De Spellenhoek

Royal Turf

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Royal Turf

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 3 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=317)

Royal Turf is een paardenrenspel, waarbij de spelers een gok moeten wagen op drie van de zeven aan de race deelnemende paarden, en op één van deze drie paarden zelfs een dubbele gok. Het speelveld wordt gevormd door een renbaan, bestaande uit 33 vakjes, met aan de rand een zevental afbeeldingen van de deelnemende paarden. Elk paard heeft vier "ren-eigenschappen", te weten paard, cap, zadel en hoefijzer. Deze eigenschappen staan op een kaartje en worden gevolgd door een nummer: zo kan het paard Nougat paard 10, cap 2, zadel 10 en hoefijzer 4 als eigenschappen hebben. Snap u het ? Dan verder: wanneer met de dobbelsteen, waarop driemaal het symbool paard staat en éénmaal het symbool cap, zadel en hoefijzer, wordt geworpen dan mag de eerste speler kiezen welk paard in beweging komt, maar dan wel zoveel stappen als de dobbelsteen aangeeft via het kaartje met de reneigenschappen. Het bewogen paard mag in deze ronde niet meer verzet worden, zodat de volgende speler moet kiezen uit één paard minder, en de volgende speler uit twee paarden minder, etc.. Op deze manier zou het spel saai worden, ware het niet dat alle spellers drie weddenschappen, waarvan één dubbele, van te voren mogen afsluiten. Nu wordt het zaak om op de juiste paarden te wedden, en dus ook om de juiste paarden in beweging te brengen ! Als alle paarden binnen zijn wordt prijzengeld uitgereikt aan diegenen die op de eerste, tweede en derde plaats gewed hebben, waarbij hoe minder er gewed hebben op een winnend paard hoe hoger de uitkering is. Na drie rondjes spelen wint diegene die het meeste geld heeft vergaard.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4 **Royal Turf is een eenvoudig doch origineel bedacht paardrenspelletje en kan goed gebruikt worden als luchtig tussendoortje op spelavonden. De doorgewinterde bordspelspeler zal dit spel na enkele keren spelen al snel links laten liggen, maar beginners of gezinnen met kinderen van rond de tien jaar zullen aan Royal Turf de nodige lol beleven. Als bordspel is Royal Turf niet op zijn plaats temidden van de andere Alea-spellen. Een dergelijke luchtigheid zijn we niet van Alea gewend, en in dat licht is Royal Turf één van de zwakste spellen uit de Alea-reeks.