De Spellenhoek

Auteur: Wolfgang Kramer, Uitgever: 999 Games., Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Hacienda

**uitgever: 999 Games. auteur: Wolfgang Kramer Aantal spelers: 2 tot 5 Speelduur: ca. 60-90 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (juli 2009)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

| De beoordeling (kie

{w idth="222" height="283"}

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en * Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? {width="15" height="14"} Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk* * ***TOTAAL **

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Hacienda nu op Bol.com

Het leven op de pampa is hard. Iedere dag hard werken om je vee naar de markt te brengen, hacienda's te bouwen, te oogsten en je land en veestapel uit te breiden. In dit spel kruipen de spelers in de rol van enkele van deze grootgrondbezitters in Argentinië. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint.

[]Materialen: 1 speelbord, 4 80 landschapskaarten ( 14 per soort, 10x pampa), 80 zeshoekige landschapsfiches, 150 ronde dierenfiches 5 haciënda's als scorestenen in de 5 spelerskleuren, 9 neutrale haciënda's, 18 watertegels, 72 dierenkaarten, 8 oogstfiches 72 bankbiljetten, 5 overzichtskaarten en de spelregels.

[]Speltype: plaatsen van tegels, kaarten trekken (kopen), gebieden uitbreiden

[]Speluitleg: Alle materialen worden klaar gelegd. Iedere speler begint met 20 peso's, 8 landschapkaarten, 4 dierenkaarten, 30 dierenfiches en een overzichtskaart. De resterende stapel dierenkaarten wordt in tweeën gedeeld en naast het bord gelegd. Zodra de eerste stapel op is wordt de ronde uitgespeeld en vindt een telling plaats. Wanneer de laatste kaart van de tweede stapel gekocht of omgedraaid is, wordt de ronde uitgespeeld en volgt er de eindtelling.

Iedere keer mag een speler maximaal drie acties uitvoeren. Een speler mag kopen ( 1 of meer dieren-/landschapkaarten, 1 haciënda, 1 watertegel), kaarten spelen (landschap-/dieren plaatsen) of een oogstfiche neerleggen.

Om het spel te winnen zal je een groter grondgebied moeten claimen en je vee naar zoveel mogelijk verschillende markten brengen. Hoe groter je gebied en veestapel zodra je een markt bereikt, hoe meer geld het tussendoor oplevert. Dat geld heb je weer nodig om nieuwe landschap- en dierenkaarten aan te schaffen waar je weer je gebieden mee uitbreidt en je veestapels uitbreidt dan wel naar andere markten brengt. Gesloten kaarten kosten twee peso's, open kaarten kosten drie peso's. Als je echt krap in je geld zit kan je een oogstfiche spelen, dit kost wel een beurt zodat je dit beter kunt proberen te vermijden. Door de stapel dierenkaarten in de gaten te houden weet je wanneer er een telling aankomt zodat je daar op in kunt / moet spelen.

Het plaatsen van een haciënda en een watertegel zijn acties die punten opleveren. Voor een haciënda is het aantal punten het aantal tegels van het landgoed waar de haciënda zich bevindt. Bij de watertegel is er een punt voor ieder landschap-/ dierenfiche dat aan dat water ligt.

[]Speelduur:: De doos vermeldt 60 minuten. Deze keer kan ik ook zeggen dat die tijd best goed te halen is met twee spelers. Met meer spelers mag je er wel tot een half uur bij optellen.

[]Integratie van het thema: Redelijk. Op het bord zie je landgoederen uitbreiden en je veestapels naar de markt gaan maar het is toch meer een thema dat op een (zeer leuk!) spelmechanisme is geplakt.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen2 spelers - 4     3 spelers - 5 4 spelers - 5 5 spelers - 4

[]Herspeelbaarheid: 5, Dit spel geeft een prettig gevoel bij en na het spelen. Het zal regelmatig op de speeltafel verschijnen. Het is leuk met verschillende aantallen spelers en ondanks dezelfde acties speelt het toch iedere keer wat anders.

[]Spelerinteractie: 4, Redelijk. Als het je uitkomt in je eigen strategie kan je elkaar flink hinderen bij routes naar de markten en/of bepaalde dierenkaarten of landschapskaarten te kopen waarvan je denkt dat een ander ze graag wil hebben.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, De winkelprijs ligt rond de 35 euro. Het spelmateriaal is wederom van goede kwaliteit, het spel speelt fijn en er zit heel veel materiaal in de doos. Een prima verhouding.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **Een zeer mooi dubbel bedrukt speelbord met warme kleuren en goed getekende dierenkaarten en landschapskaarten.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **PBij de landschapskaarten is het af en toe kijken welke je nodig hebt, deze zijn in het begin niet even duidelijk. Het bord en de speelstukken zijn goed stevig en de handleiding is kort en duidelijk. Wel heb je erg veel onderdelen die je steeds te voorschijn moet halen.

[]BEGINNERS?: 5 Dankzij de duidelijke spelregels en het op een vloeiende manier verlopende spel is het snel op te pakken door spelers van ieder spelniveau. Ieder heeft een handig overzicht voor de (eind)telling waar je terug op kunt vallen

[]GEVORDERDEN?: 6 Voor de gevorderde speler is dit een lekkernij. Met maar drie acties per keer blijf je het gevoel hebben dat er minstens 1 extra actie nodig is voor alles wat je wilt doen.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 6 Het spelplezier is hier zeker aanwezig. De beurten duren niet al te lang, er zit vaart in dit spel. Een beperkt aantal acties waardoor je tactiek en strategie af en toe wat moet bijstellen. Op de korte termijn zit het spelplezier wel goed.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 6 **Op de een of andere manier is dit een spel dat goed valt bij veel spelers. Het zal regelmatig terug komen op de speeltafel. Het spel zal als het vaker gespeeld wordt ook steeds scherper gespeeld worden en dat komt dit spel en het spelplezier alleen maar ten goede.

[]STRATEGIE/GELUK: 5 Het geluk schuilt hier in de dierenkaarten en de landschapskaarten die er beschikbaar zijn. Maar als je genoeg van beide hebt kan je altijd wel wat.

**[]Mijn cijfer = 6

Eindcijfer =** **6 **Hacienda is een onderschatte topper lijkt het zo. Het spel bestaat al een paar jaren in het buitenland en is nu gelukkig ook uitgebracht in Nederland. Een spel dat fijn wegspeelt, er ook nog eens goed uitziet en waarbij je diverse strategieën kan volgen maken dit voor mij een heerlijk spel om te spelen.

::: {.aside}