De Spellenhoek

Auteur: Klaus Teuber, Uitgever: 999 Games., Aantal spelers: 3 tot 4, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Kolonisten van **

**uitgever: 999 Games. auteur: Klaus Teuber Aantal spelers: 3 tot 4 Speelduur: 120 minuten leeftijd: Vanaf 12 jaar

** Review door Leonie (februari 2011)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

| De beoordeling (kie Amerika**

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en | * Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? {width="15" height="14"} Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk* * *TOTAAL {height="13"}

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Kolonisten van Amerika nu op Bol.com

De Kolonisten van Catan gaan Amerika ontdekken! Met hun schepen zijn ze de Atlantische Oceaan overgestoken en zijn aangeland bij de oostkust van Amerika. Nu begint hun nieuwste avontuur, de tocht naar het wilde westen! Indianen komen ze raar genoeg niet tegen, alleen een outlaw, maar verder trekken zij over de prairies, de Rocky mountains en bereiken hopelijk de Stille Oceaan. De Kolonisten van Amerika is een zelfstandig speelbaar spel en is nog steeds Catan maar dan in een nieuw jasje.

[]Materialen: 120 sporen, 48 steden, 8 locomotieven, 8 huifkarren en 40 goederen verdeeld over de 4 spelerskleuren. Verder nog 4 bouwkostenkaarten, 12 getallenfiches, 24 ontwikkelingskaarten, 95 grondstoffenkaarten, 1 outlaw, 44 goudstukken (munten), 2 dobbelstenen, 1 speelbord en de spelregels.

**[]Speltype:**dobbelen, onderhandelen, route bouwen

**[]Speluitleg:**Iedere speler start met 3 goud, 3 steden op het bord, een spoor en een trein. Vanuit deze beginsituatie moeten de spelers de tocht naar het westen maken door spoorwegen te bouwen. De treinen kunnen dan goederen afleveren bij de steden van andere spelers. Goederen komen echter pas vrij zodra een kolonist een stad sticht. Wie als eerste zijn goederen geleverd heeft, wint. De regels zoals bekend van Catan werken hier nog steeds. Dobbelen, grondstoffen ontvangen, ruilen, bouwen en de struikrover (hier de outlaw). Er zijn een aantal veranderingen aangebracht om dit spel aantrekkelijk te maken.

Het spel start met de productiefase. Hierin worden de dobbelstenen geworpen en de grondstoffen uitgedeeld. Hierna is de actiefase. Een speler heeft de keuze om verschillende acties uit te voeren. Dit zijn:

1. Handelen: De actieve speler mag met de andere spelers onderhandelen over grondstoffen en goud. De andere spelers mogen alleen met de actieve speler onderhandelen. Met de bank grondstoffenkaarten  ruilen kan in de verhouding 3:1. 2 Goud kan 2 keer in een beurt geruild worden voor een grondstoffenkaart.  ** **

2. Ontwikkelingskaarten en kolonisten kopen en bouwen van treinen en sporen:  Mits de spelers de benodigde grondstoffen betalen kunnen ze zoveel kaarten en kolonisten kopen en treinen en sporen bouwen als ze maar willen. Ontwikkelingskaarten mogen niet in dezelfde ronde gebruikt worden. Kolonisten moeten naast eigen steden verschijnen, treinen moeten naast een eigen spoor naast een eigen stad verschijnen. Sporen moeten aansluiten bij reeds bestaand eigen spoor. Zodra een spoor een nog niet aangesloten stad bereikt verdienen spelers die in de nieuwe verbinding liggen goud.

3. Kolonisten verplaatsen en steden bouwen: Door het betalen van graan mogen de kolonisten verplaatst worden. Voor iedere graankaart mogen er door 1 kolonist 3 stappen gezet worden. Eindigt een kolonist op een leeg stadsveld, dan verdwijnt de kolonist van het bord en wordt daar een stad geplaatst. De stad wordt van de steden- en goederentabel gehaald, het goed wordt naar het midden van deze tabel geschoven. De goederen in het midden zijn beschikbaar om afgeleverd te worden.

4. Ontwikkelingskaarten spelen: Een speler mag iedere keer in zijn beurt (zowel voor dan wel na het dobbelen) één ontwikkelingskaart uitspelen. Dit mag alleen niet een in deze beurt gekochte kaart zijn.

5. Treinen verplaatsen en goederen afleveren: Door het betalen van1 steenkool mag de actieve speler een van zijn treinen langs maximaal 3 sporen bewegen. De speler mag zoveel steenkool gebruiken als hij wil. Het is echter niet toegestaan om het aantal bewegingen per kaart te verdelen over verschillende treinen.  Zodra een trein gebruik gaat maken van het spoor van andere spelers moet er 1 goud betaald worden aan iedere speler wiens spoor benut wordt. De grootte van en het aantal sporen doet er niet toe. Wel moet er per trein betaald worden.

Zodra een trein bij een stad van een andere speler aankomt waar nog geen ander goed is afgeleverd wordt er een product vanuit het midden van de actieve speler zijn steden- en goederentabel gepakt en in het vierkante vak van de stad geplaatst. Om goederen af te kunnen leveren moet je wel eerst goederen hebben, zelf steden bouwen is dus zeker van belang.

Bijzondere bouwfase. Nadat de actieve speler klaar is met zijn beurt mogen alle andere spelers (met de klok mee) bouwen en kopen. Ruilen (ook met de bank) is in deze fase niet toegestaan. Handelen, ontwikkelingskaarten spelen, goederen afleveren, treinen of kolonisten verplaatsen zijn ook niet toegestaan. Alleen bouwen en kopen.

De speler die als eerste al zijn goederen heeft weten af te leveren heeft gewonnen.

[]Speelduur:: 120+ minuten. Enigszins aan de lange kant. Door met 4 steden te beginnen kan de Speelduur: wel wat verkort worden.

[]Integratie van het thema: Best goed. De bedoeling is duidelijk de trek van oost naar west, net zoals ook in het verleden heeft plaatsgevonden. De gebieden die gepasseerd worden zijn op de map weergegeven.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen3 spelers - 4 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: 4, Voor mij ligt de kracht van Catan in de niet vaste borden waarbij het speelveld iedere keer helemaal verschillend kan zijn. Kolonisten van Amerika heeft een vast bord. Toch voelt het nieuw genoeg aan. Door de andere grondstoffen om mee te ruilen en de andere zaken die je moet bouwen moet je opnieuw je ruilverhoudingen gaan waarderen. Op den duur gaat de speeltijd echt wel omlaag naar een Speelduur: van circa anderhalf uur wat ten goede komt van het plezier.

[]Spelerinteractie: 5, Dat is er genoeg. Onderhandelen met elkaar en elkaar op het bord dwarszitten gebeurt het hele spel door

[]Prijs(/Kwaliteit): 4, De prijs is circa 42,95 euro. Het spel steekt goed in elkaar, het is de prijs waard.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 3 **De trein op de voorkant is heel mooi getekend. De verdere aankleding is wat sober. Ook de achterkant is niet erg sprankelend.

**[]SPELMATERIAAL: 4 **Het bord is wat somber wat kleurgebruik betreft. De houten onderdelen zijn echter van prima kwaliteit. De sporen hadden wel wat smaller gemogen, ze komen nogal massief over op het bord en zeker als het voller begint te worden kan het minder overzichtelijk worden.

[]BEGINNERS?: 5 De spelregels zijn duidelijk geschreven. Enkele vragen die er bij het oorspronkelijke Catan waren zijn in deze regels opgelost (wanneer de ontwikkelingskaarten gespeeld mogen worden bijvoorbeeld). Dit is goed te doen, al zal het wel wat lang duren.

[]GEVORDERDEN?: 4 De gevorderde Catan-speler zal hier zeker plezier aan beleven. Er zijn wat toevoegingen en veranderingen die het spel weer een nieuw gevoel geven. Zolang andere gevorderde spelers nog niet moe zijn van Catan kunnen ze hier best mee aan de slag.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 5 Zodra de eerste partijtjes geweest zijn loopt het spel een stuk vlotter en is het een spel dat ik graag weer een keer speel ook al is de vorige partij nog niet lang geleden.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Op de lange duur zie ik dit spel ook best leuk spelen blijven.

[]STRATEGIE/GELUK: 3 Ja, de dobbelstenen hebben hier weer een flinke invloed. Door het goud heb je wel iets meer mogelijkheden om aan benodigde grondstoffen te komen maar de dobbelstenen blijven een zeer grote invloed.

[]Mijn cijfer = 4** (40 punten)

Eindcijfer =** **4 **Kolonisten van Amerika is een nieuwe variant van Catan. Het is deze keer een zelfstandig spel, dus geen uitbreiding.  Er zijn leuke nieuwe elementen aan toegevoegd waardoor de beleving toch anders is en fijn om te spelen is.

::: {.aside}