De Spellenhoek

Blokus

Auteur: Bernard Tavitian, Uitgever: Winning Moves France (http://www.blokus.com/blokus/index.html), Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 7 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**5 uitgever: Winning Moves France (http://www.blokus.com/blokus/index.html) auteur: Bernard Tavitian Aantal spelers: 2 tot 4 leeftijd: Vanaf 7 jaar ** Review door Frank :::

Blokus

Kijk ook eens op BLOKUS.COM

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoring: 4 Handleiding/materialen: 5 Beginners: 6 Gevorderden: 5 Korte termijn: 6 Lange termijn: 5 Strategie/geluk: 5

TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Blokus nu op Bol.com

Blokus is een abstrakt legspel, voor de verandering niet eens van Duitse, maar deze keer van Franse makelij. Het is de bedoeling zoveel mogelijk van je 21 Tetris-achtige speelstukken kwijt te raken op het speelbord. De speelstukken mogen alleen zo neergelegd worden dat zij elkaar slechts raken met de hoeken (een speelstuk van een andere kleur mag wel met de rechte zijde(n) geraakt worden). Op een gegeven moment vloeien de neergelegde stukken van de spelers door elkaar heen en wordt het steeds moeijlijker om nog stukken neer te leggen. Wanneer er helemaal geen stukken meer neergelegd kunnen worden vindt de telling plaats: -1 punt voor elk speelstukdeeltje wat je over hebt, +15 als je al je stukken hebt weten neer te leggen en +5 voor het als laatste neerleggen voor het kleinste speelstukje, het 1x1 vierkantje.

**[]Mijn worp = 5 Arno's worp= 5 Jacou's worp = 6

Eindworp = 5 **Enkele jaren geleden zag ik Blokus al gedemonstreerd worden op het Spellenspektakel, maar ik was na een korte blik toen niet onder de indruk. Het leek weer zo'n abstrakt spel te zijn wat wel een origineel concept had, maar waar de variatie al snel ver te zoeken was. Ik heb me vergist. Blokus is verrassend diepgaand, en zeer leuk met zijn vieren, wat niet vaak voorkomt bij abstrakte spellen. Het bezorgt je werkelijk hersenbreeksels om jouw laatste speelstukjes nog kwijt te kunnen op het spelbord, hetgeen overigens vaak niet lukt. Overigens moet je met twee spelers ieder met twee kleuren spelen en met drie spelers om de beurten met de vierde, neutrale kleur, hetgeen zeker in het geval van drie spelers het spel ietsje fletser maakt. Maar verder petje af voor deze puzzelaar !

Commentaar Jacou: Blokus is in 1 2 3 uit te leggen, en biedt daarna een zee van diepgang. Dat is het prachtige aan een goed abstract spel. Weinig abstracte spellen zijn trouwens goed met meer dan 2 spelers, en deze voldoet ook daar prachtig aan. Een topper in het genre.