De Spellenhoek

Rush Hour

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (juli 2005)

De Spellenhoek bedankt Smart voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Rush Hour

Speel Rush Hour zelf, [klik hier](http: //www.puzzles.com/products/RushHour/RushHourAnm.htm)

De beoordeling: **BEKORINGSFAKTOR: 5 SPELMATERIAAL: 5 BEGINNERS?: ** 5 **GEVORDERDEN?: ** 5 **SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: ** 5 **SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 STRATEGIE/GELUK: ** 6


TOTAAL***

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=334)

Rush Hour is zo onderhand een bekend spel geworden, en is in vrijwel elke speelgoedwinkel te vinden. Het spel richt zich op de eenzame speler met een voorliefde voor puzzels, waarbij "trial and error" een belangrijk element is. Dit spel is het vlaggenschip van de firma ThinkFun, voorheen Binary Arts geheten, en misschien ook wel terecht, want wie voelt zich niet aangetrokken door het grappige uiterlijk, een overvolle parkeerplaats?

Rush Hour biedt veertig opdrachten: 10 "beginners", 10 "gemiddeld", 10 "gevorderd" en 10 "expert". De opdracht is simpel: ontsnap met jouw rode autootje uit de overvolle parkeerplaats. De parkeerplaats bestaat uit 6x6 velden, en op de parkeerplaats staat naast de rode auto nog een per opdracht verschillend aantal andere auto's geparkeerd. In de verpakking bevinden zich 12 autootjes die 2x1 velden innemen, en 4 vrachtautootjes die 3x1 velden innemen, maar natuurlijk worden deze niet allemaal tegelijk gebruikt bij een opdracht. De auto's kunnen alleen voor- of achterwaarts (en dus niet zijwaarts) bewogen worden, waardoor er dus een schuifpuzzel van formaat ontstaat.

**[]Mijn worp = 5

Eindworp = 5 **De puzzeltjes zijn stuk voor stuk leuk te noemen: de eerste zijn kinderlijk eenvoudig en geven nog niet het ware puzzel-gevoel, maar al snel bekruipt de speler gelukkig de juiste uitdaging. De autootjes zijn goed van kleur te onderscheiden en laten zich lekker schuiven over de parkeerplaats. Wel zijn de bovenkanten van de auto's wat puntig, waardoor zij zich lastig laten beetpakken bij het opzetten van het spel (met name bij grote handen). Zoals gezegd zit er voor elk niveau wat wils in dit spel, en zijn er inmiddels een aantal uitbreidingen beschikbaar voor diegenen die nog meer uitdagingen zoeken (uitbreiding 2, 3 en 4, waarover volgende keer meer). Het spel laat zich goed bespelen door kinderen (zeker de eerste uitdagingen) en het is dan ook opmerkelijk dat er blijkbaar toch plaats was voor een Junior versie. Rush hour is aardig compact ingepakt en is als zodanig makkelijk mee te nemen op reis; het dekseltje is echter wat slap en de bijgeleverde PTT-elastiek oogt wat improvisorisch, de kaartjes daarentegen zijn weer heel handzaam opgeborgen in een laatje onder het speelbord. Het is wat omslachtig om Rush Hour onderweg op reis te spelen, omdat er bij elke puzzel wel een overtallig aantal autootjes is, dat opzij gelegd moet worden en vervolgens kwijtgeraakt kan worden. Het leuke aan Rush Hour en aanverwante spellen is de herspeelbaarheid: al snel ben je een opdracht vergeten en kun je weer van voren af aan beginnen met de uitdagingen. Uitstekend spel dus, maar met een winkelprijs van de 18-20 euro wel een beetje prijzig.