De Spellenhoek

Perudo

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (mei 2005)

Perudo

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=963)

Dit leuke dobbelspelletje is in de afgelopen jaren al in vele gedaanten verschenen: in 1974 als Liar's Dice, in 1987 als Call my Bluff, in 1993, 1997 en 2001 als Bluff en in 1994 en 2005 als Perudo. Perudo verschilt een weinig van de andere versies, in die zin dat Perudo geen gebruik maakt van een klein speelbordje. Perudo werd de afgelopen jaren geregeld door internetgebruikers gezocht, en het is dan ook precies op tijd dat de Franse uitgever Asmodée met een heruitgave van Perudo komt. Het spel ziet er weer prachtig uit! Overigens bespreek ik Perudo aan de hand van het exemplaar dat ik als sinds 1994 in mijn bezit heb (toendertijd werd het spel op de markt gezet in een 2-in-1 verpakking: 2 Perudo-dozen voor de prijs van 1).

Het heeft eigenlijk niet veel om het lijf: iedere speler krijgt een eigen werpbeker en een set van 5 dobbelstenen. De dobbelstenen zien iets anders dan normale dobbelstenen, de één is namelijk vervangen door een joker-symbool. De spelers doen tegelijkertijd een verdekte worp, waarna de startspeler een bod doet: bij een zestal spelers zijn er dertig dobbelstenen -vijf per speler- geworpen. Het bod van de startspeler is gebaseerd op hoeveel van een bepaald getal hij denkt dat er gegooid zijn door alle spelers samen (bijv. 10 4). Geheugen en geluk zijn hierbij hard nodig. De speler links van de startspeler is nu aan beurt. Hij kan ofwel het gedane bod betwijfelen en zegt dan "Dudo!": alle spelers laten nu hun worp zien. Heeft de twijfelaar terecht getwijfeld dan moet degene die het bod deed één van zijn dobbelstenen uit het spel verwijderen. Heeft de twijfelaar onterecht getwijfeld dan moet hijzelf één dobbelsteen verwijderen uit het spel. De andere mogelijkheid is dat de tweede speler een hoger bod doet: hij verhoogt ofwel het aantal ogen (bijv. 10 5), ofwel het aantal dobbelstenen (bijv. 11 4), waarna de volgende speler aan beurt is. De jokers doen overigens mee in het bod, dus 7 4 en 3 jokers gelden als 10 4. Men mag ook jokers bieden. In dat geval moet het bod gehalveerd worden, bijv. 11 4 worden 6 jokers. De volgende speler mag nu 7 jokers bieden, maar als de speler terug wil naar normale dobbelsteenoogjes dan moet het dubbele aantal van de dobbelstenen worden geboden: dus van 7 jokers naar 14 4, bijvoorbeeld.

Als er een Dudo plaatsvindt dan verdwijnt er dus een dobbelsteen uit het spel. De volgende ronde begint dus met één dobbelsteen minder. En zo ontstaat er dus een afvalrace, waarbij de speler die als enige dobbelstenen overhoudt het spel wint.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4 **Perudo is samen met Kniffel Duel mijn favoriete dobbelspelletje, maar waar Kniffel Duel schijnt bij twee spelers (meer spelers kan zelfs niet), daar straalt Perudo bij een hoger speleraantal (4-6 spelers). Er is naast de nodige geluk wel degelijk inzicht (in wat er geworpen kan worden) en geheugen (in hoeveel dobbelstenen er nog zijn) nodig. Het blijft natuurlijk een oppervlakkig spelletje, maar wel heel leuk. Minpunt is wel dat de spelers die uitvallen nutteloos toe moeten kijken. Nee, mensen, mijn Perudo-doos doe ik niet weg, want dit spel zal, zo af en toe, zeker ter tafel blijven komen ! Tip: kopers, kijk eens op de [Spellenhut](http: //osc.spellenhut.nl/catalog/product_info.php?manufacturers_id=36&products_id=339), bijvoorbeeld.