De Spellenhoek

Keltis

Auteur: Reiner Knizia, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**5 uitgever: 999 Games auteur: Reiner Knizia Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 30 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (januari 2009)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

Keltis

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 5 SPELMATERIAAL:5 BEGINNERS?:5 GEVORDERDEN?:4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:5 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:5 STRATEGIE/GELUK:4


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Keltis nu op Bol.com

Keltis - de stenen der wijzen. Een spel dat zeer goed toegankelijk is, ook voor degenen die nog niet veel spelervaring hebben. De bedoeling is om door middel van het plaatsen van je pionnen op de verschillende gekleurde stenen paden zoveel mogelijk punten te halen. Het is niet verplicht om alle paden te betreden. Pionnen die onderaan op het startveld blijven staan leveren geen minpunten op.

Het spel begint iedereen met 8 kaarten. Paden worden betreden door een kaart uit te spelen in een van de kleuren. Zodra er een kaart is gespeeld in een kleur moeten de volgende kaarten van die kleur / dat pad aansluiten op deze kaart. Dit mag dus een reeks zijn van hoog naar laag of andersom. Hetzelfde getal mag ook.  Hoe hoger op het spoor, hoe beter. De eerste stenen in een rij leveren minpunten op.

In een beurt kan een speler of een kaart afleggen (op een algemene aflegstapel per kleur, waar andere spelers de bovenste kaart van af mogen pakken) óf een kaart spelen (en deze voor zich leggen). Per pad mag er van elke spelerskleur maar 1 pion naar boven lopen. Zodra  een vijfde pion in het eindgebied komt (het gebied van 6,7 en 10 punten bovenaan het speelbord) eindigt het spel. Belangrijk is het om je grootste pion (deze telt als een dubbele pion) zo hoog mogelijk te laten eindigen. Het spel eindigt ook als de laatste kaart van de gedekte stapel wordt getrokken.

Op de paden zijn er bonusfiches te vinden. Hiermee krijg je of direct bonuspunten, mag je direct een pion een stap verder zetten of krijg je een wenssteen. Aan het eind kunnen deze wensstenen ook nog flink wat punten opleveren, dus zorg ervoor dat je die in de gaten houdt! Voor je het weet is het spel voorbij, dus speel je kaarten op tijd uit.

**[]Totaalcijfer: 5 ** In dit spel hebben de kaarten een flinke invloed. Dankzij de verschillende bonusfiches kan je echter ook zonder de juiste kaarten toch een stukje verder komen. Verder is het spel heerlijk snel uitgelegd, bijna direct speelklaar en ook snel gespeeld. Een spel dat echt voor jong én oud geschikt is.