De Spellenhoek

Babel

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4

uitgever: 999-Games Aantal spelers: 2 leeftijd: Vanaf 12 jaar Duur 45-60 minuten ** Review door Frank :::

Babel Uwe Rosenberg en Hagen Dorgathen

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoring: 4* Handleiding/materialen:** 4** Beginners:** 4** Gevorderden: 5 Korte termijn:** 4** Lange termijn: 4 Strategie/geluk: 4 TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Babel nu op Bol.com

Een ieder, die maar enifzins rang of stand heeft, trekt naar de prachtige metropolen van het bekken tussen de rivieren Eufraat en Tigris. Machtige kooplieden bouwen met behulp van verschillend volken prachtige, hoge tempels. De vakkundigheid van plaatselijke bouwmeesters beneemtmenigeen de adem. Men komt ondanks onverklaarbare tegenslagen steeds dichter bij zijn doel. Zo verdwijnt van sommige bouwplaatsen materiaal, hele torens storten in, ambachtslieden lopen plotseling over of keren massaal terug naar hun geboortegrond. Kunt u al deze tegenslagen de baas blijven en toch de hoogste tempels bouwen ?

Een vijftal volken helpen je mee met de bouw van een vijftal tempels, en wel in de vorm van "volken-kaarten". De volken-kaarten worden ten eerste gebruikt om de bouwsteen te verplaatsen: alleen daar waar de bouwsteen ligt mogen akties worden uitgevoerd. Verder dienen de volken-kaarten aangelegd te worden aan de eigen in opbouw zijnde tempels. Liggen er eenmaal drie volken-kaarten van dezelfde kleur, dan mag bij die tempel het bij dat volk horende privilege worden uitgevoerd, bijv. een volk van de er tegenoverliggende tempel van de tegenstander loopt over, of tempeldelen worden afgepakt van de tegenstander enz.. Ondertussen is het wel de bedoeling dat je jouw vijf tempels adequaat opbouwt van bouwlaag 1 t/m 6, want de tempels geven de punten die nodig zijn voor het gegeven aantal punten voor de eindoverwinning: bijvoorbeeld, een tempel met bouwlaag 4 geeft 4 punten.

[]Mijn worp = 4**

Eindworp =** 4** **Zoals elders op deze site al aangegeven vind ik dit samen met Caesar en Cleopatra en Lost Cities het leukste 2-spelerspel van 999Games. Het spelthema, bouwen in de Oudheid in het Tweerivierenland, sluit goed aan bij het spelconcept. In het trekken van nieuwe volkenkaartjes zit natuurlijk een hoge kansfaktor, maar gelukkig vraagt het spel voor het overige veel van je taktisch inzicht en vaardigheid. Net als bij eerder genoemde Caesar en Cleopatra, Lost Cities en het gezellige maar weinig diepgaande Kolonisten van Catan-kaartspel is iedere speler bezig met de ontwikkeling aan zijn eigen kant van het spelbord, maar in tegenstelling tot Catan-kaartspel is er geen sprake van een ontwikkelingswedstrijd waarbij je weinig met je tegenstander te maken hebt. Nee, bij Babel moet je voortdurend bijhouden hoever de tegenstander is met zijn punten, of er een aanval te verwachten is (en of je hiervoor klaar bent), en hoe de tegenstander met je volksvaardigheden het bloed onder de nagels vandaan te halen. Babel is een scherp strategisch spel, waarbij zowel beginners als gevorderden al snel de kansfaktor voor lief nemen. Een aanrader dus binnen het tweespeler-genre.