De Spellenhoek

Het Mysterie van de Abdij

Auteur: Bruno Faidutti & Sergio Laget, Uitgever: Days of Wonder (2005), Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (januari 2007)

Het Mysterie van de Abdij

Mysterievdabdij1Mysterievandeabdij1 width="188" height="254"}

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 6 Handleiding/materialen 6 Beginners? 6 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 6 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL 5

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=417)

**Introductie: ** Het Mysterie van de Abdij begint met het scheppen van een middeleeuws sfeertje. Als vermoeide bedevaartgangers kom je aan bij de abdij. De volgende ochtend wordt Broeder Adelmus ontdekt, echter wel onderaan de steile kliffen die rond het klooster liggen. Uiteraard is hij aan de gevolgen van deze val overleden. De omstandigheden wijzen op een misdaad. Door de Abt wordt gevraagd of wij deze misdaad willen onderzoeken. Dit om uiteindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: "Wie vermoordde Broeder Adelmus?". Dit spel van Bruno Faidutti (Machiavelli) en Sergio Laget (Shadows over Camelot) waarbij de spelers in de huid kruipen van de vermoeide pelgrims, is weer een goed exemplaar om regelmatig uit je spellenkast te halen.

Materialen: 1 spelbord met een plattegrond van de Tempeliers abdij,  6 miniatuur kunststof pelgrims, 6 informatieboekjes, 1 blok met 50 verdachtenoverzichten, 3 houten pelgrim dobbelstenen, 1 misbel om de getijden te luiden, het spelregeloverzicht en 90 geïllustreerde kaarten bestaande uit: -          24 verdachtenkaarten -          8 Bibliotheca kaarten -          6 Crypta kaarten -          18 gebeurteniskaarten -          24 Scriptorium kaarten -          8 miskaarten

Speltype: ** ** middeleeuws moordmysterie Speluitleg: Iedere speler krijgt een verdachtenoverzicht en een informatieboekje waar dit overzicht in verborgen kan worden. Een aantal verdachtenkaarten worden uitgedeeld onder de spelers, één verdachtenkaart wordt onder het bord verborgen (dit is namelijk de dader) en er worden een aantal verdachtenkaarten geplaatst op een aparte (gedekte) stapel. Deze kunnen verkregen worden door naar het Parlatorium (de Conversatiezaal) te gaan.

Mysterievdabdij4

Bij je speurtocht naar de moordenaar zoek je aanwijzingen op in het klooster. Je kan vragen stellen aan je medespelers zodra je ze tegenkomt (die dan ook een wedervraag mogen stellen). Ook kan je belangrijke informatie krijgen door in de schrijfzaal of bibliotheek kaarten te verkrijgen die je in staat kunnen stellen om de verdachtenkaarten van een van je medespelers in te zien. Dit is een heel groot voordeel uiteraard. Ook kan je een kaart trekken waarop staat dat al je medespelers een kaart moeten laten zien van een Broeder. Hierdoor kan je steeds meer verdachten afstrepen. []

Mysterievdabdij6

Door in de cel van een van je medespelers te komen kan je een verdachtenkaart bij hem stelen, via de crypta kan je een extra beurt lopen, in de biechtstoel kan je een kaart stelen bij degene die voor jou in die stoel is geweest enz. enz. In de kapittelzaal kan je onthullingen doen en de beschuldiging. Juiste onthullingen leveren 2 punten op, foute kosten je 1 punt. Een foutieve beschuldiging kost je 2 punten, een juiste beschuldiging levert je 4 punten op. Indien de moordenaar gevonden is, is het spel ten einde. Degene die de moordenaar gevonden heeft is niet persé de winnaar. Al is dit wel het meest waarschijnlijke aangezien deze 4 punten hiervoor heeft gekregen.

**[]Speelduur: **: Dit spel kan je spelen in de Speelduur: die vermeld staat op de speeldoos, namelijk zo'n 60-90 minuten.

[]Integratie van het thema: Super! Er zijn enorm veel dingen die je zal herkennen als je de film of het boek van in "De naam van de Roos" kent. De abdij op het speelbord ziet er ook fantastisch uit, zeer gedetailleerd ook en de pelgrims die je door de abdij laat lopen zien er ook super uit. De misbel (hoewel aan de kleine kant) is wat het helemaal áf maakt.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen: 3 spelers - 4 4 spelers - 5 spelers - []*5* 6 spelers -6

[]Herspeelbaarheid: ,**5* *** Spel dat je graag weer wil spelen. Even de kaarten sorteren, schudden en uitdelen zodra het bord op tafel is gelegd en het spel is al klaar om te beginnen. En het blijft leuk!

[]**Spelerinteractie: ** 5, Aangezien je bij de andere spelers kaarten kan roven, elkaar iedere beurt bij elkaar tegenkomen vragen kan stellen ben je continue bezig met het spel. Ook is het belangrijk om de vragen en de antwoorden van je medespelers in de gaten te houden.

[]Prijs(/Kwaliteit): ** 5,** de winkelprijs ligt zo rond de 35 euro. Aangezien de materialen al geweldig zijn, de doos er ook super uit ziet en het spel heel leuk is om te spelen is de prijs zeer redelijk.

[]**BEKORINGSFAKTOR: 6 **De illustraties op de doos zien er heel realistisch uit. Zeer mooi getekend. De kleuren die gebruikt zijn en de afbeeldingen trekt waarschijnlijk veel mensen aan. De handleiding is heel mooi geïllustreerd en is zeer duidelijk.

[]**SPELMATERIAAL: 6 **Ondanks veel informatie die overgebracht moet worden in de handleiding is deze niet te lang. Het taalgebruik is duidelijk. De verschillende kaarten zijn echt heel mooi om te zien. De misbel is ook heel leuk gevonden. Enige minpunt is dat je op het verdachtenoverzicht te weinig ruimte hebt om aantekeningen op te maken.

[]**BEGINNERS?: ** 6 Het spel is goed uit te leggen voor beginners. Zeker als je cluedo nog kent is een deel van het spelmechanisme al duidelijk. Voor beginners op het gebied van spellen is dit een aanrader. Wel dien je van detectiveachtige spellen te houden.

[]**GEVORDERDEN?: ** 5 Het spel biedt tactische mogelijkheden voor gevorderden. Zodra het spel vaker gespeeld wordt zullen de vragen wel steeds creatiever worden zodat steeds meer alleen de vragensteller er wat aan zal hebben. Met logisch redeneren kom je dan een heel eind.

**[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: ** 6 Het spel is makkelijk opgezet en eenmaal begonnen speelt het vrij vlot. Leuk spel om gezellig met vrienden een fijne spelavond te beginnen.

[]**SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: ** **4 **Als je dit spel veel keren achter elkaar speelt kan je wel behoefte hebben aan een ander spel. Maar voor een keer per avond is het (zoals met veel wat langere spellen) een super spel.

[]**STRATEGIE/GELUK: ** 4 Dankzij je tactiek kan je grotendeels het spel flink beïnvloeden. Het geluk zit verborgen in de speciale kaarten die er in dit spel rondzwerven. En dat kan af en toe voor een leuke wending zorgen. Strategie heeft hier net wat meer mee te maken maar soms kunnen de kaarten echt de boel door elkaar schoppen. Bij 3 spelers kan dit soms een onevenredig voordeel geven voor een van de spelers. Bij meer spelers hebben deze kaarten dan een minder grote invloed.

[]Mijn cijfer = 5  ------------------------ Eindcijfer = 5 Het Mysterie van de Abdij is dankzij zijn fantastische lay-out, prachtige materialen en leuke spelmechanisme echt een heel leuk spel. Het steekt gewoon goed in elkaar en zorgt voor veel speelplezier. Speel het spel en trek je eigen conclusie!