De Spellenhoek

Agricola veenboeren

Auteur: Uwe Rosenberg, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: 1 tot 5, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**5 uitgever: 999 Games auteur: Uwe Rosenberg Aantal spelers: 1 tot 5 Speelduur: 30 minuten per speler leeftijd: Vanaf 12 jaar

** Review door Leonie (maart 2010)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

Agricola - De Veenboeren

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 6 SPELMATERIAAL:5 BEGINNERS?:3 GEVORDERDEN?:6 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:6 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:5 STRATEGIE/GELUK:5


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Agricola veenboeren nu op Bol.com

De veenboeren is de eerste grote uitbreiding op het spel Agricola. Voor deze grote uitbreiding waren er wel diverse kleine uitbreidingen als extra kaartendecks en leuke toevoegingen als houten graan en groente speelstukken die er ook als zodanig uitzien. In deze uitbreiding draait het naast je familieleden voorzien van genoeg eten ook het verwarmen van de woning zodat de familieleden niet ziek worden. Zodra een familielid namelijk ziek wordt kan deze een beurt niet meer gebruikt worden voor de diverse acties. Om de woning te verwarmen moet er turf van het land gestoken worden of bos moet omgehakt worden. Turf en hout kunnen namelijk beide gebruikt worden om het vuurtje lekker op te stoken in de kamers. Via de speciale actiekaarten (zonder een familielid te hoeven gebruiken) kan je turf steken of houthakken. Zo kan je in een beurt meer doen dan je familieleden hebt. Zodra een huis van beter materiaal is (gerenoveerd naar leem dan wel steen) is de isolatie al beter (nee, nog geen dubbele beglazing) en gaan de totale verwarmingskosten omlaag.

Ook zijn er nieuwe dieren bij gekomen, paarden. Deze paarden verkrijg je in eerste instantie alleen via de speciale actiekaarten. Later vermeerderen zij zich net als alle andere dieren, namelijk zodra je er minimaal twee van hebt. Paarden zijn 1 punt per stuk waard wat aardig op kan gaan lopen. Tevens zijn er nog flink wat kleine en grote investeringen bijgekomen die de keuze die Agricola al bood, nog veel en veel groter maakt. De variatie is bijna eindeloos nu. Veel van deze nieuwe investeringen hebben betrekking op de nieuwe mogelijkheden in het spel (turf, bos, paarden). Verder zijn er nog twee kaartendecks met ambachten bijgevoegd, een eenvoudig en een fanaten deck. Net als bij het basisspel zijn hier ook meer spelniveaus in aangebracht.

**[]Totaalcijfer: 5 ** Deze uitbreiding kan als zeer geslaagd worden beschouwd. Met een paar vernieuwende elementen wordt het spel nog interessanter. En voor een spel dat op zichzelf al heel erg goed is, mag dit heel geslaagd genoemd worden. Een aanrader voor de liefhebbers van Agricola.