De Spellenhoek

Auteur: Russ Price, Uitgever: Table Tactics, Aantal spelers: 2 (uit te breiden tot 4), Leeftijd: Vanaf 13 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Engage

**uitgever: Table Tactics auteur: Russ Price Aantal spelers: 2 (uit te breiden tot 4) Speelduur: 45-90 minuten leeftijd: Vanaf 13 jaar

** Review door Leonie (september 2011)

De Spellenhoek bedankt Table Tactics Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar en Russ Price voor de persoonlijke uitleg! :::

| De beoordeling (kie

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en * Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? {width="15" height="14"} Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk* * *TOTAAL {height="13"}

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Engage nu op Bol.com

Deze recensie is een primeur voor mij. Het is de allereerste keer dat ik een recensie maak van een oorlogsspel. Via de Boardgamegeek kwam ik in contact met de uitgever van Engage die spontaan besloot mij een exemplaar op te sturen van hun spel. Niet geschoten altijd mis toch? Nu nog uitvinden hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Volgens Table Tactics is Engage een WO II spel waarin de spelers volledige controle over hun spel hebben, in tegenstelling tot andere typische oorlogsspellen waar dobbelstenen en kaarten meespelen. Jouw beslissingen en strategie zijn het enige wat overwinning en nederlaag van elkaar scheidt.

[]Materialen: 1 spelbord, 2 commando posten, 2 zichtschermen, 7 actieblokjes (1 wit, 3 groen en 3 rood), 5 blauwe schijfjes, 6 dubbelzijdige overzichtkaarten voor de diverse legers, en 96 legereenheden (32 infanterie en 16 tankeenheden zowel voor de Britten als de Italianen).

**[]Speltype:**strategisch, gebiedscontrole, bluffen

[]Speluitleg:

Engage is op het eerste gezicht een oorlogsspel. Maar dan een oorlogsspel zonder enig gelukselement van dobbelstenen en kaarten.  In Engage zijn de spelers bevelhebber van een van de geallieerde landen of  de asmogendheden (in het basisspel Italië), die door hun eigen kunde, slimheid en inzicht bunkers moeten zien te veroveren voordat de tegenstander ze in bezit heeft genomen.

Het primaire doel is 4 bunkers veroveren in 3 verschillende kleuren. Het spelbord is verdeeld in 7 kolommen en 5 zones in elke kolom. De middelste zone van elke kolom op het bord bevat een van de bunkers waar het om draait.  In de makkelijke variant zijn de eenheden waar je mee speelt grotendeels al bepaald. Gevorderden kunnen een eigen leger samenstellen ter waarde van een bepaald aantal punten. Zodra ieder zijn eenheden geplaatst heeft gaan de zichtschermen weg en kan het spel beginnen. De geallieerden beginnen met de aanval. Deze speler pakt de 3 groene en 2 rode blokjes. De verdedigende speler pakt zijn witte en rode blokje uit zijn vak. Deze rollen worden iedere ronde gewisseld. De aanvaller plaatst als eerste zijn blokjes op het spelbord. Daarna plaatst de verdediger zijn blokje. Het witte blokje is er om de speler eraan te herinneren dat hij er een punt in bekwaamheid bij krijgt.

De blokjes hebben meerdere toepassingen in het spel. De rode kunnen gebruikt worden voor de aanval. Dit kan vuren zijn maar ook het overmeesteren van een tank of een bunker binnentrekken. De groene blokjes gebruik je voor het bewegen van je eenheden. Zodra een eenheid echter bewogen heeft gaat het van een actieve naar een inactieve status. Om eenheden weer paraat te krijgen mogen de 3 groene blokjes gebruikt worden om 3 eenheden in staat van paraatheid te brengen. In plaats van de blokjes voor deze acties te gebruiken mogen ze ook weer ingeleverd worden voor punten.

Waar het in dit spel om draait is de bekwaamheid die je hebt. Iedere speler begint met 35 bekwaamheidspunten op zijn tabel op het bord.  Zodra er geschoten gaat worden moeten beide spelers hier tactisch gaan inzetten. Er wordt dan gekeken naar de sterkte van deze eenheden op dat moment (dit hangt namelijk ook af van de afstand ten opzichte van elkaar). Ook moet hier rekening gehouden worden met de eigenschappen van de eenheden. Er is vaak sprake van een voorlopig voordeel voor de aanvaller. Hierna gaan de spelers verborgen achter hun zichtscherm bepalen hoeveel punten zij in willen zetten. De zichtschermen worden verwijderd en er wordt bepaald hoe de strijd is afgelopen.

Punten inzetten moet heel goed overdacht worden. Zodra je puntenaantal erg laag wordt kan je bij confrontaties in een lastige positie komen te verkeren waar je zelfs met inzet van al je laatste punten toch de strijd niet meer kan winnen. Hier moet je of beter kunnen bluffen of goed kunnen inschatten wat je tegenstander gaat doen. Bij een hoog eerste voordeel kan je door de aangevallen eenheid te laten sneuvelen extra bekwaamheidspunten terug verdienen en je tegenstander zijn punten flink laten verminderen als hij hoog had ingezet.

Het spel eindigt zodra een speler 4 bunkers bezit in 3 kleuren en deze aan het begin van zijn volgende aanvalsbeurt nog steeds onder controle heeft. Het spel eindigt ook als een speler op een gegeven moment minder dan 13 eenheden op het bord heeft staan. Iedere spelers heeft dan nog maar 1 beurt waarbij de speler die de minste eenheden heeft als eerste aan de beurt is.

[]Speelduur:: 45-90 minuten. Een eerste spel zal tegen de 120 minuten lopen. Zodra je de regels onder de knie hebt kan dit lekker snel spelen. Spelers die dit spel onder de knie hebben kunnen het zelfs in 45 minuten.

[]Integratie van het thema: Prima. De bunkers moeten echt veroverd worden op je tegenstander en de eenheden zien er heel realistisch uit.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 2 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 6

[]Speleraantallen2 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: 5, Als je van tactische spellen houdt is dit een topper. Met de mogelijke variaties om het spel te spelen (beginner of gevorderde) waarbij je de vrije keuze hebt om eenheden voor punten aan te schaffen maakt het heel divers. Geen spel zal gelijk zijn.

[]Spelerinteractie: 6, Kan niet beter. Het is een strijd van 1 tegen 1. Alles wat je doet is van belang voor de (tegen) acties van je tegenstander.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, Op dit moment alleen nog in Amerika verkrijgbaar voor ongeveer 41 dollar (30 euro). Hiervoor heb je een spel dat super degelijk in elkaar steekt en gedetailleerde onderdelen heeft.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 4 **Een oorlogsspel is niet iets wat mij normaal gesproken aantrekt. De afbeelding maakt wel duidelijk waar het spel over gaat en ziet er netjes uit.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Geweldige onderdelen, de miniaturen zijn prachtig gedetailleerd. Alleen de spelregels moeten wel herschreven worden wil iemand er zonder uitleg zelf uit komen.

[]BEGINNERS?: 3 Beginners kunnen dit spel beter laten staan.

[]GEVORDERDEN?: 6 Gevorderde spelers, zeker schakers, kunnen hier een heerlijke breinbreker aan hebben. Zodra je de eenheden en hun eigenschappen goed door hebt kan je de mogelijkheden van het spel goed benutten.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 5 Zodra je de eenheden van elkaar kunt onderscheiden heb je een zeer uitdagend spel in handen. Het is iedere keer een spannend gevecht.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 **Er is genoeg variatie mogelijk met de opzet van je legers.  Het is een uitdaging om de strijd iedere keer anders aan te pakken. Met iedere keer spelen wil je het steeds beter doen en ga je daar over nadenken buiten het spel om. Dit is een teken dat het op de langere termijn ook leuk en vol spelplezier blijft.

[]STRATEGIE/GELUK: 4 Geen geluk. In dit spel is er geen geluk bij betrokken. Geen dobbelstenen die bepalen of je wint of verliest, geen gebeurteniskaarten. Alleen jij, je tegenstander, je voorraad punten en jullie legers. Dit is een spel waar met recht de beste wint. Het zorgt voor een flink spannende strijd. .

[]Mijn cijfer = 5** (50 punten)

Eindcijfer =** **5 ** Normaal gesproken zou ik nooit naar een spel als Engage gekeken hebben, gewoon omdat ik geen oorlogsspellen speel. Kleine eenheden bewegen over een groot terrein met ingewikkelde regels uit vele boeken en spellen die uren en uren kunnen duren. Dat was mijn indruk van oorlogsspellen. Doordat het mij toegezonden werd ben ik mij er in gaan verdiepen. En wat schetst mijn verbazing, ik vond het leuk, erg leuk zelfs. Enkele malen heb ik ook gesprekken gevoerd met de auteur en zelfs via skype een spel gespeeld. Het voordeel hiervan was dat ik het spel goed uitgelegd kon krijgen.

De verschillende legers hebben hun eigen eigenschappen die de strijd dus op een verschillende manier aangaan. Het spel is ook snel opgezet wat heel prettig is. En wat ongebruikelijk schijnt te zijn voor oorlogsspellen, de spelduur is ook beperkt. Zodra je het een paar keer hebt gespeeld heb je de spelregels haast niet meer nodig.

::: {.aside}