De Spellenhoek

Airlines europe

Auteur: Alan R. Moon, Uitgever: Abacus Spiele, Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**5 uitgever: Abacus Spiele auteur: Alan R. Moon Aantal spelers: 2 tot 5 Speelduur: 75 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (juni 2011)

De Spellenhoek bedankt Abacus Spiele voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

Airlines Europe

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 5 SPELMATERIAAL:6 BEGINNERS?:5 GEVORDERDEN?:4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:5 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:4 STRATEGIE/GELUK:5


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Airlines europe nu op Bol.com

Het tijdperk van de luchtvaart is aangebroken! Moedige zakenlui stichten de eerste luchtvaartmaatschappijen en bevechten elkaar om de schaarse licenties om door Europa te mogen vliegen. Door meer licenties worden de maatschappijen meer waard en is er meer vraag naar de aandelen van de vliegmaatschappijen. Er is veel winst te maken. De investeerders die in de meest winstgevende maatschappijen geld investeren zullen slagen. Dit lijkt simpel maar is het niet. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar.

Materialen: 1 spelbord, 3 waarderingskaarten, 112 normale aandelen, 20 Air Abacusaandelen, 112 vliegtuigjes, 20 markers voor de maatschappijen, 84 overwinningspuntenfiches, 70 bankbiljetten, 4 bonusmarkers (tegels) voor 4 specifieke verbindingen, 5 overzichtskaarten en de spelregels.

Speltype: economisch, routes bouwen, aandelen verzamelen

Speluitleg: De spelers beginnen ieder met 8 miljoen euro en 8 aandelen waarvan er 2 direct geactiveerd worden door ze open op tafel te leggen. De waarderingskaarten worden door de resterende stapel aandelen geschud, na de derde waarderingkaart eindigt het spel.

In een beurt hebben spelers 4 mogelijkheden waarvan ze er per keer maar 1 mogen uitvoeren.

1) Een of twee route licenties kopen en een aandeel nemen. Een speler mag voor (een) willekeurige maatschappij(en) een of twee licenties kopen. Hiertoe betaalt hij de kosten voor de licenties (het [laagste]{.underline} open getal in een route) en plaatst daar van de betreffende maatschappij een vliegtuig. De marker voor deze maatschappij gaat net zoveel stapjes naar voren op het aandelenspoor als het getal dat bezet is door het vliegtuig. De route moet wel via bestaande routes aansluiten op de thuisbasis van de betreffende maatschappij. Let wel op, de verschillende maatschappijen hebben niet hetzelfde aantal vliegtuigen en aandelen. Een maatschappij kan dan al zonder vliegtuigen zitten en dan is er ook geen licentie meer voor te kopen. De kleinste maatschappijen hebben een bonus voor het behalen van een specifieke verbinding waardoor de koersen van de aandelen toch nog een aardig hoge waarde kunnen halen.

Hierna neemt de speler naar keuze een van de openliggende aandelen op de markt (niet de Air Abacusaandelen) of een van de gesloten stapel.

2) Activeer aandelen en ontvang dividend. Uit zijn hand mag een speler twee verschillende aandelen activeren of zoveel aandelen als hij wil van 1 vliegtuigmaatschappij. Voor ieder aandeel dat geactiveerd wordt ontvangt de speler 2 miljoen euro. Dit mogen dus ook Air Abacusaandelen zijn. Mocht de bank blut raken dan moet iedere speler zijn hoeveelheid geld terugbrengen tot 8 miljoen euro. Openliggende aandelen van de markt worden dan verwijderd.

3) Aandelen omruilen voor Air Abacusaandelen Air Abacusaandelen zijn speciaal. Er zijn geen vliegtuigen die voor Air Abacus op het bord verschijnen. Ook hoef je er geen licenties voor aan te kopen. Voor deze aandelen is er een vastgesteld dividend bij iedere telling. Het kan interessant zijn om  hier toch aandelen van te hebben. Je kan ze krijgen door je eigen aandelen (zowel handkaarten als al geactiveerde aandelen) om te ruilen voor Air Abacusaandelen. Voor 3 aandelen krijg je 2 Air Abacusaandelen en voor 1 aandeel krijg je 1 Air Abacusaandeel. In een beurt mag je maximaal 2 van deze aandelen verkrijgen.

4) Geld nemen Dit klinkt simpel en is ook simpel. Een speler kan ervoor kiezen om 8 miljoen euro van de bank te ontvangen.

De waarderingen Zodra een van de 3 waarderingskaarten tevoorschijn komt nemen de spelers een aandeel van de openliggende markt. De aandelenmarkt wordt hierna weer gevuld met 5 nieuwe aandelen. Hierna krijgen de spelers overwinningspunten voor hun aandelen. Alleen geactiveerde aandelen doen mee. Het aantal punten dat per maatschappij verkregen wordt, is bepaald door waar de marker van die maatschappij zich bevindt. De speler met de meeste aandelen van die maatschappij krijgt het hoogste aantal punten, de tweede speler de punten voor de tweede positie enzovoort. Dit gebeurt voor iedere maatschappij, ook voor de Abacus aandelen volgens een vaste waardering

Het spel eindigt na de 3e waardering. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar. Bij een gelijk spel wordt er gekeken naar wie de meeste geactiveerde Air Abacusaandelen heeft.

[]Speelduur:: 75 minuten. Dit klopt vrij goed.

[]Integratie van het thema: Prima. Het speelbord is de kaart van Europa, waardoor je echt de verbindingen moet maken naar de verschillende vluchthavens. In de lucht rond het vliegveld van Londen Heathrow kan het net zoals in de realiteit erg druk worden.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen2 spelers - **4 **3 spelers - 4 4 spelers - 5 5 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: ***4 *** Niet een spel dat je iedere avond zal spelen maar het blijft aangenaam, iedere keer dat je het tevoorschijn haalt.

[]Spelerinteractie: 5 Goed. Gewilde aandelen voor elkaar wegkopen, goedkopere routes aanschaffen, elkaar in de weg zitten en competitie voor de meerderheid in de aandelen.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De prijs is circa 35 euro. Dit is het zeker waard.

[]**BEKORINGSFAKTOR:5 **De voorkant van de doos is aardig te noemen, maar wat vooral bekoort is het spel zelf. Zodra het speelbord vol komt te staan met al die leuke vliegtuigjes is het heel erg vrolijk.

[]**SPELMATERIAAL:6 **Duidelijke spelregels waar maar 8 bladzijden voor gebruikt zijn met flink wat voorbeelden erbij geplaatst. Stevige vliegtuigjes en een doos waar alles goed inpast. Enige kleine minpuntjes is het geld dat niet bijzonder is en dat het verschil tussen oranje en rode vliegtuigjes niet erg groot is.

[]BEGINNERS?: 5 Airlines Europe is een heel toegankelijk spel en is snel geleerd. Een aanrader voor beginnende spelers.

[]GEVORDERDEN?: 4 Gevorderde spelers kunnen hier een voor hun uitdagend spel maken door de tegenstanders zoveel mogelijk in de weg te zitten en routes af te gaan snijden.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Wie wordt er nu niet vrolijk van een spel dat er zo kleurrijk uitziet en gemakkelijk wegspeelt?.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Dit blijft een leuk spel dat ook mede door de Speelduur: vaker op tafel kan komen.

[]STRATEGIE/GELUK: 5 Je hebt zelf in de hand welke routes aangekocht worden en ruime keuze in welke aandelen je neemt. Het fijne is dat je zelfs met weinig aandelen in een bepaalde maatschappij je toch nog aardig wat punten kan verkrijgen.

[]Mijn cijfer = 5 (48 punten) ----------------------------- Eindcijfer = 5 Airlines Europe is geslaagd als familiespel en is ook nog uitdagend voor veelspelers. Het ziet er erg leuk uit, is makkelijk te leren en speelt heel fijn. Al met al een goed spel.