De Spellenhoek

Auteur: Wolfgang Riedesser, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: 3 tot 6, Leeftijd: Vanaf 13 � 15 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4

**4 uitgever: Ravensburger auteur: Wolfgang Riedesser Aantal spelers: 3 tot 6 Speelduur: ca 15-60 minuten leeftijd: Vanaf 13 � 15 jaar

** Review door Leonie (juni 2007)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

Ave Caesar

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 4 Beginners? 5 Gevorderden? 4* Spelplezier Korte Termijn* 4* Spelplezier Lange Termijn* 3* Strategie/Geluk 4 TOTAAL 4*

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Introductie: In Ave Caesar mogen we als wagenmenners strijden om de titel van beste wagenmenner in de arena van Circus Maximus voor de ogen van Caesar. Het is een verhitte strijd die door het juist uitspelen van je kaarten je de voorsprong kan geven om te winnen na het rijden door alle vernauwingen en als eerste over de eindstreep te komen. Na (eventueel) vier races is degene die dan de meeste punten vergaard heeft is de beste wagenmenner in geheel Rome.

Materialen: 1 dubbelzijdig speelbord, 6 paardenspannen, 6 munten en 144 kaarten (6 sets van 24 kaarten, voor iedere spelerskleur 1)

Speltype: racespel, gezellig familiespel, tactisch

Speluitleg: Iedere wagenmenner heeft zijn eigen set van 24 kaarten om daarmee 3 rondes te volbrengen op het parcours. Uiteraard moeten wij hierbij wel de keizer eenmaal eer bewijzen door via de keizerlijke tribune te rijden en de keizer een munt aan te bieden. Door via de binnenbochten te sturen heb je het minste aantal velden nodig. Indien je iedere keer de buitenbocht neemt zijn je speelkaarten namelijk op voordat je de eindstreep gepasseerd bent. Iedere speler schudt zijn stapel kaarten. Degene die de kaart omdraait met het hoogste cijfer zet zijn paarden op vakje nummer I. Kloksgewijs volgen de andere spelers. De kaarten worden weer geschud en je neemt drie kaarten op hand. Met uitzondering van de allereerste zet (waar iedereen vooraan staat) mag de speler die vooraan staat geen kaart uitspelen met de hoogste waarde (6).Wel kan die speler zijn paarden zo neerzetten dat hij de andere spelers zo veel mogelijk hindert. Zo kan hij ervoor zorgen dat anderen een beurt geen kaart kunnen uitspelen doordat ze niet de juiste waarde hebben. Ook kan hij er voor zorgen dat de spelers niet langs Caesar kunnen komen. Hiervoor is het nl. nodig om de buitenbocht te nemen anders red je het niet naar de keizerlijke tribune.

[]Er zijn nog wat simpele regels waar je je aan moet houden.

  1. Je mag niet over je medespelers heen springen, wel mag je ze over een vrij veld inhalen. Ook de muren zijn niet om over heen te springen, het is geen concours hippique!
  2. Per veld mag er een span paarden staan. Dus geen twee.
  3. Als je een kaart hebt die je uit kan spelen, dan moet je die gebruiken om vooruit te lopen. Dit kan tot gevolg hebben dat je de buitenbocht moet nemen omdat iemand de binnenbocht blokkeert. Als je geen enkele van je drie kaarten op hand kan uitspelen is je beurt voorbij.
  4. De speler die vooraan staat mag geen kaart met waarde 6 uitspelen. Tenzij hij alleen zessen heeft en hij iedereen blokkeert,bijvoorbeeld bij een wegversmalling.
  5. Je moet of in de eerste of in de tweede ronde eenmaal Caesar groeten en je munt afgeven. Doe je dit niet dan krijg je geen punten.

[]Om de beste wagenmenner van Rome te worden dien je beide zijden van  het bord tweemaal te spelen. Eerst de ene kant op en de andere keer de tegenovergestelde richting op. Je kan ook gewoon afspreken om één of twee races te doen, dan duurt het niet te lang. De speler die als eerste over de finish streep komt krijgt 6 punten, de volgende spelers 4,3,2,1 en de laatste dus niets. Spelers die de finish niet halen krijgen ook niets en spelers die de caesar niet hebben gegroet evenmin.

[]Speelduur:: Afhankelijk van of je allebei de kanten van het bord 2x speelt of slechts 1 kant duurt dit spel tussen de 15 en 60 minuten. Wellicht zelfs wat langer.

[]Integratie van het thema: Door het mooi speelbord, de nagemaakte paardenspannen en het daadwerkelijk groeten van de keizer in het colosseum kan je je, als je je mee laat slepen, in het oude Rome wanen. Denk er gerust de leeuwen en gladiatoren bij en de verhitte strijd tussen de wagenmenners. Het kan er heet aan toegaan hier!

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 2

[]Speleraantallen3 spelers - 3 4 spelers - 4 5 spelers - []**4 6 spelers -6

[]Herspeelbaarheid:,***4 *** Spel dat je graag weer wilt spelen. Het bord is direct speelklaar, stukken in een ogenblik neergezet en kaarten vrij snel uitgedeeld. Als je je niet stoort aan het kanselement is dit een spel dat je regelmatig tevoorschijn haalt.

[]Spelerinteractie: 5, Aangezien hier een groot element van het spel zit in het blokkeren van je medespelers zit hier zeker interactie in. Het meeste op het bord zelf maar verbaal kan het er ook leuk aan toegaan.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5,**** De winkelprijs ligt zo rond de 25 à 30 euro. De doos en het speelbord zien er super uit. De kaarten zien er ook goed uit. Ik heb begrepen dat deze minder van kwaliteit zijn maar daar heb ik nog geen last van gehad. Aangezien de materialen al prima in orde zijn, de doos er ook super uit ziet en het spel heel leuk is om te spelen is de prijs in een goede verhouding met de kwaliteit..

[]**BEKORINGSFAKTOR:5 **Ik vind het uiterlijk van het spel er zeer mooi uitzien. Harde kleuren, duidelijke afbeeldingen en het geeft goed weer waar het spel over gaat.

[]**SPELMATERIAAL:4 **De kaarten zien er mooi uit, de paarden zijn mij iets te simpel maar voldoen prima. De muntjes zijn er ook leuk bij. Wel is het zo dat de paarden te groot zijn voor de velden voor de keizerlijke tribune. Of die velden zijn juist te klein voor de paarden, een geval van "het is maar hoe je het bekijkt". Maar verder vind ik het speelbord er super uit zien, prachtige details. Dus over die paar velden hoor je mij niet meer. De spelregels zijn lekker beknopt en vrij duidelijk.

[]BEGINNERS?: 5 Voor beginners is dit een lekker spel. Elkaar lekker dwars zitten is zo geleerd. Dit zorgt dan voor veel vermaak. De geluksfactor is dan meestal geen bezwaar.

[]GEVORDERDEN?: 4 Aangezien de geluksfactor aardig aanwezig is zal het de spelers die van tactische spellen houden wat minder aanspreken.Er zit wel tactiek in maar de kaarten in je hand bepalen toch flink hoe je vooruitkomt. Dit is gewoon een spel om elkaar op een luchtige manier dwars te zitten. Als je de geluksfactor voor lief neemt kan je wel veel plezier er aan hebben. Niet alles hoeft lang te duren en ook nog eens lang veel denkwerk nodig hebben.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 4 Het spel is bijna direct speelklaar. Het spel is niet ingewikkeld dus je speelt lekker door. Elkaar lekker blokkeren, in de weg zitten en afsnijden maken dit spel een leuke beginner of tussendoortje voor een spellenavond.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **3 **Dit spel kan op de lange termijn een beetje saai worden omdat het toch steeds om hetzelfde draait. Een stel kaarten waarmee je zo snel mogelijk drie rondes moet afleggen. Maar de oplossing is dan simpel.Leg het een tijdje weg en haal het daarna weer een keer tevoorschijn voor een leuk spel om elkaar lekker dwars mee te zitten.

[]STRATEGIE/GELUK: 4 Ondanks dat je geluk moet hebben met de kaarten die je steeds in je handen hebt is het toch ook een tactisch spel. Je beslist zelf of je wel of niet blokkeert bij de kortste bochten, de vernauwingen of bij de keizerlijke tribune. Iedereen heeft uiteindelijk dezelfde kaarten ter beschikking om dit spel te volbrengen.

[]Mijn cijfer = 4  ----------------------------- Eindcijfer = 4 Ave Caesar is een spel waarin je elkaar gewoon zoveel mogelijk moet dwarszitten. Het is geen zwaar tactisch spel maar een leuk racespel waarin je als eerste aan wil komen terwijl je de andere spelers zoveel mogelijk blokkeert. Ik vind het zelf een erg leuk spel.