De Spellenhoek

Queen's Necklace

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Queen's Necklace

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 3 Gevorderden? 3 Spelplezier Korte Termijn 3 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 3 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=420)

In de jaren die voorafgingen aan de Franse Revolutie waren de juweliers van de Place Vendome in Parijs de meest begenadigde van heel de wereld. Hun uitmundige vaardigheden, gecombineerd met een schijnbaar oneindige weelde van gebruikte patronen, stelden hun in staat de meest exquisiete juwelen te maken voor de Koningen en Koninginnen ban Europa en hun hof. Om hun eisende clientele tevreden te houden (en om de portemonnee gevuld te houden) zoeken de juweliers in heel Parijs naar de waardevolle edelstenen die nodig zijn voor hun creaties -onderwijl een oog houdend op de steeds weer veranderende mode aan het Hof. En, wanneer nodig, zijn deze lieden niet vies van inkopen van een paar gunsten om in de meest begunstigde positie aan het Hof van de Koning te komen.

De winst in dit spel kan behaald worden met vier soorten edelstenen: ruby, emerald, diamond en amber. Deze edelstenen dienen in de loop van het spel verzameld te worden en kunnen driemaal, wanneer een zogenaamde merchant-kaart tevoorschijn komt, uitgespeeld worden. Wie de meerderheid in een bepaalde soort edelstenen heeft krijgt winstpunten, waarbij het aantal winstpunten afhankelijk is van de mode en de zeldzaamheid van betreffende edelstenen. Het belangrijkst in Queen's Necklace is echter de aanschaf van nieuwe kaarten. Er liggen vijf kaarten open op tafel, allen met een bepaalde startwaarde. Het is aan de speler om voor een denkbeeldig bedrag van 10 om een gewenste kaart of kaartcombinatie aan te schaffen. De kaarten die overblijven dalen vervolgens in prijs en worden aangevuld door kaarten, die weer de startprijs krijgen.

Als een kaart te lang op tafel blijft liggen dan wordt deze na een aantal beurten afgelegd. Naast een groot aantal edelsteen-kaarten zijn er vele kaarten met verschillende personages erop, van wie je -wanneer eenmaal een dergelijke kaart in hand hebt- de hulp kan inschakelen. De "confessor" bijv. laat je in de hand kijken van een andere speler, de "thief"laat een kaart trekken uit de hand van een andere speler, en de "cardinal" laat het moment van verkoop van edelstenen uitstellen. Zo zijn er vele personage-kaarten die jou positief of de anderen negatief kunnen beinvloeden.

Mijn worp = **3

Eindworp = 3 **Zoals gebruikelijk weet fabrikant Days of Wonder weer te imponeren met prachtige speelmaterialen, echter deze keer imponeert het spelmechanisme van Queen's Necklace mij allerminst. Het speelt op het eerste gezicht weliswaar lekker weg -kies kaartjes en probeer sluw wat personage-kaarten uit te spelen- , maar in de loop van een potje blijkt dat de geluksfaktor wel erg groot is, sterker nog: wie eenmaal geluk heeft, blijft geluk houden. Kies je namelijk een paar leuke kaarten voor een aantrekkelijk prijsje, dan hebben de volgende spelers met kaarten te maken die weliswaar aantrekkelijk zijn maar die tevens duur zijn, en zo komt de volgende lading leuke kaarten weer precies bij jouw uit tegen betaalbare prijzen. Dit is voor de spelers die precies aan het andere uiterste van de fortuinschaal zitten zeer frusterend. Probeer dit spel, indien mogelijk, eerst eens uit, en laat je dus niet door het mooie uiterlijk verleiden tot een direkte koop.