De Spellenhoek

Auteur: Stefan Feld, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Im Jahr des uitgever: Ravensburger auteur: Stefan Feld Aantal spelers: 2 tot 5 Speelduur: ca 90 minuten leeftijd: Vanaf 12 jaar

** Review door Leonie (december 2008)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

| De beoordeling (kie Drachen**

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en {width="15" height="14"} Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? * Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk {width="15" height="14"} TOTAAL *

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Im Jahr des Drachen nu op Bol.com

Introductie: Het imposante Chinese wereldrijk zo'n 1000 jaar na Christus. In dit spel zijn de spelers rijke, invloedrijke Chinese vorsten die ieder hun eigen provincie besturen. Door de provincie zo goed mogelijk te besturen tijdens de vele maanden waarin allerlei gebeurtenissen, zoals een aanval door de Mongolen of een groot drakenfeest, plaatsvinden verkrijgt de speler veel eer en niet onbelangrijk ook zegepunten.

Materialen: 1 speelbord, 60 speelkaarten (5 x 11 personenkaarten en 5 speloverzichten), 90 ( 10 x 9) personenfiches, 66 paleisonderdelen, 36 'yuan' munten (21 van 1 en 15 van 3), 24 rijstzakfiches (groen), 12 vuurpijlfiches (paars), 12 gebeurtenisfiches (vierkant), 8 privilegefiches (met 1 c.q. 2 gouden draken erop), 7 actiekaarten (met oranje rand), 5 draken en opzetvoetjes, 5 telstenen (achthoekig, buitenste ring), 5 personenschijven (binnenste ring).

Speltype: bordspel, kaarten uitspelen

Speluitleg: Iedere speler begint met 11 personenkaarten (waaronder 2 jokers) 6 yuan en vier paleisonderdelen waar 2 paleizen van 2 hoog gebouwd worden. Daarna worden er twee personen naar je paleis gehaald, alleen jongeren mogen gekozen worden. De jongeren zijn de fiches met een hoge(re) getalswaarde en minder symbolen dan de ouderen. De oudste speler mag als eerste kiezen, volgende spelers mogen geen combinatie van personen nemen die al door een medespeler gekozen is. De spelers gaan het aantal punten van hun combinatie met hun personenschijf vooruit op het binnenste spoor.

Het spel speelt zich af terwijl de maanden verstrijken. Iedere gebeurtenisfiche stelt een maand voor. De eerste 2 maanden is het nog rustig. Daarna gaan de gebeurtenissen komen. Er mogen nooit twee dezelfde gebeurtenissen (behalve de eerste twee gebeurtenissen) direct na elkaar plaatsvinden.

Iedere ronde volgt een vaste volgorde (op de laatste ronde na aangezien je dan geen personenkaart meer hebt om te spelen). Eerst wordt een actie gekozen uit de actiekaarten. Er zijn zoveel groepen als er spelers zijn. Een onbezette groep kiezen kost niets. Een actie kiezen uit een bezette groep kost 3 yuan.

Hierna wordt er een persoonsfiche uitgekozen die je in je paleizen gaat onderbrengen (paleizen mogen maximaal 3 hoog, 1 persoon per etage). Met deze actie verschuift de personenschijf verder in het binnenste spoor met het aantal punten op de fiche.

De derde fase is het afhandelen van de gebeurtenis. Er zijn zes gebeurtenissen die ieder twee maal voorkomen. De gebeurtenissen zijn Rust, Keizerstol, Droogte, Mongolenstorm, Drakenfeest en Ziekte. Bij de gebeurtenis Rust gebeurt er (uiteraard) niets. Bij Keizerstol betaalt iedere speler 4 yuan. Voor iedere yuan te weinig ontslaat de speler een persoon uit zijn paleis. Bij droogte moet er voor ieder paleis een rijstzak terug in de voorraad gelegd worden. Indien een speler niet genoeg rijstzakken heeft ontslaat hij één persoon per paleis dat niet bevoorraad wordt. Voor de mongolenstorm is er een voordeel voor de speler met de meeste helmen (vooruit op het zegepuntenspoor) en een straf voor degene met de minste helmen (één persoon uit een paleis ontslaan). Bij het drakenfeest is er voordeel voor de spelers met de meeste en de tweede meeste vuurpijlen ( 6 / 3 zegepunten). Als laatste bij ziekte dienen er genoeg vijzels bij heelmeesters zijn, anders worden er drie personen uit de paleizen ontslagen per ontbrekende vijzel. Na de gebeurtenis is er verval, ieder leeg paleis verliest een etage.

De vierde fase is de tussentelling. Hier worden punten ontvangen voor hofdames, privileges en voor het aantal paleizen per speler.

De acties in de eerste fase zijn 7 verschillende. Men kan geld innen, bouwen aan paleizen, rijst oogsten, vuurpijlen verkrijgen, privileges kopen, punten kopen (via de boeken) en door de helmenactie te kiezen ga je vooruit op het binnenste spoor waardoor je eerder aan de beurt komt. Hoe beter de personen in de paleizen zijn afgestemd op de gekozen actie, hoe meer profijt je hebt. Zonder een landbouwer verkrijgt de speler slechts 1 rijstzak, met landbouwer verkrijgt de speler meer rijstzakken. In plaats van een actie te kiezen kan ook het geld aangevuld worden tot maximaal 3 yuan.

Aan het einde van het spel krijg je nog punten voor iedere persoon die nog in leven is en wat restpuntjes van overgebleven geld, rijst en vuurwerk. Monniken leveren extra punten op, namelijk het aantal boeddha's x het aantal etages van het paleis waar zich deze in bevindt. De speler met de meeste punten wint.

[]Speelduur:: Op de doos staat vermeld 75-100 minuten. Dit is prima haalbaar, met kenners is het in een uur ook te doen.

[]Integratie van het thema: Aardig. Dankzij het speelbord, de afbeeldingen op de kaarten en de paleizen ziet het er allemaal zeer Chinees uit.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 3 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen2 spelers - **3 **3 spelers - 4 4 spelers - 5 5 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid:,***4 *** Dit is een spel waar ik niet gauw nee tegen zeg. Het ziet er goed uit, het is snel duidelijk hoe het spel werkt en heeft leuke interactie.

[]Spelerinteractie: 5 De acties voor een andere speler duurder maken, de laatste persoon wegkapen om in je paleis te halen, zorgen dat je personenschijf bovenop die van een ander komt te liggen zodat je eerder aan de beurt bent. Allemaal mogelijkheden om elkaar dwars te zitten.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De winkelprijs ligt zo rond de 30 euro. Het bord en de speelstukken zijn prima verzorgd en het is een goed spel. Prima verhouding.

[]**BEKORINGSFAKTOR:4 **Prachtige details op de doos, het bord had wat mooier gekund. De draken en de kaartjes zien er prachtig uit en zijn van goede kwaliteit.

[]**SPELMATERIAAL:5 **Fijn spelmateriaal, een duidelijke handleiding met beknopte spelregels in de marge voor spelers die het spel wel kennen maar de juiste speelwijze niet direct paraat hebben.

[]BEGINNERS?: 3 Eerst is het even lastig om de onderdelen uit elkaar te houden, maar als je een paar maanden (van het spel!!) verder bent dan loopt het daarna steeds meer vanzelf. .

[]GEVORDERDEN?: 6 Het is een herhaling van zetten maar toch iedere keer weer anders. Een goed niveau van interactie erbij en dan kan er veel plezier aan al die rampen beleefd worden.. Dit tart de veelspeler om zijn uiterste best te doen.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Het behendig omgaan met alle rampen zorgt toch voor plezier. Elkaar dwarszitten is hier ook een onderdeel van.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Op de lange termijn heeft dit spel genoeg mogelijkheden omdat het iedere keer weer anders is. Mede dankzij dit en de mooie uitvoering van het spel zal dit ook op den duur nog graag gespeeld worden..

[]STRATEGIE/GELUK: 6 Het enige gelukselement ligt in de startpositie. Wie als eerste zijn twee personen mag kiezen heeft een voordeel. Verder heeft iedereen dezelfde kaarten in handen en in principe dezelfde mogelijkheden. Het lot van het vorstendom ligt in je eigen handen.

[]Mijn cijfer = 5  ----------------------------- Eindcijfer = 5 Een heerlijk spel voor de doorgewinterde spellenliefhebber. Veel mogelijkheden, veel moeilijke keuzes met een steeds andere volgorde van gebeurtenissen die elkaar opvolgen.

::: {.aside}