De Spellenhoek

Auteur: Kiesling en Kramer, Uitgever: 999 Games (http://www.999%20games.nl), Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 12 jaar**

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| El Grande uitgever: 999 Games (http://www.999%20games.nl) auteur: Kiesling en Kramer Aantal spelers: 2 tot 5 leeftijd: Vanaf 12 jaar

Review door Arno :::

| De beoordeling (kie

{wi dth="150" height="111"}

s een onderwerp)BEKORINGSFAKTOR: SPELMATERIAAL: {width="15" height="14"} BEGINNERS?: GEVORDERDEN?: {width="15" height="14"} SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: STRATEGIE/GELUK***: TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Elgrande nu op Bol.com

De grandes zijn de hoge edelen aan het hof van de Spaanse koning.De lagere adel, de caballero's, hangen daarom heen.

Op het spelbord is Spanje weergeven, verdeeld in een aantal regio's. Een meerderheid van de caballero's in een regio levert punten op. De speler met net wat minder caballero's in deze regio krijgt ook net wat minder punten enz. Indien zich in een regio een grande van een bepaalde speler (kleur) of de koning bevinden, zijn er extra punten te verdienen.

Het aardige van het spel is (a) de regeling van de verdeling van de actie kaarten en (daarme samenhangend) de toekenning van het aantal caballero's en (b) de werking van een vervaarlijke gevangenis genaamd 'El Castillo' die op het spelbord wordt geplaatst.

Elke speler 13 machtkaarten waarmee hij per ronde kan bieden. Indien hoog wordt geboden mag de betreffende speler (als een der eersten) beginnen maar mag hij slechts weinig caballero's naar zijn hof overbrengen. Indien laag wordt geboden ben je waarschijnlijk als laatste aan de beurt maar mogen er meer caballero's worden overgebracht.

Na het bieden mag in de volgorde van het bieden een kaart worden getrokken van een van de openliggende kaarten. Deze kaarten leiden tot het verplaatsen van de koning, een extra telling van de punten, het gedwongen verplaatsen van de eigen en/of iemand anders caballero's enz. Daarnaast staan op deze kaarten het aantal caballero's weergegeven die van het hof naar een of meer regio's mogen worden overgebracht.

Behalve naar een regio mogen de caballero's ook in El Castillo worden gestort en het aardige daarvan is dan weer dat bij een telling met handige draaischijfjes moet worden bepaald naar welke regio de verdoemde caballero's moeten worden overgebracht. El Castillo vormt dan ook een onberekenbare factor in het geheel.

**[]Mijn worp = 6 Frank's worp = 6

Eindworp = 6 **El Grande is een prima spel dat vooral door de toepassing van de hiervoor bedoelde elementen tot verrassende ontwikkelingen kan leiden. Heel aardig is de dubbele functie van de machts- en actiekaarten. Niet enkel zijn deze bepalend voor het bieden en voor het uitvoeren van de actie, maar tevens voor het overbrengen en inzetten van de caballero's. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers maar lijkt aantrekkelijker bij meer dan 2 spelers. Commentaar Frank: El Grande staat op eenzame hoogte in bordspellenwereld. Het heeft alles in zich om het tot een schitterend bordspel te maken: interaktie en denkwerk in korte beurten. Iedereen die verder kijkt dan Catan moet dit spel in huis hebben. Snak je overigens na El Grande naar meer, koop dan de in Duitsland verkrijgbare uitbreidingssetjes of probeer het iets mindere maar toch nog heel leuke spel San Marco (Ravensburger).

::: {.aside}