De Spellenhoek

Auteur: Bruno Cathale en Serge Laget, Uitgever: University Games, Aantal spelers: 2 tot 6, Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Abracadabra ** uitgever: University Games auteur: Bruno Cathale en Serge Laget Aantal spelers: 2 tot 6 Speelduur: ca 30 minuten leeftijd: Vanaf 8 jaar

** Review door Frank (februari 2009)

De Spellenhoek bedankt University Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

| De beoordeling (kie

{w idth="428" height="264"}

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor {width="15" height="14"} Handleiding/material en | Beginners? Gevorderden? Spelplezier Korte Termijn Spelplezier Lange Termijn * Strategie/Geluk *TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Abracadabra nu op Bol.com

Introductie: Maximaal 6 heksen komen samen voor de heksenrace. Probeer als beste de toverformules te onthouden en finish met de meeste punten!

Materialen: 26 routekaarten, 1 vloekfiche, 9 speciale dobbelstenen, 27 actiekaarten, 1 toverboek, 6 heksen en 6 sets spelerkaarten

Speltype: racespel en denkspel (kleuren en vormen herkennen)

Speluitleg: De 26 routekaarten worden in een lint neergelegd. De spelers plaatsen hun heks op het startveld. Eén van de spelers werpt de speciale dobbelstenen in het toverboek (de speldoos). Op de dobbelstenen staan figuurtjes, hetzij oranje, hetzij zwart. Het is nu zaak om zo snel en zo goed mogelijk figuurtjes in één kleur te onthouden. De moeilijkheid is echter dat geworpen gelijke figuurtjes in de twee verschillende kleuren niet meetellen in de worp. Zodra één van de spelers genoeg denkt te weten sluit hij/zij het toverboek. De spelers moeten nu met hun kaarten een zo correct mogelijke combinatie van symbooltjes neerleggen. Een juiste combinatie zorgt ervoor dat de heks vooruit mag gaan. Een perfecte oplossing geeft bonusstapjes of -kaartjes, met verschillende effecten.

[]Speelduur:: Met volwassenen 20 minuten. Met kinderen erbij iets langer, 30-40 minuten.

[]Integratie van het thema: De heksen en de routekaarten geven een echt racegevoel. De speldoos is in de vorm van een toverboek, erg leuk.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen2 spelers - **3 **3 spelers - 4 4 spelers - 5 5 spelers - ***5 ***6 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid:,***4 *** Het is geen spel om avond na avond te spelen. Toch is het leuk om zo nu en dan uit de kast te halen, het is een leuk tussendoortje.

[]Spelerinteractie: 5 Ja, dat is wel goed. De spelers kijken allemaal naar de dobbelsteenworp, en proberen uit alle macht, en dan ook nog zo snel mogelijk, de tovercode te onthouden. Ook de actiekaarten zorgen voor de nodige interactie.

[]Prijs(/Kwaliteit): 4 De winkelprijs ligt zo rond de 30 euro. Een relatief klein doosje voor deze prijs, maar wel een mooi product.

[]**BEKORINGSFAKTOR:5 **De doos is werkelijk prachtig. Niet veel mis mee. Het artwork is Franse stijl, en Franse stijl is weer richting Manga. Niet ieders smaak dus...

[]**SPELMATERIAAL:4 **De heksjes zijn leuk. De routekaarten daarentegen blinken niet uit in duidelijkheid. Twee symbooltjes op de dobbelstenen lijken wel erg veel op elkaar, de witte en de zwarte bliksem (zoals ik ze noem): ze lijken zo veel op elkaar dat het spel aanvankelijk een ramp is om met kinderen te spelen. Voor volwassenen mogelijk een uitdaging, voor kinderen duidelijk niet.

[]BEGINNERS?: 4 Een geheugenspel vermomd als race-spel, in een leuk heksenthema. Leuk om te spelen, er is echter één maar: als er minimaal één speler bij is die niet van geheugenspellen houdt, dan is die speler niet blij. En de andere spelers dan ook niet....

[]GEVORDERDEN?: 4 Zie beginners hierboven. Ik moet zeggen, als het spel op het scherpst van de snede gespeeld wordt dan is het leuk: de koploper kan namelijk geen bonus verdienen bij een perfecte formule, waardoor de (nabije) achtervolgers goede winstkansen houden.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Afhankelijk van het gezelschap en de scherpte een zeer plezierig spel.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Het is een vrij eendimensionaal spel, draaiend om het denken. Aardig voor af en toe.

[]STRATEGIE/GELUK: 4 Strategie? Nou, nee. Geluk ? Dat ook weer niet. Wel een combi van snel en abstrakt moeten kunnen denken en weten wanneer wel, en wanneer niet, toe te slaan.

[]Mijn cijfer = 4 ----------------------------- Eindcijfer = 4 Abracadrabra is een leuk denkspelletje, neergezet in een leuke vorm, en kan zich scharen bij spellen als Set, Maniki of Speed. Spelers die houden van op het scherpst van de snede denken zullen dit spel geweldig vinden. De sterk op elkaar lijkende bliksem-symbolen vind ik een groot minpunt, zeker met kinderen erbij. Herhaaldelijk moest ik mijn kinderen tijdens het spelen van dit spel corrigeren bij de bliksem-symbolen, tot hun grote frustratie. Uiteindelijk heb ik de beide symbolen maar verenigd tot één, tot hun grote vreugde. Maar op deze plek toch een strafpunt, helaas.

::: {.aside}