Castello
Liefhebbers van dit spel houden ook van
- Voor tussendoor: Codenames
- Interactie en nadenken: Azul
- Met z'n tweetjes: Patchwork
- Must-have kaartspel: Dominion
- Voor familie met diepgang: Ticket to Ride
- Mag niet ontbreken: Catan
4 uitgever: 999 Games (http://www.999games.nl/) auteur: Leo Colovini Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: ongeveer 45-60 minuten leeftijd: Vanaf 8 jaar
** Review door Leonie (juli 2007)
:::
Castello
De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 3 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 3* TOTAAL 4*
Ga naar dit spel op Spellink.nl
Castello, dan wel Mauerbauer (ohne Mauer keine Power!) is het spel der murenbouwers. Wie weet er zo slim mogelijk te spelen. De punten zijn te verdienen door als murenbouwer zoveel mogelijk rekening te houden met je gildenkaarten en aan de wensen van je gilden te voldoen bij het bouwen van steden. Benut de muren van je medebouwers zo goed mogelijk! Degene die op het juiste moment zijn gildenkaarten benut en hiermee de meeste punten heeft, die heeft gewonnen.
[]Materialen: 30 houten torens in drie kleuren (zwart, grijs en wit), 60 houten huizen in vijf kleuren (rood, roze, groen, zwart en geel), 15 houten paleizen in de vijf kleuren, 4 telstenen, 1 speelbord, 33 houten muren, 2 huis-dobbelstenen, 1 toren-dobbelsteen en 60 gildenkaarten
[]Speltype: middeleeuws, steden bouwen, gezellig familiespel
[]Speluitleg: Nadat de startspeler willekeurig is gekozen krijgt iedere speler 6 gildenkaarten. Deze gildenkaarten hebben betrekking op óf een stad óf het buitengebied. Beginnend met de startspeler moet iedere speler in zijn buurt drie acties uitvoeren1) Een muur uit de voorraad halen en op het bord plaatsen (op een lijn). Een muur mag niet in een stad geplaatst worden die al eerder is afgemaakt (en gewaardeerd). 2) Gooien met de dobbelstenen. Afhankelijk van waar de muur gebouwd is (bijvoorbeeld aan het water) moeten er 1 of 2 huizen (1 aan weerskanten van de muur) en 0,1 of 2 torens ingezet worden. 3) Indien door het plaatsen van de muur er een of meer velden volledig door muren worden omringd is er sprake van een stad. Als deze stad aan een of meer andere gesloten steden grenst mag de speler de net gebouwde stad verbinden met een van de andere aangrenzende steden door het weghalen van de tussenliggende muren. Deze stad wordt gewaardeerd. Twee huizen van dezelfde kleur worden vervangen door een paleis. Dit gebeurt door het uitspelen van 1 of 2 gildenkaarten. Iedere speler mag hierna 1 (!) nieuwe gildenkaart van de stapel nemen. Indien er geen gildenkaart wordt uitgespeeld mag je 2 nieuwe kaarten nemen. De speler die achteraan staat mag zijn kaarten ruilen. Hierna worden de dobbelstenen aan de volgende speler gegeven.
Mocht een speler eerst de dobbelstenen gooien voordat hij een muur plaatst, dan wordt zijn telsteen 1 vakje achteruit geplaatst op het scorebord! Logisch, hoe kan je een spel spelen dat murenbouwer heet (vrij vertaald) zonder muren te bouwen! Het spel eindigt zodra en van de spelmaterialen op is (muren, torens, (álle) huizen en paleizen etc.). Hierna volgt nog de allerlaatste waardering. Indien er een stad wordt afgebouwd wordt die stad gewaardeerd. Indien er geen stad wordt afgebouwd mag iedere speler een stad of gebied aanwijzen wat hij/zij wil waarderen. Degene met de meeste punten wint.
[]Speelduur:: Het spel kan circa 45 tot 60 minuten duren.
[]Integratie van het thema: De integratie is vrij aardig. De torentjes en muren zorgen er wel voor dat je een murenbouwer bent. De gildenkaarten maken duidelijk dat ieder zijn interessen ergens anders liggen bij het bouwen (net zoals in het echte leven). Maar om nu te zeggen dat je echt denkt dat je steden en paleizen bouwt is net een brug te ver. Wat er niet aan af doet dat het een leuk spel is om te spelen.
[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5** Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers:** 4** Geschiktheid voor zware bordspel-spelers**: 2
[]Speleraantallen2 spelers - 4 3 spelers - 5 4 spelers - 5
**[]Herspeelbaarheid:**4 Spel dat je makkelijk wegspeelt en ook graag weer wilt spelen als je van relatief luchtige spellen met een aardige kansfactor houdt. Het bord is direct speelklaar, stukken leg je ook vrij snel klaar en kaarten zijn snel geschud.. Als je je niet stoort aan het kanselement is dit een spel dat je regelmatig tevoorschijn kan halen. Na een flink aantal keer spelen vlak na elkaar kan het zijn dat je het wel even weg wilt leggen.
[]Spelerinteractie: 3 Je medespelers kunnen profiteren van jouw acties en jij van die van de anderen maar er is geen sprake van onderhandelen o.i.d. Je acties hebben gevolgen voor de anderen en dus hun punten. De interactie bestaat voornamelijk uit doorgeven van de dobbelstenen, aangeven als iemand vergeet om eerst een muur te bouwen en het praten met je spelgenoten.
[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De winkelprijs ligt zo rond de 25 à 30 euro. De doos ziet er erg leuk uit. Het speelbord is vooral leuk zodra het volgebouwd raakt met de muren en torens. De torens en huizen (van hout) zien er goed uit en zijn stevig. Dus voor de geleverde materialen is dit een goede prijs.
[]BEKORINGSFAKTOR: 4 De doos ziet er leuk uit en maakt goed duidelijk waar het over gaat. De persoon die erbij staat ziet er niet echt gezellig uit. Toch is dit een spel wat ik wel zou kopen . Ook de achterkant van de doos ziet er goed uit.
[]SPELMATERIAAL: 5 De huizen en paleizen zijn van hout. Degelijk en duurzaam en voelen prettig aan. Het bord is ook van een frisse kleur groen voorzien en vouwt makkelijk op. De gildenkaarten zijn duidelijk en de handleiding is ook heel prettig om te lezen. Duidelijk, met goede uitleg en afbeeldingen.
[]BEGINNERS?: 5 Dit spel is goed te leren aan beginners. De regels zijn vrij simpel. Alleen de betekenis van de kaartjes moet je in het begin regelmatig naar teruggrijpen maar dat wijst zich eigenlijk ook vanzelf. Speelt lekker weg. Zeker voor mensen die nog niet veel verder hebben gekeken dan Monopoly is dit een leuk uitstapje.
[]GEVORDERDEN?: 3 Dit spel is een luchtig spel waarbij de kansfactor vrij hoog is. Daar moet je tegen kunnen en accepteren als onderdeel van dit spel. Als je op zijn tijd een luchtig spel wilt spelen dan zit je hier goed mee. Verwacht geen diep tactisch spel maar een vrolijk spel waar geluk een belangrijke rol speelt..
[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Dit spel is snel opgezet. Speelt door de simpele regels makkelijk weg en is heel geschikt voor zo'n dikke drie kwartier speelplezier.
[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 3 Op de lange termijn kan de kansfactor je wat gaan irriteren. Maar als je die juist leuk vindt dan kan je dit spel juist daarom vaak op tafel leggen. Zelf houd ik wel van afwisseling (zwaar / luchtig) dus het spel zal wel vaker gespeeld worden met andere spellen tussendoor.
[]STRATEGIE/GELUK: 3 Tactiek speelt wel een rol maar geluk heeft toch wel de overhand in dit spel. Gelukkig niet zodanig dat het puur gokken is, je bepaalt zelf welke kaarten je gebruikt. Alleen welke kaarten je hebt, dat is echt afhankelijk van het geluk. Je kan aan het eind van het spel net prachtige kaarten krijgen waar je met enig geluk (!) veel punten mee kan scoren. Ook kan je de pech hebben dat er een stad als laatste wordt afgemaakt en jij alleen kaarten hebt voor niet-steden. Dan heb je dus niks aan je kaarten. Indien je zorgt dat je redelijk wat kaarten nog in handen hebt kan je altijd nog wel wat.
**[]Mijn cijfer = 4
Eindcijfer =** 4 Castello is een leuk en onderhoudend spel. Gaandeweg het spel wordt het ook steeds vrolijker om te zien aangezien het spelbord vol met huisjes en paleizen in o.a. roze en geel komt te staan. Kortom, een leuk spel dat niet mis zou staan in menig huishouden.