De Spellenhoek

Pompen of verzuipen

Auteur: Stefan Dorra, Uitgever: PS Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (januari 2007)

Pompen of verzuipen

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 6 Beginners? 6 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 6 *TOTAAL 5

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1285)

Ook bekend als Land Unter / Turn the Tide, en een opvolger van Zum Kuckuck uit 1997 . In dit spel is het de bedoeling om je schaapjes op het droge te halen (als je kan!). Het spel speelt zich af in net zoveel rondes als er spelers zijn. Ieder krijgt 12 kaarten waar geen, halve of hele reddingsboeien op afgebeeld staan. Deze worden bij elkaar opgeteld (evt. afgerond naar beneden) en dan heb je het aantal reddingsboeien waar je deze ronde mee speelt. Per ronde kan je 12 keer bieden op de waterkaarten (met een afbeelding van een schaap en de vuurtoren en soms veel, veel water) waar een getal op staat van 1 tot en met 12. Deze komen ieder 2x voor. Degene die de hoogste kaart biedt mag als eerste een waterkaart pakken. De een na hoogste bieder moet dan de andere waterkaart pakken. De speler die nu de waterkaart met het hoogste cijfer voor zich heeft liggen moet een van zijn reddingsboeien omdraaien. Dit is dus niet per definitie degene die in deze beurt een waterkaart heeft genomen. Later verkregen waterkaarten worden over de eerder verkregen kaarten heen gelegd zodat alleen de laatste nog meetelt.. Na 12 rondes zijn de waterkaarten op en worden de punten geteld. Heb je tijdens het spelen al je reddingsboeien om moeten draaien dan heb je 1 minpunt. Elke reddingsboei die niet om is gedraaid levert een pluspunt op. De speler die de laagste waterkaart voor zich heeft liggen krijgt 1 extra pluspunt. Hierna pakken de spelers hun weerkaarten (de kaarten waar je dus mee geboden hebt) en je reddingsboeien op. Deze geef je aan je linker buurman. Aangezien dit iedere ronde gebeurd is er een moment waarop iedere speler met de kaarten van iedere medespeler heeft gespeeld. Op dat moment volgt dan de eindtelling. Uiteraard wint degene met de meeste overwinningspunten.

**[]Mijn cijfer = 5

Eindcijfer =** 5**** **Pompen of verzuipen is een blufspel met een leuke draai eraan. Dit spel (ook bekend als Land Unter / Turn the Tide, en een opvolger van Zum Kuckuck) heeft in 2001 een onderscheiding gekregen in Duitsland, nl. Bestes Kartenspiel Fairplay. In dit spel is tactiek erg belangrijk. Ook een sterk geheugen is heel handig aangezien je steeds meer biedkaarten van je tegenstanders hebt gezien en dus kan weten hoe de kaarten verdeeld zijn. Je kan proberen om een zo laag mogelijke waterkaart te bemachtigen en te behouden maar dan moeten je kaarten wel goed uitpakken met bieden. Het leukste van dit spel is om met de kaarten van de andere spelers beter te presteren. En dan dat er natuurlijk stevig inwrijven! Dit spel is er echt een om snel te kunnen spelen met heel veel spelplezier.