De Spellenhoek

Auteur: Matthias Cramer, Uitgever: Alea](../../../fabri%20kantalea.html) / Ravensburger, Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Glen More ** ** uitgever: Alea](../../../fabri%20kantalea.html) / Ravensburger Duitsland auteur: Matthias Cramer Aantal spelers: 2 tot 5 leeftijd: Vanaf 10 jaar Speelduur: 60 minuten

Recensie Leonie augustus 2010)

De Spellenhoek bedankt Alea / Ravensburger Duitsland voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

| ::: {align="left"}

|

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en * | Beginners? {width="15" height="14"} Ge vorderden?* Spelplezier Korte Termijn {width="15" height="14"} Spelplezier Lange Termijn Strategie/Gelu k TOTAAL

Ga naar dit spel op Spellink.nl :::

Bestel Glenmore nu op Bol.com

De Schotse Hoogland in de 17e eeuw met zijn clans, whisky, meren (Lochs) en kastelen. Iedere speler is een aanvoerder van een Clan die probeert van zijn clan de machtigste te maken in het hele Hoogland.

Materialen: 25 clanleden, 5 speelfiguren in de spelerskleuren, 44 grondstoffen (10 hout, 10 steen, 8 graan, 8 schapen en 8 runderen), 16 whiskyvaten, 1 speciale dobbelsteen, 1 speelbord, 13 "bijzondere plaats"-kaarten, 72 plateaus met o.a. dorpen en weiden, 33 munten, 58 zegepuntenfiches (1,3,5 en 10 punten) , 2 regeloverzichten en de spelregels.

Speltype: strategisch,legspel, grondstoffen inruilen voor punten

Speluitleg: Het spel verloopt in drie delen. In ieder deel verplaatsen spelers hun speelfiguur op het bord en nemen daar tegels weg. Op het speelbord wordt dan een nieuwe tegel neergelegd op de plek achter (!) de nieuwe vrijgekomen plek. Zodra een stapel tegels op is (de stapel met de 1, 2 of 3 op de achterkant) wordt er geteld. Na de laatste telling volgt nog een eindwaardering.

De startspeler (jongste speler) begint zijn beurt. Hij verplaatst zijn speelfiguur op het rechthoekige speelbord naar een tegel naar keuze. Die tegel moet hij aan zijn eigen startdorp plaatsen. Alle spelers bewegen op dit speelbord hun speelfiguren om en om naar een tegel naar keuze. De volgorde waarin dit gebeurt is echter niet kloksgewijs. De speler die aan de beurt is, is van de speelfiguur die zich achteraan op het bord bevindt. Een beurt verloopt als volgt:

  • Verplaats je speelfiguur naar een tegel en leg deze tegel aan je startdorp. Er is geen beperking in hoever je je wilt verplaatsen, het kan alleen even duren voordat je weer aan de beurt bent.

Soms moet er voor een tegel ook betaald worden. De kosten staan links bovenaan de tegel vermeld. Mocht een speler niet de juiste grondstoffen hebben, kan hij deze op de markt kopen (maar alleen dán). Het getal dat het meest links in de rij nog vrij is, is het bedrag dat betaald moet worden.

  • De tegel wordt geactiveerd (door het plaatsen). De opbrengst of de functie van de tegel staan onderaan in het midden vermeld. Dit kunnen grondstoffen zijn of het mogen omzetten van grondstoffen in punten. De aangrenzende tegels worden ook geactiveerd. De volgorde waarin ze geactiveerd worden is een eigen keuze. Hiermee kan ook een clanlid uit het gebied gehaald worden. Met de kastelen en meren tegels krijgt een speler een speciale kaart met bijzondere voordelen. Dit kan variëren van een extra clanlid tot aan overwinningspunten voor het aantal groene tegels in het eigen gebied.
  • Voor, tijdens en na 1) en  2) mag een speler grondstoffen verkopen (zolang er geld voor beschikbaar is op de markt) en grondstoffen kopen indien de speler deze direct nodig heeft (voor het kopen van een tegel dan wel voor het omzetten in punten)

Voor het aanleggen van tegels zijn er wel regels. Tegels mogen alleen met rechte zijden aan elkaar gelegd worden, een hoekpunt is dus niet genoeg. Ook moet op een van de aangrenzende tegels een clanlid staan. Verder moet een straat aan een straat en een rivier op een tegel ook aan een andere rivier. In dit spel wint degene die het beste zijn gebied het meest efficiënt kan uitbreiden en zijn grondstoffen in de meeste punten weet om te zetten. Punten zijn er bij de 3 tussenwaarderingen voor het aantal whiskyvaten, hoofdmannen (teruggehaalde clanleden) en de kaarten (kastelen en meren). De punten die ieder krijgt hangen af van degene die de minste van deze zaken bezit. Bijvoorbeeld: speler A heeft 4 whiskyvaten terwijl speler D er geen heeft. Het verschil is dan 4 en dit levert speler A 5 punten op. In de eindwaardering worden de volgende zaken nog meegeteld:

  • de hoeveelheid resterende munten (ieder 1 punt)
  • de kaarten van Iona Abbey, Loch Morar en Duart Castle leveren nog zegepunten op voor bepaalde tegels
  • grootte van het gebied. Aan het eind van het spel bekijkt ieder uit hoeveel tegels zijn gebied bestaat. Iedere speler verliest 3 punten per tegel die hij meer heeft dan de speler met het kleinste gebied.

Speelduur: 45-70 minuten, prima voor het spel zoals het is

Integratie van het thema: Laag. Ik waan mij totaal niet in Schotland bij het spelen van het spel. Het had zich waar dan ook en wanneer dan ook kunnen afspelen.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

Speleraantallen2 spelers - 5 3 spelers - 5 4 spelers - 4 5 spelers - 4

Herspeelbaarheid: 4  Er zijn verschillende manieren om aan punten te komen zodat het niet iedere keer hetzelfde is.

Spelerinteractie: 4 Net de mooiste tegels wegpikken als je aan de beurt bent kan heel vervelend zijn voor je medespelers.

Prijs/Kwaliteit: 4  Redelijk. Het is een aardig spel voor een nette prijs (ca. € 25).

**[]BEKORING: 3 **Schotland is prachtig, maar op deze doos is het wel erg somber.

**[]SPELMATERIAAL: 4 **De handleiding is in een erg klein lettertype afgedrukt. De tekst op de tegels is ook nogal klein en lastig te lezen daarom, en het speelbord is vrij dun. De grondstoffen en clanleden zijn wel van goede kwaliteit.

[]BEGINNERS?: 4 De regels zijn duidelijk. Handleiding bij de hand houden dan moet dit wel lukken.

[]GEVORDERDEN?: 5 Gevorderde spelers hebben dit snel genoeg door en kunnen hier ook plezier van hebben mits het gebrek aan controle over de te krijgen tegels niet als hinderlijk ervaren wordt.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 5 Na 1 keer spelen snap je het spel wel. Nu nog weten te winnen!

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Het blijft een leuk spel maar het risico bestaat dat het gaat vervelen.

[]STRATEGIE/GELUK: 3 Het is steeds maar weer afwachten welke tegels er nog over voor je zijn tegen de tijd dat je aan de beurt bent. Dat je weinig controle hebt over de tegels die er nog liggen merk je vooral met 4 of 5 spelers. **

Eindcijfer = 4 **Glen More is een aardig spel dat veel baat had kunnen hebben bij een betere (lees: grotere) uitvoering van de kaarten en een beter leesbare tekst op de tegels. Een spel dat het op de langere termijn moeilijk kan hebben om weer op de tafel te komen.

**  ** ** ** ** ** ** **

::: {.aside}