De Spellenhoek

Auteur: Andreas Steding, Uitgever: 999 Games., Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Hanzesteden

**uitgever: 999 Games. auteur: Andreas Steding Aantal spelers: 2 tot 5 Speelduur: 45 --90 minuten leeftijd: Vanaf 12 jaar

** Review door Leonie (december 2010)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

| De beoordeling (kie

{width="221" height="302"}

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en * Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? {width="15" height="14"} Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk* * *TOTAAL {height="13"}

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Hanzesteden nu op Bol.com

Hanzesteden is een spel waarin de spelers kooplui zijn waarvan hun imperium nog in de startblokken staat. Door meerdere handelskantoren te openen en zich op meerdere manieren te ontwikkelen vergroten zij hun invloed en worden zij de belangrijkste kooplui in het Hanzestedenverbond.

[]Materialen: 1 dubbelzijdig bedrukt speelbord, 5 spelerstableaus, 135 handelaren (27 blokjes per kleur), 20 groothandelaren (4 schijfjes per kleur), 16 bonusfiches, 1 zwarte stedenteller, 1 gildeleider, 4 grenswachters en de spelregels.

[]Speltype: beperkt aantal acties, routes maken, plaatsen van werkers voor het uitvoeren van acties

[]Speluitleg: In het spel mogen de spelers om beurten naar keuze acties uitvoeren. In het begin zijn dit er twee, door zich te ontwikkelen kunnen dit er 5 worden. Het spel verloopt hierdoor lekker vlot. De acties die uitgevoerd kunnen worden zijn de volgende:

Actie 1: Inkomsten nemen. Een speler mag handelaren (blokjes) of groothandelaren (schijfjes) uit de bank naar zijn eigen voorraad halen. Op ieders tableau staat bij de geldbuidels vermeld hoeveel dit er mogen zijn (in het begin 3 uitgroeiend tot maximaal alles in de bank). Groothandelaren zijn beperkt beschikbaar, om er meer te krijgen moeten deze vrijgespeeld worden.

Actie 2:  Eigen (groot)handelaren inzetten. De (groot)handelaren kunnen ingezet worden op de verbindingswegen tussen de steden. Bij een spel voor 3-5 spelers mag dit overal zijn. Ook op plaatsen waar zich al een handelaar van een andere speler staat. Bij een spel voor 2 spelers moet er rekening gehouden met waar de Gildeleider zich bevindt.

Actie 3: (Groot)handelaar verdrijven. Bij het verdrijven van de (groot)handelaar van een andere persoon wordt er eigenlijk extra betaald. Een handelaar verdrijven kost 2 handelaren, 1 voor op de weg en 1 voor betaling aan de bank. Een groothandelaar verdrijven kost 3 handelaren, namelijk 2 voor betaling aan de bank. De verdreven (groot(handelaar) moet zich naar wegen begeven die grenzen aan de weg waar ze vandaan komen. De verdreven handelaar krijgt van de bank een handelaar erbij om op aangrenzende wegen te plaatsen. Bij een verdreven groothandelaar krijgt de speler zelfs 2 nieuwe handelaren. Eigen handelaren op strategische plekken inzetten kan heel voordelig uitwerken op deze manier aangezien verjaagd worden zich uitbetaald door extra handelaren.

Actie 4: Eigen (groot)handelaren verplaatsen. In een beurt mogen spelers meerdere van hun handelaren verplaatsen naar andere vrije plekken op het bord. In het begin zijn dat er maximaal 2, dit kan uitgroeien tot 5. Het aantal dat verplaatst mag worden, wordt weergegeven op het tableau door het openliggende boek met de groothandelaren (schijfjes) erop.

Actie 5: Een handelsroute opzetten: De route tussen twee steden moet hiervoor volledig bezet zijn door handelaren van één speler. Als de speler besluit een handelsroute op te zetten plaatst hij één van zijn handelaren (van degenen die op de route staan) in één van de 2 aangrenzende steden en opent daarmee een kantoor. Eventuele prestigepunten worden toegekend (als een speler (één van beide) steden beheerst) en een bonusfiche van de route weggenomen als deze zich aan deze route bevindt. In plaats van het openen van een handelskantoor kan een speler bij de steden met een te ontwikkelen eigenschap ook kiezen voor de eigenschap en plaatst dan geen handelaar in de stad. De speler haalt dan een handelaar van de betreffende eigenschap van zijn tableau naar zijn eigen voorraad. De gebruikte handelaren gaan naar de algemene voorraad.

De vijf vaardigheden die een speler kan ontwikkelen zijn: Actiones (aantal acties die een speler in zijn beurt heeft), Liber Sophiae (aantal (groot) handelaren die een speler mag verplaatsen in 1 actie), Privilegium (de kleur waarin een speler handelskantoren mag bouwen), Sleutels (het aantal bonuspunten voor je netwerk van handelskantoren) en de Geldbuidel (het aantal handelaren dat in 1 actie naar de eigen voorraad gehaald mag worden).

Het spel eindigt direct zodra een speler 1) gedurende het spel 20 of meer prestigepunten heeft, 2) er geen bonusfiches meer getrokken kunnen worden of 3)  er 10 steden volgebouwd zijn. Resterende acties vervallen.

[]Speelduur:: 45-90 minuten. Een spel met korte acties en heel veel keuzemogelijkheden dat in maximaal anderhalf uur goed te spelen is.

[]Integratie van het thema: Redelijk. Het bord geeft de handelsroutes mooi weer maar verder is het vrij abstract.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen2 spelers - 2     met 2 spelers is het te onevenwichtig, voornamelijk doordat het hebben van meerdere acties hier heel veel invloed heeft. 3 spelers - 5 4 spelers - 5 5 spelers - 4

[]Herspeelbaarheid: 5, Er zijn heel veel keuzes om iedere keer weer te maken en meerdere strategieën te volgen, erg leuk! Ieder kan in dit spel zijn eigen weg volgen.

[]Spelerinteractie: 5, Heel goed. Je kan elkaar wegpesten van handelsroutes, een ander voor zijn bij het bouwen van een handelskantoor of juist op een hogere kleur bouwen.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, Prijs varieert tussen 30 en 35 euro. Het spel is dit zeker waard.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 3 **De voorkant van de doos (en de spelregels) spreken niet aan en geeft geen idee wat voor spel het is. Gelukkig helpen de tekst en de afbeelding op de achterkant om meer een gevoel te krijgen voor dit spel.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Mooie spelertableaus, redelijk overzichtelijk spelbord (altijd even zoeken waar de steden met de eigenschappen zich bevinden) en goed verzorgde bonusfiches en houten onderdelen.

[]BEGINNERS?: 5 De regels zijn vrij duidelijk en al spelende zal het best lukken.

[]GEVORDERDEN?: 5 Gevorderde spelers zullen hier veel plezier aan beleven. Een beetje droog maar heel veel keuzemogelijkheden.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 6 Absoluut! Mede dankzij de relatief korte Speelduur: en de vele interactie is dit een zeer aangenaam spel.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 **Vanwege de vele mogelijkheden en verschillende strategieën die er in het spel zijn blijft deze nog een lange tijd bekoren.

[]STRATEGIE/GELUK: 5 Het enige geluk wat in dit spel zit zijn de bonusfiches (welke komen er te liggen en waar) en of je wel of niet weggepest wordt (wat je ook een beetje in eigen hand hebt door strategisch neer te zetten).

[]Mijn cijfer = 5** (50 punten)

Eindcijfer =** **5 **Hanzesteden is een veelzijdig en snel spelend spel. Er is veel interactie en de keuzemogelijkheden zijn groot. Een echte aanrader.

**

**

** ** ** **

::: {.aside}