De Spellenhoek

Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 9 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4

**4 uitgever: Ravensburger auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 45-60 minuten leeftijd: Vanaf 9 jaar

** Review door Leonie (maart 2011)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

Asara

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 4* Spelplezier Korte Termijn* 4* Spelplezier Lange Termijn* 4* Strategie/Geluk 4 TOTAAL 4*

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Asara nu op Bol.com

Diverse bouwmeesters willen hun faam en aanzien vergroten. Hiertoe bouwen zij vele prachtige en hoge torens die bestaan uit een basiselement, tussenelement(en) en torenspitsen. Hun inkopers moeten met de beste onderdelen terugkomen. Als er goudversieringen op zitten is dat alleen maar een hele goede bonus. De speler die aan het eind van het spel met zijn bouwwerken de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

Materialen: 1 speelbord bestaande uit 9 delen, 100 (!) bouwelementen, 4 telstenen, 1 jarenteller, 4 zichtschermen, 52 munten, 1 Gunst van de Kalief, 45 kaarten met inkopers, de spelregels en een vel voor de opbouw van het spel.

Speltype: verzamelen en combineren, kaarten tactisch uitspelen

Speluitleg: Het speelbord bestaat uit vier plekken waar bouwonderdelen gekocht kunnen worden. Op de driehoekige delen kan er geld verkregen worden of extra inkopers, of kunnen er bouwonderdelen uitgezocht worden. Het spel verloopt in 4 ronden. Iedere ronde bestaat uit 2 acties voor iedere speler. De eerste actie is het uitspelen van een handkaart met een inkoper erop op het vlak waarvoor de kaart uitgespeeld wordt. Aangezien er kleurdwang is per gebied moeten alle andere spelers op dat deel van het bord ook dezelfde kleur inkopers spelen. Als een speler dit niet wil of kan, mag hij ook 2 willekeurige inkopers op dit vlak gebruiken. De tweede actie is het uitvoeren van de actie. Dit is bijvoorbeeld het kopen van een onderdeel van de toren. Afhankelijk van waar je de inkoper heen stuurt komt hij terug met een basisdeel, een tussenstuk of een prachtige torenspits.

In plaats van het kopen van een onderdeel kan een speler ervoor kiezen om te gaan bouwen. Hiervoor moet een inkoper naar het veld in het midden van het spelbord gaan, de plek voor bouwvergunningen. De inkoper wordt op een vrij veld gelegd, bij  voorkeur het veld van het aantal elementen dat een speler wil bouwen. Zoveel Asari zullen ook betaald moeten worden. Torens moeten minimaal een basisdeel en een torenspits hebben op het moment van bouwen en per toren uit 1 kleur bestaan.

Om aan extra Asari (geld) te komen kan er een inkoper naar de bank gaan. Alleen op het donkere vlak geldt geen kleurdwang maar de beloning is een stuk minder, slechts 5 Asari per inkoper die daar geplaatst wordt.

Om beurten mogen spelers hun acties gebruiken. Als je pech hebt dan is het vlak waar je nog naar toe wilde gaan net bezet met een kleur inkoper die je niet hebt! Om dan toch nog het gewenste onderdeel te kunnen kopen is er nog het veld: huis van de spion. Als je daar een inkoper heen stuurt kan deze uit de voorraad bouwelementen een torenelement uitkiezen. Daar moet wel voor betaald worden maar je hoeft niet bij dat veld te staan.

De gunst van de kalief zorgt ervoor dat de speler die daar een inkoper heen stuurt de startspeler is in de volgende ronde en een punt krijgt bij de jaartelling.

Aan het eind van ieder jaar is er een telling. Voor iedere gebouwde toren, iedere goudversiering die spelers hebben en voor de gunst van de kalief verkrijgen de spelers een punt. Hierna begint een nieuw jaar. Gebouwde torens blijven liggen, markten worden aangevuld, spelers krijgen nieuwe inkopers en geld. Niet gebruikte torenelement blijven verborgen achter de zichtschermen.

Aan het einde van het 4e jaar is er eerst een gewone telling. Hierna volgt de slottelling. Hier worden er punten uitgedeeld voor de  spelers met de 1e en 2e plaats voor meeste torens en hoogste torens. Voor gevorderde spelers is er een variant bijgevoegd waarbij extra inkopers verkregen kunnen worden tijdens het spel en het veld met de verlichte vensters. Deze geven net als goudversieringen een extra punt bij de tellingen, echter deze vensters gaan bovenop een reeds geplaatst onderdeel liggen. De toren wordt hier dus niet hoger van! Wie aan het einde van het spel de meeste punten op het spoor heeft, is de winnaar

[]Speelduur:: 45-60 minuten. Klopt helemaal. Zelfs bij een eerste spel is dit al gehaald.

[]Integratie van het thema: Matig. Het is een abstract spel dat er geweldig uitziet.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen2 spelers - **5 **3 spelers - 5 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: ***4 *** Mede door het prachtige uiterlijk en het luchtige spel zal hier niet snel nee tegen gezegd worden.

[]Spelerinteractie: 4 Redelijk. Je kan elkaar dwarszitten door de kleurdwang maar dit heb je niet geheel in de hand aangezien je niet weet welke kleuren inkopers de anderen hebben. Wel kan je de gewilde torenelementen van het bord kopen zodat ze minder stukken beschikbaar hebben voor hun torens.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De winkelprijs ligt rond de 30 Euro. Hiervoor heb je een spel dat zowel ervaren als minder ervaren spelers kan boeien.

[]**BEKORINGSFAKTOR:5 **Een mooie doos en een zeer kleurrijk en mooi uitgevoerd speelbord. De torens en inkopers zijn ook allemaal prachtig uitgevoerd. .

[]**SPELMATERIAAL:5 **Het bord bestaat uit grote puzzelstukken die gelukkig plat blijven liggen. Duidelijke regels en prima materialen.

[]BEGINNERS?: 5 Voor beginners is dit een ideaal spel. Vlot uitgelegd en direct te spelen. Alleen de eindtelling is wellicht even lastig bij een gelijke score.

[]GEVORDERDEN?: 4 Er zit genoeg uitdaging in voor een uurtje spelen.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 4 Dat zit helemaal goed, vlot spelen en een mooi uiterlijk gaan hier heel goed samen.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Ook op de lange duur is dit een geslaagd spel voor op een spellenavond.

[]STRATEGIE/GELUK: 4 Je moet wat geluk hebben met de kaarten die je krijgt maar normaal gesproken kan je altijd wel uit de voeten met wat je toebedeeld is.

[]Mijn cijfer = 4 (43 punten) ----------------------------- Eindcijfer = 4 Asara is een prima spel voor veel soorten spelers. Voor families is het een toegankelijk spel en voor gevorderden biedt het toch ook enige ruimte voor tactiek. Je bent continue aan de beurt waardoor je ook bij het spel betrokken blijft. Het uiterlijk doet veel