De Spellenhoek

Africana

Auteur: Michael Schacht, Uitgever: Abacus Spiele, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4 uitgever: Abacus Spiele auteur: Michael Schacht Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 60+ minuten leeftijd: Vanaf 8 jaar

** Review door Leonie (augustus 2012)

De Spellenhoek bedankt Abacus Spiele voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

Africana

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 4 SPELMATERIAAL:5 BEGINNERS?:4 GEVORDERDEN?:4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:4 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:3 STRATEGIE/GELUK:5


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Africana nu op Bol.com

Afrika aan het einde van de 19e eeuw. De Europese grootmachten willen de verborgen schatten op het Afrikaanse continent ontdekken. Diverse expedities worden uitgerust en de spelers gaan op avontuur om de meeste rijkdom te vergaren.

Materialen: 1 speelbord, 30 avonturenkaarten (15 met een witte rand, 15 met een bruine rand), 34 expeditiekaarten, 10 helper kaarten (kleurenjokers), 60 reiskaarten, 25 zilveren munten, 15 gouden munten, 4 spelerskaarten, 4 pionnen, 16 houten markeerschijfjes en 4 neutrale jokerkaarten.

Speltype: sets verzamelen, routes maken

Speluitleg: In Africana moeten spelers hun speelfiguur over het bord bewegen om avonturen af te maken en expedities te vervullen. Door dit te doen krijgen ze geld, punten en schatten. In een speelbeurt kan een speler één van 3 acties gebruiken.

Reiskaarten nemen (actiekeuze 1) De regels zijn eenvoudig: Een speler mag twee reiskaarten van de dichte stapel trekken met een handlimiet van vijf kaarten aan het  einde van je beurt. De reiskaarten zijn er in vijf kleuren (met een symbool erbij).

**Avonturenkaarten kopen (actiekeuze 2) **De avonturenkaarten hebben een bruine rand als ze op het boek ten zuiden van de evenaar liggen en hebben een witte rand als ze ten noorden van de evenaar op het boek liggen dat op het bord staat afgebeeld. Het kopen van een kaart kost 5 zilveren munten, het bladeren 1 munt per keer. Behalve de eerste keer in een beurt, dan is bladeren nog gratis. Wordt er verder door het boek gebladerd naar een interessantere avonturenkaart, dan gaat het geld kosten. Door naar de stad te gaan die op de kaart vermeld staat verdient een speler, afhankelijk van welke kaart het is, geld, punten, een schat of een helper. Bepaalde combinaties van schatten (setjes verzamelen loont hier) leveren punten op. Meerdere helpers leveren echter minpunten op.

**Speelfiguur bewegen (actiekeuze 3) **Door reiskaarten uit te spelen kan de speelfiguur over het bord bewegen van stad naar stad. De gekleurde symbolen naast de steden op het bord bepalen welke reiskaarten nodig zijn om daar naar toe te bewegen. Hoever de speelfiguur over het bord beweegt wordt alleen bepaald door de handkaarten die een speler heeft, er is geen maximum aantal stappen. Staan er meerdere symbolen bij een stad, dan kan de speler kiezen welke van de twee hij gebruikt. Elke jokerkaart die een speler gebruikt krijgt hij weer terug op hand, gewone reiskaarten worden afgelegd.

Bij het arriveren bij een stad heeft een speler nog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor expedities. Er liggen onder het bord 5 expedities gereed. Zodra een speler op de beginstad hiervan arriveert (stad bovenaan op de expeditiekaart) mag hij een eigen markeerschijf op deze expeditie leggen. De beloning die boven de kaart op het bord vermeld staat wordt direct aan de speler overhandigd. Dit kan zijn een reiskaart en 1 of 2 zilveren munten. Meerdere spelers kunnen zich inschrijven voor dezelfde expedities. Echter degene die als eerste bij de doelstad komt (onderste stad op de expeditiekaart) krijgt de kaart en de afgebeelde beloning.

Het spel eindigt zodra de rij expeditiekaarten niet meer aangevuld kan worden. Dan worden de punten geteld voor behaalde expeditiekaarten, sets van diverse avonturenkaarten die vervuld zijn en geld. Deze krijgen de meeste punten. Voor niet volbrachte avonturenkaarten met een kunstvoorwerp erop is er nog 1 punt per stuk. Per twee handkaarten (geen jokers) ook nog 1 punt.

[]Speelduur:: 60+ minuten. Met mensen die lang nodig hebben voor hum beurt kan dit wat langer duren.

[]Integratie van het thema: Redelijk goed. Je vliegt weliswaar in een voor die tijd ongehoord tempo door geheel Afrika maar het speelbord helpt goed mee voor het thema.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen2 spelers - **5 **3 spelers - 4 4 spelers - 4

[]Herspeelbaarheid: ***3 *** Vooral in het begin van het spel komt alles zeer traag op gang. Je acties tijdens het spel zijn  weinig verrassend. Het is een best aardig spel mits het niet te snel achter elkaar gespeeld wordt.

[]Spelerinteractie: 2 Je kan geen kaarten voor elkaar weg halen. De enige overduidelijke interactie is dat spelers allemaal aan een expeditie kunnen deelnemen waarbij er slechts 1 voor de expeditie de punten kan ontvangen.

[]Prijs(/Kwaliteit): 4 De prijs bedraagt ongeveer 35 euro. Voor die prijs heb je een op zich goed spel met goede kwaliteit onderdelen en ook zeker niet alleen een doos gevuld met lucht.

[]**BEKORINGSFAKTOR:4 **Over het geheel genomen ziet het spel er leuk uit. De achterkant van de doos spreekt mij echter al meer aan dan de voorkant.

[]**SPELMATERIAAL:5 **Prima kwaliteit. Daar valt weinig op aan te merken.

[]BEGINNERS?: 4 Mits er een Nederlandstalige handleiding komt of er een persoon bij is die goed Duits kan lezen moeten beginnende spelers hier best mee overweg kunnen en zeker plezier aan kunnen beleven.

[]GEVORDERDEN?: 4 Gevorderde spelers zullen er beter mee over weg kunnen mits ze tegen de willekeur kunnen.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Niet te veel nadenken, in principe is dit vlot weg te spelen. Voor een uurtje spelen is dit leuk.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **3 **Voor de zware bordspeler geeft dit spel op de lange duur niet genoeg spelplezier. Wellicht te veel van hetzelfde, en je hebt weinig zicht op hoe andere spelers ervoor staan.

[]STRATEGIE/GELUK: 5 Door de gekleurde jokerkaarten te bemachtigen heb je al meer invloed hoe je beweegt over het bord. Invloed is er ook bij het kopen van avonturenkaarten, mits je genoeg geld hebt. En expedities daar schrijf je bewust voor in. Wat dat betreft zit het goed in dit spel.

[]Mijn cijfer = 4 (41 punten) ----------------------------- Eindcijfer = 4 Een spel dat degelijk in elkaar zit en een leuk mechanisme heeft, net als bij Valdora, wat het kopen van avonturenkaarten betreft. Het is een prima spel voor de bordspelers die van het lichtere soort spel houden..