De Spellenhoek

Pompen of verzuipen

Auteur: Reiner Knizia, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (maart 2007)

Regenwormen

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 6 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 3 *TOTAAL 4

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1311)

Ook bekend als Heckmeck am Bratwurmeck. Een luchtig spelletje waarbij de spelers zich moeten inbeelden dat ze kippen zijn die erge trek hebben in regenwormen. Op de grill liggen er al regenwormen al klaar. Lukt dit niet zo makkelijk dan kan je ze nog bij de andere kippen (lees: spelers) stelen. Aan het eind van een spel, dat is zodra de grill leeg is of er geen regenwormen meer open liggen op de grill, is de winnaar degene met de meeste wormen. Om wormen van de grill te halen of bij een medekip te stelen moet je met de 8 dobbelstenen gooien. Iedere keer kies je één van de gegooide getallen of de dobbelstenen met de regenwormpjes erop. Deze leg je dan apart. Hierna gooi je met de resterende dobbelstenen nogmaals. Van deze worp leg je wederom de dobbelstenen apart met een getal. Dit mag niet hetzelfde zijn als in een van je vorige worpen. Dus als je de vieren al apart had gezet mag dit niet meer in een volgende worp. Per worp mag je één getal opzij leggen. Hierdoor wordt de keus steeds beperkter. Het aantal getallen dat gegooid mag worden wordt steeds kleiner. Je mag zelf kiezen om te stoppen met gooien. Maar dan moet je wel èn al dobbelstenen met regenwormen apart gelegd hebben en er moet een worm nog op de grill liggen of bij een andere kip moet je de worm kunnen stelen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan moet je je laatst verdiende regenworm terugleggen op de grill en de hoogste nog open regenwormsteen moet omgedraaid worden. Deze is dan in het spel niet meer beschikbaar. De wormen die je hebt gekregen leg je op elkaar zodat alleen de bovenste geroofd kan worden.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer =** 4**** **Regenwormen is een luchtig, vrolijk en eigenlijk heel simpel dobbelspel. Het is makkelijk uit te leggen, zo geleerd en ook zo gespeeld. Voor een spelletje tussendoor is dit heel geschikt. Geluk komt hier zeker van pas en een beetje tactiek. Ga je voor de hoogste open steen op de grill of ga je bij de andere kippen roven? Uiteraard gaan die dan zoveel mogelijk proberen om jouw wormpjes af te pakken. Echt  een heerlijk spelletje voor tussendoor.