De Spellenhoek

De Ontembare Stad

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

De Ontembare Stad en Block-it!

De beoordeling (kies een onderwerp):

Vandaag heb ik de game-dag van spellenproducent The Games Master bezocht en heb ik de auteur van zowel De Ontembare Stad als Block-it!, Hans van Tol, mogen ontmoeten. Aangezien ik twee kleine koters bij me had is het me niet gelukt om beide spellen eens goed te spelen, en moest ik volstaan met de overigens prima uitleg van Hans. Het doet me enorm deugd dat er, na Cwali, weer eens een Nederlandse producent van het betere gezelschapsspel bij is gekomen, opdat de hegemonie van 999Games, die weliswaar prachtige spellen uitgeeft maar helaas niet van eigen bodem, eens verbroken wordt.

Beide spellen zien er qua materiaal en vormgeving prachtig uit en doen op dat gebied niets onder voor de spellen van grote producenten. De bijgevoegde handleiding van Block-it! is viertalig, die van De ontembare Stad is Nederlands, maar in dat laatste gaat verandering in komen begreep ik.

De Ontembare Stad is een ontwikkelingsspel dat zich afspeelt -je raadt het al- binnen de muren van een stad. Het stadsgebied bevat verschillende soorten grond, met verschillende prijzen om aan te schaffen. Is een stuk grond eenmaal in bezit dan kan er, nu of later, een gebouw op geplaatst worden tegen zekere bouwkosten. Gebouwen kunnen niet zomaar op elke grondsoort gebouwd worden, en leveren wisselende voordelen op. Net als bij de Kolonisten van Catan komen er steeds nieuwe grondstoffen in het spel: de aktieve speler draait in het midden van het spel een gebouwenkaartje om en afhankelijk van de kleur van de eigen gebouwen krijgt men een zeker aantal grondstoffen. Er valt uiteraard veel meer over dit spel te vertellen, maar zoals gezegd heb ik het niet gespeeld en kan ik niet echt in verdere details treden.

Block-It! is van een heel ander kaliber: het is een abstrakt bordspelletje waarbij men met vierkleurige tegels zo moet draaien dat er een vierkant in de eigen kleur onstaat tussen vier verschillende tegels. Dit ontstane vierkant wordt geblokkeerd met een steen van de eigen kleur. Zodra men drie stenen op dergelijke wijze op het bord heeft staan, is men de winnaar. Vermeldenswaard is verder dat de zetmogelijkheden worden aangegeven door de worp van een dobbelsteen.

Beide spellen zien er goed uit, en komen beslist over als aantrekkelijke spellen. Ik ben dus zeer benieuwd hoe het deze spellen, de auteur Hans van Tol en producent The Game Master de komende tijd zal vergaan.