De Spellenhoek

Auteur: R�diger Dorn, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4

**4 uitgever: Ravensburger auteur: R�diger Dorn Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: ca 45-60 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (januari 2008)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

Arkadia

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 4 Gevorderden? 5* Spelplezier Korte Termijn* 4* Spelplezier Lange Termijn* 4* Strategie/Geluk 4 TOTAAL 4*

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Introductie: Arkadia, de stad waar de spelers de bouwmeesters zijn van huizen en van het kasteel dat bepaalt wie er het meeste aan verdient. Met het bouwen van de huizen kunnen verschillende familiezegels verdiend worden. Wat de zegels waard zijn wordt bepaald door de zegels die zichtbaar zijn op de gebouwde kasteelstenen. En goud verdien je zodra je je verzamelde zegels inlevert. De koers wisselt, dus wees er op tijd bij! Vier maal mag je je verzamelde zegels inleveren tijdens het spel en aan het eind worden resterende zegels te gelde gemaakt. De speler die aan het eind van het spel de rijkste bouwmeester is wint het spel.

Materialen: 1 spelbord, 1 bouwplaats voor het kasteel, 4 bouwtenten, 16 banieren, 40 bouwkaarten, 40 gebouwen in 7 verschillende vormen, 88 zegels ( 4 x 22) van de families, 44 gekleurde arbeiders, 24 neutrale arbeiders, 28 kasteelstenen en heel veel goudstukken met waarden van 1,5 en 10

Speltype: strategisch, verzamelen, tegels plaatsen

Speluitleg: Het spel verloopt in twee gedeeltes. Als eerste heeft een speler de keuze tussen het plaatsen van een gebouw door het uitspelen van een bouwkaart of  het inzetten van een aantal van zijn eigen en/of neutrale arbeiders. Als tweede kan deze speler één van zijn banieren inzetten om aan extra arbeiders en aan geld te komen.

Bij het plaatsen van een bouwkaart wordt het afgebeelde gebouw op het spelbord geplaatst. Dit moet horizontaal of verticaal tegen een reeds geplaatst gebouw of een al ingezette arbeider aangelegd worden. Op het geplaatste gebouw komt een zegel te liggen, welke staat vermeld op de bouwkaart. Mocht bij het plaatsen over een kampement heengegaan worden krijgt de speler een neutrale arbeider hiervoor. De speler mag nu zijn hand aanvullen met een openliggende bouwkaart of één van de gesloten stapel. Hierna wordt een nieuwe bouwkaart opengelegd. Kiest de speler voor het plaatsen van arbeiders, dan kiest hij eerst een gebouw uit. De arbeiders die ingezet worden moeten dat gebouw raken. Er mag dus niet om meerdere gebouwen heen geplaatst worden. Zijn de arbeiders eenmaal geplaatst dan blijven deze daar de rest van het spel staan. Let dus goed op waar je ze plaatst.

[]Zodra een gebouw volledig wordt omsingeld door gebouwen dan wel arbeiders is het gebouw voltooid. De speler die het gebouw voltooide zorgt hiermee voor een uitbetaling. Iedere speler ontvangt voor zijn eigen arbeiders die eraan grenzen één zegel in de desbetreffende kleur. De speler die de uitbetaling veroorzaakte krijgt het zegel dat op het gebouw ligt erbij. Na het voltooien van een gebouw wordt er gebouwd aan het kasteel. De speler plaatst een kasteelsteen (met een familiezegel erop). De waarde van de zegels van de spelers verandert hierdoor. Alleen het aantal zegels dat zichtbaar is zorgt voor 1 goudstuk per ingeleverd zegel.

Het tweede gedeelte van een beurt van een speler bestaat uit het inleveren van één van zijn vier banieren. Hierdoor krijgt de speler twee arbeiders in zijn kleur. Het is een kwestie van tactiek wanneer je dat doet. Als er een enorme hoeveelheid zegels in jouw kleur te zien is op het kasteel kan je dit enorm veel goud opleveren. Maar als je zonder arbeiders zit zal je genoegen moeten kunnen nemen met een mindere koers. De speler die aan de beurt is mag door het inleveren van een banier een willekeurig aantal zegels inleveren voor goud. De waarde van de zegels wordt bepaald door welke zegels er zichtbaar zijn op het kasteel in aanbouw. Hoe meer zegels er op het kasteel zichtbaar zijn in de kleuren die jij wilt inleveren, hoe meer goud het je oplevert.

Er wordt in lagen gebouwd. Zodra de eerste laag vol is schuiven de resterende stenen door naar de voorraad voor de derde bouwlaag. Met de eerste laag volgebouwd mag er aan de tweede laag gebouwd worden.. Zodra de tweede laag vol is gebouwd krijgt iedere speler nog één beurt. De resterende zegels van de spelers worden tegen de slotkoers ingeleverd en wordt er voor het laatst goud uitgedeeld. Daarna is het spel ten einde. De bouwmeester die het meeste goud heeft verdiend aan de bouw van de huizen en het kasteel is de winnaar.

[]Speelduur:: Dit spel speel je volgens de doos in 45 tot 60 minuten. Dit kan je halen indien je spelers hebt die al bekend zijn met het spel en niet te lang over hun zetten nadenken.

[]Integratie van het thema: Goed. Een mooi landschap ligt voor je waar zeer gedetailleerde arbeiders zich bevinden en waar in het midden in de loop van het spel een kasteel verrijst.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen2 spelers - **4 **3 spelers - 4 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid:,***4 *** Er is veel opzetwerk aan verbonden. Als je het voor het eerst speelt ook heel veel plakwerk aangezien de bouwstenen van zegels voorzien moeten worden. Vanwege het zeer mooie materiaal en het leuke spel is het goed herspeelbaar.

[]Spelerinteractie: 4 Door het opportunisme wat het hele spel bepaalt ga je elkaar hier geregeld in de weg zitten. Zegels wegkapen voor een ander, de ruilkoers laten kelderen zijn hier leuke acties voor.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De winkelprijs ligt zo rond de 30 euro. Het uiterlijk van de doos ziet er goed uit, het spel is prima De onderdelen zijn allemaal van goede kwaliteit. Hierdoor vind ik dit een goede verhouding.

[]**BEKORINGSFAKTOR:5 **Een prachtige doos om te zien met goed gebruik van kleuren. Zeer gedetailleerde gebouwen en personages.

[]**SPELMATERIAAL:5 **Het enige vervelende is dat je veel plakwerk hebt als je het voor de eerste keer gaat spelen. Hierna heb je een duidelijke handleiding, een prachtig spelbord en degelijke bouwstenen. De arbeiders zijn helaas van plastic maar wel heel gedetailleerd.

[]BEGINNERS?: 4 De regels zijn heel duidelijk uitgelegd. Met een paar keer spelen heb je het al gauw door.

[]GEVORDERDEN?: 5 De gevorderde speler zal zich meer bewust zijn van de mogelijkheden van het spel. Hierdoor wordt het spelplezier alleen maar verhoogd.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 4 Door het mechanisme waarbij de koers van de zegels steeds veranderd is het iedere keer weer afwachten hoeveel je kan incasseren. Het is geen ingewikkeld spel en wordt leuker naarmate je het vaker speelt.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Door het prachtige spelmateriaal en de verschillende mogelijkheden met het plaatsen van gebouwen en arbeiders heb je nog veel plezier aan dit spel. Zeker als je het al vaker gespeeld hebt krijg je de mogelijkheden beter door.

[]STRATEGIE/GELUK: 4 Het is weliswaar meer tactiek dan strategie maar dit overheerst toch de geluksfactor die schuilt in de blinde stapel met gebouwenkaartjes.

[]Mijn cijfer = 4  ----------------------------- Eindcijfer = 4 Arkadia is een mooi spel wat het leukst gespeeld wordt met vier spelers. Met twee spelers is dit echter ook nog steeds een leuk spel!