatief jonge spelers maar oudere spelers kunnen hier zeker ook een hele leuke avond mee beleven. Een echt leuk spel.