De Spellenhoek

Havanna

Auteur: Reinhard Staupe, Uitgever: Eggert Spiele / 999 Games), Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4 uitgever: Eggert Spiele / 999 Games) auteur: Reinhard Staupe Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 30-45 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (oktober 2010)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een Duits recensie-exemplaar ! :::

Havana

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 5 SPELMATERIAAL:5 BEGINNERS?:4 GEVORDERDEN?:5 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:5 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:4 STRATEGIE/GELUK:3


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Havanna nu op Bol.com

Havanna na de revolutie, de stad moet weer in zijn volle glorie verschijnen! In dit spel heeft ieder een identieke set kaarten met personages en een getal erop. Met deze kaarten moeten de spelers nieuwe gebouwen oprichten in Havanna. Speel de juiste kaarten uit en bouw de mooiste gebouwen. Hiermee verkrijg je overwinningspunten.

Iedere speler legt in de eerste ronde 2 actiekaarten verdekt neer. Daarna worden ze allen omgedraaid. De speler met de combinatie van actiekaarten die het laagste getal heeft begint (bijvoorbeeld in geval de combinatie van 1+8, 3+7 en 4+8 bij drie spelers gaat de 18 voor) met het uitvoeren van zijn actiekaarten. Met behulp van de actiekaarten verkrijgen de spelers arbeiders, peso's en bouwmaterialen. Na het uitvoeren van zijn acties mag een speler direct (als hij kan natuurlijk) gebouwen kopen. Bij de volgende ronden kiest iedere speler één actiekaart die één van de reeds openliggende actiekaarten bedekt. Hierdoor ontstaan er andere combinaties en kan de startspeler wisselen. De kaarten die bedekt zijn worden afgelegd en een enkele kaart komt terug in het spel met de kaart "Vernieuwing". Zodra een speler evenveel of meer van de benodigde punten (25 bij 4 spelers /20 bij 3 spelers /15 bij 2 spelers) heeft, eindigt het spel direct.

Het leuke in dit spel is dat de leukste / krachtigste actiekaarten hoge nummers hebben zodat als je deze neerlegt je eerder als laatste aan de beurt bent dan als eerste. Hierdoor kan je ook achter het net vissen voor de grondstoffen, de peso's of zelfs de gebouwen als anderen een zelfde actie hadden met een lagere getallencombinatie. Het is een keuze: of  de leuke actiekaarten of eerder aan de beurt zijn. Deze keuzedwang werkt erg leuk uit.

**[]Totaalcijfer: 4 (43 punten) **Havana ziet er leuk uit, het spelmateriaal is prima verzorgd en het heeft beknopte spelregels die zo uitgelegd zijn. Geluk moet je wel hebben aangezien de andere spelers ook grondstoffen van je kunnen stelen waardoor je net niet meer genoeg hebt om een gebouw aan te schaffen. Havana is een vlot kaartspel wat je inderdaad binnen 30 tot 45 minuten gespeeld kan hebben.