De Spellenhoek

Auteur: Michael Rieneck en Stefan Stadler, Uitgever: 999 Games., Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Brug naar de **

**uitgever: 999 Games. auteur: Michael Rieneck en Stefan Stadler Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 90 --120 minuten leeftijd: Vanaf 12 jaar

** Review door Leonie (januari 2011)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

| De beoordeling (kie Hemel**

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en {width="15" | height="13"}* Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? {width="15" height="14"} Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk* * *TOTAAL {height="13"}

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Brug naar de hemel nu op Bol.com

Brug naar de Hemel is (net zoals de Kathedraal) een spel dat naar aanleiding van een boek van Ken Follett gemaakt is en ook door dezelfde spellenauteurs. Deze keer bevinden de spelers zich in Kingsbridge, in de periode tegen het einde van de Middeleeuwen. Hardwerkende, vrome en aan de koning loyale spelers zullen door de jaren heen beloond worden. Verschillende gebeurtenissen in de diverse tijdperken hebben echter ingrijpende gevolgen voor de bevolking die ondanks alles toch hun belastingen moeten voldoen.

[]Materialen: 48 (4 x 12) actiekaarten, 44 gebeurteniskaarten, 4 "einde hoofdstuk"kaarten, 4 overzichtskaarten, 25 blokjes steen, 15 blokjes hout, 1 blokje metaal, 10 graan, 15 wol, 12 laken, 16 (4x4) huizen, 4 scorestenen, 20 medische fiches, 14 loyaliteitsfiches, 12 vroomheidsfiches, 1 gunststeen, 8 donatiefiches (4x2), 28 munten, 11 pestfiches, 5 afdekfiches, 1 startspelerschild, 1 belastingdobbelsteen, de spelregels en een vel hoe het spel op te zetten.

[]Speltype: handkaarten uitspelen, acties uitvoeren en afleggen

**[]Speluitleg:**Het spel verloopt in 4 hoofdstukken die ieder een periode van een aantal jaar bestrijken. Elk hoofdstuk bestaat uit 6 ronden. Een ronde bestaat weer uit 5 fasen.

Fase 1: Een ronde vangt aan met het draaien van een gebeurteniskaart. Dit kan een positieve gebeurtenis zijn maar ook een negatieve. Een directe gebeurtenis wordt direct uitgevoerd. De gebeurteniskaart wordt (vervolgens bij een directe gebeurtenis) zo op het bord geplaatst als de actieve speler kiest. Via de gebeurteniskaarten komen ook de nieuwe bouwprojecten in het spel. Maximaal 2 blauwe, blijvende gebeurteniskaarten blijven liggen tot het einde van het hoofdstuk en hebben dus de hele ronde hun invloed.

Fase 2:  De gebeurteniskaart wordt (vervolgens bij een directe gebeurtenis) zo op het bord geplaatst als de actieve speler kiest. De speler heeft vier mogelijkheden.

Fase 3: De hoek die naar de speler wijst bepaalt wat de betreffende spelers krijgt. Niet alleen de actieve speler ontvangt nu inkomen maar alle spelers ontvangen inkomen, afhankelijk van waar ze aan welke punt van de kaart zitten. Dit kan o.a. graan, steen, goud of vroomheid zijn.

Fase 4: De gunststeen wordt verplaatst. Afhankelijk van naar welk getal de rode pijl op de gebeurteniskaart wijst verplaatst de speler de steen op het gunstspoor midden onderaan het spelbord. De speler die aan de beurt is ontvangt hier nog een extraatje mee, behalve als de steen niet verplaatst wordt doordat de rode pijl naar de 0 wijst.

**Fase 5: ** Ieder speler kiest een actiekaart om uit te spelen en een actiekaart om af te leggen. Uiteindelijk gebruikt iedere speler maar de helft van zijn aan het begin van een ronde ter beschikking staande 12 kaarten. Het is aan te raden om in gedachten te houden dat de nog komende gebeurtenissen flink bepalend kunnen zijn. Soms mag wol opeens niet meer verkocht worden of moeten er grondstoffen ingeleverd worden.

Aan het einde van de 6e ronde in een hoofdstuk zijn er verplichte betalingen. Er moet 2 vroomheid afgegeven worden, 2 graan en er moet belasting betaald worden. Hoeveel hangt af van de dobbelsteenworp. Indien een speler een of meer betalingen niet kan verrichten kan dit nog afgekocht worden voor 1 loyaliteitsfiche per overtreding. Anders zijn er gevolgen in de volgende ronde.

Na het tweede hoofdstuk breekt de pest uit en kunnen spelers extra voordelen verkrijgen mits zij de inwoners van Kingsbridge kunnen genezen. Na het vierde hoofdstuk is het spel ten einde. Resterend bouwmateriaal levert nog punten op en per shilling nog een halve punt. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste vroomheid en daarna meeste loyaliteit en medische kennis.

[]Speelduur:: 90-120 minuten. Een prima tijdsbestek voor dit spel.

[]Integratie van het thema: Vrij goed. Het bestrijden van de pest is hier gelukkig makkelijker dan het toen was.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen2 spelers - 5     3 spelers - 5 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: 5, De jacht op de juiste materialen blijft mede dankzij de verschillende gebeurteniskaarten erg leuk.

[]Spelerinteractie: 3, Is er niet veel. Alleen bij het bepalen van hoe de inkomsten verdeeld worden en bij het plaatsen van grondstoffen bij de bouwwerken.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, De prijs varieert tussen 30 en 35 euro. Een leuk, vlot spel dat zijn geld waard is.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **Het spel heeft een mooi geïllustreerde doos met een voor mij aangename tekenstijl. De bedrijvigheid op de voorkant maakt nieuwsgierig naar wat er in het stadje aan de hand is.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Een zeer mooi getekend speelbord wat echter (zeker op het eerste oog) erg druk is. Veel kleine onderdelen maar alles van prima kwaliteit. Inclusief een zichtscherm dat nu eens niet meteen probeert om te vallen.

[]BEGINNERS?: 4 Het is niet een van de makkelijkste spellen maar met behulp van de vrij compacte spelregels moet hier goed uit te komen zijn.

[]GEVORDERDEN?: 5 De gevorderde speler kan hier prima mee aan de slag. De gebeurteniskaarten zijn echter zeer drastisch en kunnen plannen zo het raam uit gooien. Om kunnen gaan met zulke gebeurtenissen is een vereiste. Dit is geen spel voor een lange termijn planning.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 5 Zeker met twee spelers waarbij je meer invloed op je inkomsten hebt is het een erg leuk spel. Ook met meer spelers is er genoeg om je mee te vermaken.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Er zijn verschillende gebeurtenissen die in verschillende volgorde zich voordoen, dus geen spel is gelijk. Dit spel spreekt op langere termijn nog steeds aan.

[]STRATEGIE/GELUK: 3 De strategie is beperkt tot acties in een hoofdstuk. De gebeurteniskaarten bepalen of je sommige actiekaarten wel of niet of beperkt kan gebruiken.

[]Mijn cijfer = 4** (42 punten)

Eindcijfer =** **4 **Brug naar de Hemel is een mooi uitgevoerd en goed spel dat met een anderhalf uur gespeeld kan worden. Het spel heeft mij aangenaam verrast.

::: {.aside}