De Spellenhoek

Auteur: Richard Borg, Uitgever: University Games (http://www.999%20games.nl), Aantal spelers: 3 tot 6, Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Biggenbende

uitgever: University Games (http://www.999%20games.nl) auteur: Richard Borg Aantal spelers: 3 tot 6 Speelduur: 45 minuten leeftijd: Vanaf 8 jaar

** Review door Frank (april 2006)

De Spellenhoek bedankt University Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

| De beoordeling

{width="425" height="352"}

|

BEKORINGSFAKTOR: SPELMATERIAAL: {width="15" height="14"} BEGINNERS?: GEVORDERDEN?: {width="15" height="14"} SPELPLEZIER KORTE TERMIJN***{wid th="15" height="13"}SPELPLEZIER LANGE TERMIJN{wid th="15" height="13"}*** STRATEGIE/GELUK:


TOTAAL* ****

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Biggenbende nu op Bol.com

Vorig jaar kwam University Games verrassend uit de hoek zetten met heel aardige gezelschapsspellen voor volwassenen, zoals Typo, Expedition Pyramide en De Bezeten Fles, en ook dit jaar komt University Games met een veelheid aan geinige -veelal kleinere- gezelschapsspellen.

Eén daarvan is Biggenbende. En hoewel een en ander in productioneel opzicht (regels, artwork, inleg van de doos) duidelijk minder is dan de spellen van concurrenten Ravensburger en 999Games, deert dit bij het spelen helemaal niets, want Biggenbende is, net als vorig jaar De Bezeten Fles, een uitermate onderhoudend kaartspelletje, waarbij de hoge kansfaktor probleemloos voor lief worden genomen ten gunste van de uitstekende sfeer die dit spel opwekt.

Biggenbende bestaat uit 80 kaarten, en wel uit 6 sets van kaarten met de waarden 1 tot 12 (plus een aantal jokers). De sets zijn identiek aan elkaar en bevatten dus geen aparte kleuren. Het is in dit spel zaak om als eerste jouw kaarten af te leggen op de aflegstapel. Men mag daarbij echter alleen een kaart afleggen als de waarde van de afgelegde kaart gelijk is of hoger is dan de bovenste kaart op de aflegstapel. Als men meerdere kaarten van een gelijke waarde heeft dan mogen deze tegelijkertijd worden afgelegd. Net als bij Uno, waar dit spel van afgeleid lijkt te zijn, zitten er wat pestkaarten in het spel: de kaart met waarde 4 is een beurt overslaan voor de volgende speler, de kaart met waarde 8 laat de gehele aflegstapel uit het spel verdwijnen, de kaart met waarde 11 doet de speelrichting omdraaien en de joker mag op elke kaart gelegd worden (en heeft een waarde 0).

Oké, nu lijkt het spel nog steeds op eerdergenoemd Uno, maar nu komt het leuke: het spel wordt in 3 fasen gespeeld. In de eerste fase moet men de handkaarten zien kwijt te raken. In de tweede fase moet men drie open voor zich liggende kaarten zien kwijt te raken, en in de derde fase drie onbekende, gesloten voor zich liggende, kaarten kwijt zien te raken. Een bijkomend leuk element is dat, indien men geen kaart kan spelen, men de gehele aflegstapel op handen moet nemen, en deze handkaarten eerst weer -net als in fase 1- moet zien kwijt te raken.

De speler die als eerste al zijn kaarten kwijtraakt krijgt 3 punten, de tweede speler 2 punten, en de andere spelers 1 punt. De speler, die de meeste kaarten bij zich heeft, krijgt echter niets. Zo wordt er doorgespeeld tot alle 40 punten verdeeld zijn , of tot er 5 ronden zijn gespeeld!

**[]Mijn worp = 5

Eindworp = 5 **Biggenbende biedt pretentieloos vermaak, en weet het aloude Pesten- of Uno-thema een zeer leuke draai te geven door het spel op te delen in fasen en door de aflegstapel een elementaire rol te laten spelen. Ik kan u zeggen dat ik de meeste nieuwe spellen van University Games al reeds gespeeld heb (New Amigos, Vlooiencircus, Beestenveiling) en tot de conclusie ben gekomen dat ik Biggenbende de leukste van het stel vind, ondanks het wat amateuristische uiterlijk.

::: {.aside}