De Spellenhoek

Adel verplicht

Auteur: Klaus Teuber, Uitgever: Alea, Aantal spelers: 3tot 5, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4

uitgever: Alea auteur: Klaus Teuber Aantal spelers: 3tot 5 leeftijd: Vanaf 12 jaar Speelduur: 45 tot 90 minuten**

Review door Jacou (http://users.pandora.be/kolonisten/) :::

Adel Verpflichtet / Adel Verplicht

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoring: 4* Handleiding/materialen: 5 Beginners: 5 Gevorderden:** 4** Korte termijn:** 4** Lange termijn:** 4** Strategie/geluk: 5 TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Adel verplicht nu op Bol.com

(Inleiding door Frank:) In dit spel speel je een Engelse Lord, die allerlei kunstvoorwerpen probeert te bemachtigen in het veilinghuis en die deze vervolgens wil tonen aan de wereld in het tentoonstellingsgebouw. Iedere speler zet verdekt in waar hij/zij naar toe gaat: wordt het het veilinghuis, dan kun je meedoen in de veiling (de hoogste bieder wint), maar je kunt daar ook kiezen voor de rol van dief. Ben je als enige dief in het veilinghuis dan pik je de cheque van de hoogstbiedende in, bij meerdere heb je pech en vang je bot. In het tentoonstellingshuis kun je je langste verzameling tentoonstellen en zodoende zegepunten verdienen. Ook hier kun je voor de rol van dief kiezen en een tentoonstellingsstuk stelen, maar pas wel op, want er kan ook gekozen worden voor de rol van detektive, die de dief in de gevangenis kan smijten en een mooie beloning (in de vorm van zegepunten) krijgt. Wie aan het eind van het spel het verst aan de tafel der Lords zit heeft gewonnen.

**[]Mijn worp = 4 Frank's worp = 5

Eindworp = 4 **Als Alea zichzelf afstempelt als de afdeling kwaliteitsspellen met hoge strategische factor binnen de Ravensburger-groep, weet ik niet hoe dit spel ertussen is geraakt. Ja, de naam Teuber hoort in het rijtje van deze prachtreeks thuis, maar met dit spel?? Begrijp me niet verkeerd, het spel is wel oké, maar de geluksfactor is enorm! Het is vrij kort, en het speelt lekker weg met een hoge hilariteitsfactor, dus zeker eentje om geregeld van de kast te nemen; maar het is in wezen geen Alea (Je kan het tweedehands ook wel vinden in de niet Alea-versie ). Ik hoor geregeld de term "psychologisch" vallen. Zelf heb ik de indruk dat een potje "iene miene mutte" net zo goed is om in te schatten wat je best uitspeelt. Want wat je ook probeert om een strategie van de andere in te schatten, en dan nog te bedenken dat hij wel weet dat jij dat denkt dus doe je het tegenovergestelde... Neen, het is en blijft een pure gok.