De Spellenhoek

Kolonisten van de Lage Landen

Auteur: Klaus Teuber, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: 3 tot 5, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (november 2009)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Introductie

Deze versie van de Kolonisten van Catan is door 999 Games zelf ontwikkeld op basis van de Duitsland-editie. Hierbij wordt op een vast speelbord gespeeld (grondstoffen en getallen kunnen dus niet veranderen)  met licht vereenvoudigde spelregels. Wie als eerste 12 (of 10 bij 5 spelers) punten heeft door het bouwen van gemeentehuizen en monumenten wint het spel.

Materialen

  • 1 speelbord
  • 120 speelkaarten ( 90 grondstofkaarten, 25 ontwikkelingskaarten en 5 bouwkostenkaarten)
  • 2 kaartenhouders
  • 100 straten (20 per kleur)
  • 60 gemeentehuizen (12 per kleur)
  • 13 neutrale monumentenpionnen
  • 1 struikrover
  • 30 visfiches

Speltype: dobbelen, onderhandelen, route bouwen

Speluitleg

Voor de uitleg hoe Kolonisten van Catan speelt zie KOLONISTEN VAN CATAN. In deze recensie van de Kolonisten van de Lage Landen ga ik niet al te diep op de basisregels. De wijzigingen / verschillen met het basisspel zullen hier meer aan de orde zijn.

In deze mooi uitgevoerde versie van Catan bouwen de spelers, op een vast speelbord waar Nederland en België opstaan, aan diverse gemeentehuizen en monumenten zoals de Martinitoren in Groningen en Manneke Pis in Brussel. Straten en gemeentehuizen (dorpen in het basisspel) kosten nog steeds hetzelfde. Steden zijn er niet meer, hiervoor zijn de monumenten in de plaats gekomen. Deze monumenten geven eenmalig een vastgelegde opbrengst. In een spel met meer dan 3 spelers wordt de hele kaart gebruikt, bij 3 spelers doet België in het spel niet mee. Iedere speler begint met 3 gemeentehuizen. In je beurt gooi je de dobbelsteen, verkrijgt iedereen zijn opbrengsten en mag er gehandeld en gebouwd worden.

Bij het bouwen van straten is er een verschil. In het basisspel moet de minimale afstand tussen 2 nederzettingen 2 straten zijn. In de Lage Landen zijn er vastgestelde plaatsen op het bord waar je moet bouwen. De afstand kan hierdoor variëren van 1 tot en met 4 straten. Een ander verschil is dat je niet in een keer 10 straten achter elkaar kan doorbouwen. Kom je een plek tegen waar een gemeentehuis of monument hoort te staan, dan moet dat eerst gebouwd worden voordat je route verder kan gaan.

De vissen in dit spel zijn wel een verschil met het basisspel, echter de spelers die zeevaarders hebben en de 7e uitbreiding hebben of de spelers die Kooplieden en Barbaren hebben kennen deze vissen al. Er zijn gemeentehuizen die aan het water liggen. Deze gelden niet meer als haven (waarbij je voordeliger met de bank kan ruilen dan de 4:1 verhouding uit het basisspel) maar daar wordt vis gevangen als het juiste getal gedobbeld wordt. Hoe meer vissen je op de fiches hebt staan hoe beter. Bij betaling van 2 tot en met 7 vissen zijn er extra acties mogelijk. Hier kan je bijvoorbeeld zonder kosten een straat bouwen of een grondstoffenkaart roven.

Speelduur

De doos vermeldt 75 minuten. Dat lijkt mij nogal aan de korte kant. Zelfs met geoefende spelers kan het spel toch zeker 15 tot 30 minuten meer duren. Zeker met de aangeraden beginopstellingen is het spel heel erg in evenwicht waardoor het toch langer duurt voordat iemand daadwerkelijk gewonnen heeft.

Integratie van het thema

Aardig. Erts delven op de Veluwe zie ik nog niet gauw gebeuren. Maar de visvangst langs de kust en op het IJsselmeer kloppen al beter.

Herspeelbaarheid

Het is een mooi spel dat op zich goed speelt. Zelf houd ik echter veel meer van het basisspel in combinatie met zeevaarders of steden en ridders. Waarom? Omdat voor mij de kracht van Catan ligt in de grote diversiteit en bijna oneindige mogelijkheden om te variëren. De grondstoffen liggen iedere keer anders, de cijfers liggen iedere keer op een andere plek. Dat is helaas bij een vast speelbord niet mogelijk. Maar af en toe zal dit toch zeker wel gespeeld worden aangezien het wel een goed spel is.

Spelerinteractie

Zit prima. Bij het gooien van een 7 kan je roven, door het spelen van een soldatenkaart (in basisspel een ridderkaart) kan je gaan roven en je kan elkaar flink dwarszitten bij het bouwen van je routes. Ook heb je elkaar nodig voor het onderhandelen over grondstoffen.

Prijs(/Kwaliteit)

De winkelprijs ligt rond de 35 à 40 euro. Het spelmateriaal is van goede kwaliteit en er zit heel veel materiaal in de doos. Het is een goede verhouding.

Bekoringsfactor 4

**Het speelbord is vrij druk en de getallen op de bospercelen zijn wat slecht te zien. Verder is het bord heel mooi, de afbeeldingen van de monumenten en de andere grondstofpercelen zien er prima uit. De doos zelf trekt iedere Catanliefhebber aan.

Spelmateriaal

Grondstofkaarten zijn prima verzorgd, de handleiding is erg dun maar duidelijk. Alleen jammer dat de monumenten in deze Nederlandse versie houten pionnen zijn in tegenstelling tot in de Duitse versie waar er plastic miniatuurmonumenten in zaten.

Beginners

De spelregels zijn duidelijk, het spel is goed toegankelijk zodat iedereen het al snel zal begrijpen.

Gevorderden

Gevorderde spelers zullen waarschijnlijk wat meer uitdaging willen maar kunnen zich met deze variant toch ook wel een tijdje prima vermaken.

Spelplezier korte termijn

Het blijft toch Catan! Door de interactie en de rover blijft het een leuk spel en zal het op de korte termijn best gespeeld worden.

Spelplezier lange termijn

Zoals gebruikelijk bij Catan hebben de dobbelstenen flinke invloed, het is echter wel van invloed wat je doet met de grondstoffen die je hebt en hoe goed je kunt onderhandelen!

Strategie/geluk

Het is weliswaar meer tactiek dan strategie maar dit overheerst toch de geluksfactor die schuilt in de blinde stapel met gebouwenkaartjes.

Eindcijfer: 4

Kolonisten van de Lage Landen is een mooie variant op het basisspel. Zeker geschikt voor mensen die Catan nog niet hebben, voor degenen die het al wel hebben is het een leuke variant. Voor de spelers die al bijna alles hebben van Catan is het een collector's item.